Haastattelussa kuvataidekoulutuksen suorittanut Arto Kettunen

Julkaistu elokuussa 2012

Haastattelussa kuvataidekoulutuksen suorittanut Arto Kettunen

Nimi: Arto Kettunen

Ikä: 24

Linja: Kuvataidekoulutus

Oppilaitos: Lahden kansanopisto

Miksi päätit lähteä opiskelemaan kuvataidelinjalle? Löytyikö opiskeluala harrastuspohjalta?

Menin kansanopistoon opiskelemaan, koska en päässyt mihinkään ammattikorkeakouluun opiskelemaan kuvataidetta. Kuvataiteesta oli tullut minulle jo enemmän kuin harrastus mennessäni kansanopistoon. Olin aiemmin opiskellut 4 vuotta tietoliikennetekniikka TKK:ssa, kunnes pari vuotta sitten päätin lopettaa opinnot siellä ja omistautua kokonaan kuvan tekemiselle.

Millaisia ennakkokäsityksiä sinulla oli opiskelun suhteen?

Mitään erikoisia ennakkokäsityksiä ei ehtinyt juurikaan syntyä. Odotin mielenkiintoista vuotta kansanopistossa, paljon uusia ihmisiä ja uusien asioiden oppimista.

Millainen opintovuotesi sitten oli – vastasiko se odotuksiasi?

Opinnoissa noudatettiin yhteistä lukujärjestystä kaikkien kuvataidelinjalaisten kanssa, mutta sitä pystyi muokkaamaan myöhemmin omien tavoitteiden ja mieltymysten mukaan. Linjalla oli paljon ihmisiä, jotka hakivat eri opiskelupaikkoihin (mm. graafinen suunnittelu, sisustussuunnittelu, vapaa kuvataiteilija) joten on selvää, että kaikki eivät halua opiskella samoja asioita yhtä paljon.

Opintovuosi rakentui pienistä 1-2 viikon mittaisista kursseista, joilla opeteltiin kuvataiteen alan perustaitoja kuten piirustus, maalaus, grafiikka, plastinen sommittelu ja valokuvaus. Tämän lisäksi kerran viikossa oli mahdollista piirtää elävää mallia.

Loppulukuvuosi keskityttiin pääasiassa pääsykokeiden ennakkotehtävien tekemiseen. Omalta osaltani tämä tarkoitti paljon maalaamista, koska hain vapaisiin taidekouluihin. Niihin ei ollut juurikaan ennakkotehtäviä, vaan niihin haettiin portfoliolla. Opinnot huipentuivat loppukeväästä järjestettyyn taidelinjojen kevätnäyttelyyn, jossa jokaisella oli mahdollista esitellä vuoden aikana kertynyttä osaamistaan.

Opiskeluvuosi Lahdessa meni tosi nopeasti, ja siitä tuli yksi elämäni mieleenpainuvimmista vuosista tähän mennessä. Asuin opiskeluaikana opiston asuntolassa, jolloin tutustuin oman linjan opiskelijoiden lisäksi myös paljon muiden linjan opiskelijoihin. Opin myös paljon enemmän uutta vuoden aikana kuin uskalsin odottaa.

Haastattelussa kuvataidekoulutuksen suorittanut Arto KettunenMikä oli parasta opinnoissasi? Mikä oli haastavinta?

Parasta opinnoissa oli joustavuus. Opinnoissa sai keskittyä tekemään asioita, joita itse halusi tehdä sekä kehittää juuri sellaisia taitoja, joista on itselle myöhemmin eniten hyötyä. Jos ei vielä oikein tiennyt mihin halusi erikoistua, niin valmiiksi tehty mallilukujärjestys piti huolen siitä, että kuvataiteen kaikki tärkeimmät osa-alueet tuli käytyä läpi.

Minulla oli jo hyvä kokemus työskentelystä ja kuvan tekemisestä ennen kansanopistoon tuloa, joten en kokenut mitään suuria haasteita opinnoissani. Ehkä haastavinta oli kuitenkin säilyttää usko omaan tekemiseen silloin, kun maalaaminen ei onnistunut. Tämä tapahtui kuitenkin erittäin harvoin, ja pääasiassa opinnot sujuivat todella mukavasti.

Minkälainen oli tavallinen koulupäiväsi?

Minulle oli jo melko alusta asti selvää, että haluan keskittyä opinnoissani piirtämiseen ja maalaamiseen. Loppukevääseen mennessä minulle kehittyi hyvin säännöllinen työskentelyrutiini. Päiväni alkoi noin 8 aikaan aamulla ja loppui noin 22 aikaan illalla. Väliin mahtui pieniä taukoja sekä lounas ja päivällinen. Työskentely oli päivästä riippuen joko piirustusta tai maalaamista. Suhtaudun todella intohimoisesti maalaamiseen, joten jaksan helposti tehdä pitkää päivää. Kun tekee montaa projektia samaan aikaan, niin työskentely ei käy tylsäksi missään vaiheessa.

Minkälainen opiskelupaikka Lahden kansanopisto on?

Opiston sijainti on todella hyvä kaupungin keskustassa, jossa kaikki palvelut ovat kävelymatkan päässä. Opettajat sekä muu henkilökunta olivat todella ystävällisiä sekä asiantuntevia, ja he auttoivat hyvin omalta osaltaan luomaan opistolle kodikkaan ja miellyttävän asuin- sekä opiskeluympäristön.

Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on? Aiotko jatkaa opiskelua vai aloittaa työt?

Aion vielä jatkaa opiskelua. Hain tämän kevään yhteishaussa muutamaan ammattikorkeakouluun opiskelemaan kuvataidetta, joten odotan vielä niihin tuloksia. Jos käy niin, että en pääse ammattikorkeakouluun olen päättänyt olla vielä toisen vuoden Lahden kansanopistossa.

Mitä vinkkejä antaisit alasta kiinnostuneille ja Lahden kansanopiston kuvataidekoulutusta harkitseville?

Kannattaa harjoitella ahkerasti ja tehdä jotain kuvataiteeseen liittyvää joka päivä. Kansanopisto on hyvä paikka aloittaa kuvataideopinnot. Koulu kestää vain vuoden ja sinä aikana voi varmistua siitä, että todella haluaa opiskella kuvataidetta. Koulu tarjoaa myös loistavat tilat, joitakin perustaiteilijatarvikkeita sekä tasokkaita opettajia.

Suosittelen ehdottomasti Lahden kansanopistoa kaikille, joilla on mahdollisuus tulla Lahteen opiskelemaan vuodeksi.


Mainokset