Sivuston käyttötapa: Mobiili
Näyttää 1-20 koulutusta 20 tuloksesta
Näyttää 1-20 koulutusta 20 tuloksesta
 

Ajoneuvoasentajan koulutus

Ajoneuvoasentajan tehtäviin kuuluu ajoneuvojen huollot, korjaukset ja vianmääritykset. Työn kohteena voivat olla henkilö- ja pakettiautojen lisäksi kuorma-autot ja raskas kalusto.

Ajoneuvoasentaja tarvitsee intohimoa autoalalle, hyvää autotekniikan tuntemusta, sorminäppäryyttä, ongelmanratkaisukykyä sekä asiakaspalvelutaitoja.

Työpaikkoja löytyy autokorjaamoista, autoliikkeistä ja kuljetusliikkeistä. Ajoneuvoasentaja voi työllistyä myös  ajoneuvokoreja, erikoisajoneuvoja ja asuntovaunuja valmistavaan teollisuuteenl.

Autoalan perustutkinto kuljettaa ajoneuvoasentajaksi

Ajoneuvoasentajaksi voi opiskella suorittamalla autoalan perustutkinnon toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa. Valmistumisen jälkeen ammattinimikkeesi on ajoneuvoasentaja. 

Autoalan perustutkinto on mahdollista suorittaa myös työelämälähtöisesti oppisopimuksella tai näyttötutkintona, jolloin opiskelu tapahtuu käytännönläheisesti alan työtehtävissä.

Ajoneuvoasentajan koulutukseen voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa osoitteessa www.opintopolku.fi. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, pääset vaihtamaan kaistaa autoalalle jatkuvassa haussa.

Oppinnot suoritetaan henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Valmistuminen ajoneuvoasentajaksi kestää peruskoulupohjaisilla opiskelijoilla tyypillisesti noin kolme vuotta ja ylioppilaspohjaisilla opiskelijoilla noin kaksi vuotta.

Ajoneuvoasentaja työelämässä

Ajoneuvoasentajat tekevät tarkkaa työtä, jossa tarvitaan hyvää näkökykyä, kuntoa ja päättelykykyä. Hyvän autotekniikan ansiosta häneltä hoituvat niin ajoneuvojen korjaukset, huollot kuin vian määrityskin. 

Asentaja etsii vikoja esimerkiksi moottoreista ja mekaanisesta vaihteistosta. Hän tekee yksinkertaisia korjauksia, huoltoja ja vianmäärityksiä ajoneuvojen sähkö- ja polttoainejärjestelmistä.

Määräaikaishuolloissa asentaja arvioi osien ja osaryhmien toimintaa ja kuntoa. Tarvittaessa hän vaihtaa suuriakin osakokonaisuuksia. Työvälineisiin kuuluu erilaiset käsityövälineet, työkalut sekä mittaus- ja testausvälineet.

Asiakaspalvelu on keskeinen osa ajoneuvoasentajan työtä, sillä korjaamoissa asentajat vastaanottavat työt ja luovuttavat valmiit ajoneuvot suoraan asiakkaille. Kuorma-autojen ja raskaan kaluston huoltoihin erikoistuneet ajoneuvoasentajat tekevät työt usein asiakkaan luona, sillä suurta kalustoa on hankalaa siirtää.

Ajoneuvot ja niiden korjausmenetelmien kehitys kiihtyy. Ajoneuvoasentajien työtehtävät siirtyvät yhä enemmän mekaanisesta korjaamisesta vian määrityksen suuntaan. Alan vauhdikkaan kehittymisen myötä ajoneuvoasentajat kehittävät osaamistaan jatkuvasti.

Lähteet: ammattinetti.fi, omnia.fi, ysao.fi
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!