He, jotka loistavat kameran takana

Voionmaan koulutuskeskus

Valokuvauslinjan työskentelyä I Voionmaan koulutuskeskus

Koulun Väinö-tiedotuslehden kuvien takaa löytyy joukko valokuvauslinjalaisia, jotka pääsivät suunnittelemaan ja toteuttamaan lehden kuvitusta.

Pikkustudiolla on taustakartonki aseteltuna ja valotkohdistettuna, kun valokuvauslinjan opiskelija Pihla Kuulas20on valmistautunut ottamaan kolumnikuvia Väinö-lehteä varten.Vaikka valokuvaajille viikko on yhtä tohinaa lehden juttujen kuvausten kanssa, ei tämä suinkaan ole heidän ainoa projektinsa. Joka syksyisten kurssien lisäksi nykyiset valokuvauksen opiskelijat saivat mahdollisuuden toteuttaa yhteisnäyttelyn Yhdeksän tien risteys Ratinan kauppakeskuksen alikulun tunneligalleriaan jo vuoden vaihteessa.

Vuoden kestävällä linjalla opiskellaan syyslukukaudella digi- ja filmikuvauksen perusteita. Esimerkiksi studiovalaisu ja -kuvauskursseja on ollut useampia eri opettajien kanssa. Opiskelijoiden käytettävissä on koulun pikkustudion lisäksi suuri halli, jossa kuvan voi lavastaa ja rakentaa alusta loppuun.Tiloja on mahdollista varata omia kouluprojekteja varten myös opetusajan ulkopuolella.

Lukukauden alkaessa valokuvauslinjan opiskelijat saivat koululta lainaan filmikamerat. Pimiössä negatiiveista on vedostettu mustavalkoprinttejä. Syksyn aikana opittuja taitoja hyödynnetään keväällä esimerkiksi itsenäisten projektien muodossa ja vuoden lopuksi portfolion sekä päättötyön tekemisessä.

Linjan vastaavan opettajan, taiteen maisteri Tuula Alajoen lisäksi linjalla vierailee tuntiopettajina lukuisia ammattivalokuvaajia ja valokuvataiteilijoita.

- Vierailijoiden kautta saa uusia ideoita työskentelyyn, sillä jokaisella on oma tapansa kuvata. Opiskelijat pääsevät kukoistamaan, kun on useampi henkilö opettamassa, Kuulas kertoo.

Kamera ja valokuvailmaisun mahdollisuudet tulevat opintojen aikana tutuiksi niin erilaisten projektienkuin työskentelytapojenkin kautta.

Monipuolisuus auttaa kuvaustyylin löytämisessä

Pikkustudiolla kamera laulaa ja kokematon malli saa muutamia ohjeita kameran takaa. Valo osuu kasvoihin paremmin vasemmalle puolelle ja kun leukaa laskee vielä hieman, näyttää se kuvassa paremmalta. 

Oli kuvaustyyli millainen tahansa, valokuvauslinjalla sitä pääsee kehittämään. Myös uutta pääsee kokeilemaan. Esimerkiksi luonto–, keikka–, ja tuotekuvia sekä potretteja ottamalla voi saadaperspektiiviä omaan tekemiseen ja löytää uuden tyylin ottaa kuvia.Käytännön esimerkkien avulla pääsee laajentamaan omaa osaamistaan ja harjoittelemaan esimerkiksi sommittelua javalotusta.

Valokuvauslinjalla kuvaajat pääsevät tekemään yhteistyötä myös muiden linjojen kanssa. Esimerkiksi koulun verkkolehti Voionmaa tänään on toteutettu yhdessä journalistien kanssa.Toki projekteja saa tehdä ja tehdään yksinkin,eikä mikään estä kuvaajaa sanoittamasta itse juttuaan.

 Valokuvaajan ammattitutkinto 

Kansanopiston valokuvauslinjan lisäksi Voionmaalla on 1-2 vuotta kestävä valokuvauksen ammattilinja. Ammattitutkinnosta valmistuu valokuvaajaksi ja se on suunnattu valokuvauslinjan käyneille tai vastaavan koulutuksen suorittaneille. 

Nokialta kotoisin oleva Jesse Sainio, 22, haki ammattilinjalle ja yllättyi opetuksen laajuudesta. Noin vuoden verran valokuvausta harrastanut Sainio haki alun perin liikunnanohjaajaksi, mutta päätyi lopulta hakemaan tutkintoa valokuvauksesta.

- Ammattilinjalle kannattaa hakea, jos haluaa kehittää lisää omaa tietouttaan ja saada valokuvauksesta tutkinnon. Siltä kannalta linja on todella hyvä, Sainio kertoo.

Sainion suosikkiprojekteja ovat olleet pin-up tyylisten kuvien ottaminen sekä Sergei Pavlovin kurssi, jossa jokainen sai kuvata valitsemansa aiheen läsnäoloa elämässään. Sainio teki projektin kuvaamalla ystäväänsä. Ammattilinjan opetus on pääosin vierailevien opettajien ohjaamaa.

Ammattilinjalla on mahdollista suuntautua kuvankäsittelyn, henkilökuvien, taidevalokuvien tai valokuvauksen tekniikan ja digitaalisen työnkuluntoteuttamiseen.
Lue lisää Valokuvauskoulutus

Ota yhteyttä


Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää oppilaitoksesta Voionmaan koulutuskeskus? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.