🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-9 koulutusta 9 tuloksesta
Mainokset

Suositut sijainnit

Opiskelijakokemukset

Metalliteollisuudessa on monipuolisia ja haasteellisia tehtäviä sekä tuotekehityksen että tuotannon puolella. FennoSteel Oy Parkanossa on Pohjoismaiden ainoa pakoputkitehdas.

Ajoneuvoasentajan koulutus

Ajoneuvoasentajan koulutuksessa kehityt autoalan monipuoliseksi ammattilaiseksi. Ajoneuvoasentajan työtehtäviin kuuluu ajoneuvojen huollot, korjaukset ja vianmääritykset. Työn kohteena voivat olla henkilö- ja pakettiautojen lisäksi kuorma-autot ja raskas kalusto.

Ajoneuvoasentaja tarvitsee intohimoa autoalalle, hyvää autotekniikan tuntemusta, sorminäppäryyttä, ongelmanratkaisukykyä sekä asiakaspalvelutaitoja. Alan työpaikkoja löytyy autokorjaamoista, autoliikkeistä ja kuljetusliikkeistä. Ajoneuvoasentaja voi työllistyä myös ajoneuvokoreja, erikoisajoneuvoja ja asuntovaunuja valmistavaan teollisuuteen.

Autoalan perustutkinto kuljettaa ajoneuvoasentajaksi

Ajoneuvoasentajaksi voi opiskella suorittamalla autoalan perustutkinnon toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa. Valmistuttuasi saat ajoneuvoasentajan ammattinimikkeen. Ajoneuvonasentajan koulutusta tarjotaan myös aikuiskoulutuksina.

Autoalan perustutkinto on mahdollista suorittaa myös työelämälähtöisesti oppisopimuksella tai näyttötutkintona, jolloin opiskelu tapahtuu käytännönläheisesti alan työtehtävissä.

Ajoneuvoasentajan koulutukseen voi hakea peruskoulun tai lukion päättäneenä valtakunnallisessa yhteishaussa osoitteessa www.opintopolku.fi. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, pääset vaihtamaan kaistaa autoalalle jatkuvassa haussa. Oppinnot suoritetaan henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Valmistuminen ajoneuvoasentajaksi kestää peruskoulupohjaisilla opiskelijoilla tyypillisesti noin kolme vuotta ja ylioppilaspohjaisilla opiskelijoilla noin kaksi vuotta.

Mitä ajoneuvonasentaja tekee työelämässä?

Ajoneuvoasentajat tekevät tarkkaa työtä, jossa tarvitaan hyvää näköä, kuntoa ja päättelykykyä. Hyvän autotekniikan tuntemuksen ansiosta alan ammattilaisilta hoituvat niin ajoneuvojen korjaukset, huollot kuin vian määrityskin. Ajoneuvonasentajan koulutus mahdollistaa myös raskaan kaluston asentajan tehtäviin erikoisutumisen.

Työssään asentaja etsii vikoja esimerkiksi moottoreista ja mekaanisesta vaihteistosta. Hän tekee yksinkertaisia korjauksia, huoltoja ja vianmäärityksiä ajoneuvojen sähkö- ja polttoainejärjestelmistä. Määräaikaishuolloissa asentaja arvioi osien ja osaryhmien toimintaa ja kuntoa. Tarvittaessa hän vaihtaa suuriakin osakokonaisuuksia. Työvälineisiin kuuluu erilaiset käsityövälineet, työkalut sekä mittaus- ja testausvälineet.

Asiakaspalvelu on keskeinen osa ajoneuvoasentajan työtä, sillä korjaamoissa asentajat vastaanottavat työt ja luovuttavat valmiit ajoneuvot suoraan asiakkaille. Kuorma-autojen ja raskaan kaluston huoltoihin erikoistuneet ajoneuvoasentajat tekevät työt usein asiakkaan luona, sillä suurta kalustoa on hankalaa siirtää.

Ajoneuvot ja niiden korjausmenetelmien kehitys kiihtyy. Ajoneuvoasentajien työtehtävät siirtyvät yhä enemmän mekaanisesta korjaamisesta vian määrityksen suuntaan. Alan vauhdikkaan kehittymisen myötä ajoneuvoasentajat pääsevät kehittämään osaamistaan jatkuvasti.

Lähteet: ammattinetti.fi, omnia.fi, ysao.fi