Ylioppilaskoe muutosten myllerryksessä

Ylioppilaskoe muutosten myllerryksessä

KOULUTUSUUTINEN 23.9.2013

Ylioppilaskoe muutosten myllerryksessä

Ylioppilaskoe kohtaa lähivuosina muutoksen tuulia. Keskustelua on ollut yo-kokeen arviontikriteerien muuttamisesta, mutta myös uudesta sähköisestä yo-kokeesta. Tässä koulutusuutisessa paneudutaan juurikin sähköiseen ylioppilaskokeeseen – sen aikatauluun, toteuttamiseen ja haasteisiin. 

 

Sähköinen yo-koe tulee

Suomen lukiolaisten liitto on jo pitkään puhunut sähköisen ylioppilastutkinnon puolesta. Liitto perustelee kannanottoansa sillä, että sähköinen yo-koe antaisi koetilanteessa enemmän aikaa keskittyä olennaiseen, kun käsialaan ei tarvitse panostaa.

Suomen lukiolaisten liitto myös pelkää, että jos ylioppilastutkintoa ei sähköistetä, lukio jää tietotekniikan hyödyntämisessä muuta yhteiskuntaa jälkeen.

Sähköinen yo-koe vuodeksi 2016

Ylioppilastutkintolautakunnan tavoitteena on, että ylioppilastutkinnon suorittamiseen käytettäisiin tietotekniikkaa syksystä 2016 lähtien. Tarkoitus on, että opiskelijat käyttäisivät yo-kokeen suorittamiseen joko omaa tai koulun kannettavaa.

Suunnitteilla on, että Ylioppilaslautakunta tarjoaisi käyttöjärjestelmän, jolla sähköinen yo-koe suoritettaisiin. Tällä hetkellä yo-kokeen testiversio on Linux-pohjainen. Kuitenkaan lopullista yo-kokeissa käytettävää käyttöjärjestelmää ei ole päätetty.

Sähköistämisprojekti Digabi

Ylioppilastutkinnon sähköistämisen eteen tehdään tälläkin hetkellä töitä. Sähköistämisprojektin nimi on Digabi ja sen ensimmäinen testiversio on valmis. Jotta sähköistä yo-koetta ei voisi hakkeroida, Digabi on järjestänyt kilpailun, jossa osanottajat etsivät ohjelman heikkouksia ja mahdollisia väärinkäyttötapoja.

Sähköisen yo-kokeen haasteet

Sähköisen yo-tutkinnon haasteet liittyvät sähkönsyöttöön ja verkkoyhteyteen. Tavoite on taata häiriötön ja turvallinen ylioppilaskoe, jonka vuoksi oppilaitosten yo-koetilojen täytyy olla turvallisia.

Yo-kokeet järjestetään monesti lukioiden liikunta- ja juhlasaleissa. Usein liikuntasalissa on yksi sähköpistoke, jota käytetään salin siivoukseen. Riittämätön sähkönsyöttö onkin yksi ongelma sähköisen yo-kokeen sujuvalle suorittamiselle.

Tarvittavan tietoliikenneyhteyden saamiseksi oppilaitokset joutuvat tekemään suuriakin investointeja. Tämän vuoksi Ylioppilastutkintolautakunta onkin kehottanut oppilaitosten rehtoreita selvittämään viipymättä omien koulujensa puitteet sähköiselle ylioppilaskokeelle.

Lähteet: yle.fi, ylioppilastutkinto.fi

Lue lisää koulutusuutisia Palaa lukemaan koulutusuutisia

Lue lisää koulutusuutisia Ylioppilaskirjoitukset

Lue lisää koulutusuutisia Lukiot ja erikoislukiot

Viimeksi päivitetty: 26 kesä 2018

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi