Oiva vaihtoehto välivuodeksi

Kuopion talouskoulu

Käytäntöpainotteista opiskelua hyvässä porukassa

Siilinjärveläinen Jenny Hakkarainen opiskelee Kuopion talouskoulussa kotitalousopetusta. Koulutus kestää noin viisi kuukautta. Opetukseen voi hakeutua peruskoulun, lukion tai muun koulutuksen jälkeen. Jenny päätyi kotitalousopetukseen lukion jälkeen.

–  Kirjoitin ylioppilaaksi Lapinlahden kuvataidelukiosta jouluna 2012 ja sen jälkeen jäi puoli vuotta luppoaikaa, jonka Kuopion talouskoulun kotitalousopetuksen linja täytti juuri sopivasti. Aloitin puoli vuotta kestävät opinnot keväällä 2013.

Käytäntöpainotteista opiskelua hyvässä porukassaOpiskelu kotitalousopetuksen linjalla

Jenny valitsi kotitalousopetuksen linjan lähinnä opetuksen keston ja painopisteiden perusteella.

–  Suurin syy linjan valitsemiseksi oli opetuksen kesto, koska tarkoituksena oli hakea syksyllä alkaviin kouluihin, mutta myös opetuksen painopisteet, ruoanlaitto ja puhtaanapito olivat kiinnostavia.

Jennyn mukaan opiskelu Kuopion talouskoulussa on käytäntöpainotteista. Jennyn mielestä opintojen kautta saa hyvän käsityksen koulun ammatillisista opintolinjoista.

–  Opiskelu on käytäntöpainotteista  ja se on pitkälti poikkileikkaus koulun  ammatillisista opintolinjoista. Teoriaosuudet ovat suurimmalta osin sulautettu käytännönopiskelujen väliin. Olen aina tykännyt tehdä käsillä ja oppia sitä kautta, joten koulu on ollut juuri passeli minua varten.

Kuopion talouskoulussa on hyvä ryhmähenki

Jennyn mukaan opiskeluporukan mahtava ryhmähenki antaa hyvää potkua opintoihin.

–  Antoisinta koulussa on ollut mahtava ryhmähenki ja avoin ilmapiiri! Ihmisiä löytyy yli viisikymppisistä vasta yläasteelta valmistuneisiin ja kaikki tulevat toimeen. Itse en ole löytänyt koulussa mitään niin haastavaa ettei siitä olisi päässyt yli.

Merkittävänä opiskelijakaupunkina tunnettu Kuopio on Jennyn mielestä opiskelijalle mukava paikka asua ja elää.

–  Kuopio tarjoaa opiskelijoille niin asuntoja kuin aktiviteetteja. Itse pidän plussana, etteivät koulut ole levittäytyneet hyvin pitkien välimatkojen päähän. Kulkuyhteydet  Kuopiossa pelaavat mainiosti.

Ei kahta samanlaista opiskeluviikkoa

Jennyn mukaan kotitalousopetuksen opinnoissa ei ole kahta samanlaista viikkoa.

–  Viiden kuukauden opiskelu on jakautunut kahteen osioon, joista ensimmäisessä opiskellaan puhtaanapitoa, sisustamista, käyttötavaroiden valmistusta sekä talouden hoitoa. Toinen osio painottuu lähes kokonaan ruoanvalmistukseen, mutta välissä on myös vapaasti valittavia aineita.

–  Samanlaista kouluviikko ei oikeastaan löydy, mutta jokaisella viikolla on lähes samanlainen rytmi. Ensin käymme teoriaa läpi, esimerkiksi ruoanlaitossa reseptit ja valmistustavat, jonka jälkeen jatkamme itse käytäntöön. Viimeiset viikot ovat pelkkää kokkaamista!

–  Opiskelua motivoi kiinnostus koulussa opetettaviin aineisiin, varsinkin elintarvike- ja ravintola-alaan liittyviin.  Suuren panoksen tuo myös kannustava ryhmä sekä opettajat.

Miksi kotitalousopetus?

Jennyn mielestä kotitalousopetus antaa hyvää potkua jatko-opintoihin.

– Kotitalousopetuksesta ei valmistu mihinkään ammattiin, mutta sen kautta saa hyvää potkua puhtaanapidon-, elintarvike- tai ravintola-alalle, joita pystyy jatkamaan myös Kuopion talouskoulussa.

– Mahdollista on myös suorittaa hygieniapassin, joka avaa ovia jo moneen elintarvike- ja ravintola-alan työpaikkaan.  Ryhmät ovat myös kansainvälisiä, joten opiskelun ohessa tulee myös kielikylpy, josta on varmasti hyötyä.

Tulevaisuus opintolinjan suorittamisen jälkeen

Kotitalousopetuksen jälkeen Jennyllä on suunnitelmissa hakea opiskelemaan kondiittori-leipuriksi syksyllä. Hänestä kotitalousopetus on oiva vaihtoehto esimerkiksi välivuodelle tai oman alan ja kiinnostuksen etsintään.

–  Kuopion talouskoulun linjalla opiskelija ei tunne olevansa koulussa, vaan enemmänkin kotona!  Suosittelen jokaiselle, joka ei ole selvillä tulevaisuuden suunnitelmistaan tai jolla on puolivuotta vapaata!Lue lisää PAOK Palvelualan Opisto Kuopio

Ota yhteyttä


Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää oppilaitoksesta PAOK Palvelualan Opisto Kuopio? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.