Sofia Bergman

Julkaistu huhtikuussa 2011


Nimi:
Sofia Bergman

Ikä: 45

Oppilaitos: Dog Oriented Institute

Koulutus: Olen lastentarhanopettaja, viittomakielentulkki sekä nyt myös koirankoulutusohjaaja ja ongelmakoirakouluttaja.

Miksi valitsit juuri Dog Oriented Instituten? 

Hankin vuonna 2007 koiranpennun, nimeltään Nella. Olen varttunut koirien parissa, mutten koskaan ollut käynyt niiden kanssa koulutuksessa tai kursseilla. Koska tämä uusi tulokas oli huomattavasti isompi (Bracco Italiano) kuin perheen edelliset koirat, päätin lähteä sen kanssa koirakurssille, jotta saisin sen esimerkiksi kävelemään nätisti ja olemaan hihnassa vetämättä.

Asuimme sinä vuonna tilapäisesti Lauttasaaressa, jossa myös Dog Oriented Institutella oli silloin koulutustilansa. Näin sattumalta Dog Oriented Instituten mainoksen koirapuistossa ja ilmoittauduin arkitottelevaisuuskurssille Nellan kanssa. Koska kurssi oli hauska ja antoisa sekä vetäjä niin sympaattinen, oli aivan luonnollista hakea sinne, kun päätin lähteä opiskelemaan koiranalaa kunnolla. Olin kyllä tutkinut muidenkin koirankoulujen koulutustarjontaa, mutta Dog Oriented Instituten kuvaus heidän toiminnastaan ja suhtautumisestaan koiriin tuntui vastaavan omia ajatuksiani koirista ja koulutuksesta.

Milloin kiinnostuit alasta? Löytyikö koulutus harrastuspohjalta? 

Kuten mainitsin, perheessäni on aina ollut koiria, joten olen aina ollut kiinnostunut koirista (ja luonnosta ylipäätänsä). En kyllä koskaan harrastanut niiden kanssaan mitään, elimme vain tavallista koiran ja perheen arkielämää. Olin toiminut viittomakielentulkkina noin 15 vuotta, täytin 40 ja rupesin miettimään, mitä haluaisin tehdä seuraavaksi. Muistin sen kivan Dog Oriented Instituten kurssin ja huomasin tehdessäni työtä Nellan kanssa, että halusin oppia lisää koirista. Sitä paitsi olin itse toiminut opettajana niin pitkään, että tuntui siltä että nyt oli minun vuoroni istua koulunpenkillä!

Millaista opiskelu oli? Mikä oli antoisinta? 

Opiskelu oli intensiivistä, koska tapasimme aina viikonloppuisin, la-su klo 10-17. Odotin aina suurella innolla näitä viikonloppuja, mutta olin myös aika väsynyt niiden jälkeen. Todella ISO plussa oli se, että saimme ottaa omat koiramme mukaan. Ei vain siksi, että ne muuten olisivat olleet ehkä kotona yksin koko päivän, vaan myös siksi, että silloin sai todella harjoitella oman koiransa kanssa ja siten käytännön kautta oikeasti oppia miten toimia koirien kanssa koirien ehdoilla! Saimme tukea, apua ja kommentteja opettajiltamme koko ajan. Itse sain opiskelun aikana toisen koiran, joka tarvitsi uutta kotia. Iso uroskoira, joka oli erittäin stressaantunut. Ilman Raili Halmeen apua en olisi selvinnyt koiran kanssa niin hyvin kuin nyt olen pärjännyt.

Kurssi oli suunniteltu niin, että todella saimme harjoitella käytäntöä, mikä oli haastavaa mutta todella antoisaa! Meillä oli esimerkiksi oikeita asiakkaita, joiden koiraongelmia saimme ratkoa. Antoisaa oli myös tavata uusia, ihania ihmisiä. Ilmapiiri olit todella kannustava ja lämmin!

Entä mikä oli haastavinta?

Haastavinta oli oppia tuntemaan itsensä koiranomistajana ja kehittyä siinä tehtävässä. Myös kommunikaatiotaitoja piti jatkuvasti kehittää: miten hyvin pystyn lukemaan koiria ja kuinka saan viestini perille koiranomistajillem joilla on koiranongelmia.

Vastasiko koulutus odotuksiasi?

Kyllä. Mutta koin, että pelkkä koiranohjaajakurssi ei ollut riittävä minulle - vasta kuin opiskelin vuoden lisää (ongelmakoirakouluttajaksi) tuntui, että täysin ymmärsin Dog Oriented Instituten tapaa lähestyä koiria ja ratkoa ongelmia. Nyt tuntuu, että minulla on suhteellisen hyvä pohja lähteä tekemään ongelma- ja koulutustyötä itse.

Millaisia mahdollisuuksia koulutus tarjoaa työelämässä ja millaisia suunnitelmia sinulla itselläsi on?

Tuskin näin alussa voi elättää itsensä pelkällä koiratyöllä mutta Raili Halme on pyytänyt minut mukaan koirakoulun toimintaan, joten tulen pitämään erilaisia kursseja ja myös kokeilemaan ongelmakoirakouluttajan työtä. Olen hiljattain perustanut oman toiminimen.

Lopuksi, minkälaisia vinkkejä sinulla on muille koulutuksesta kiinnostuneille?

Voin hyvin suositella koulutusta. Jos todella välität koirista, lähde mukaan tälle jännittävälle matkalle ja nauti koirien ihmeellisestä maailmasta!


Mainokset