Näyttää 1-20 koulutusta 38 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana 2. asteen yhteishaussa
Näyttää 1-20 koulutusta 38 tuloksesta
1
2

Asentajakoulutus

Asentaja on monipuolinen ammattinimike, jonka eteen usein liitetään alaa vastaava etuliite. Asentajat asentavat, kokoavat ja korjaavat erilaisia koneita, laitteita, kalusteita ja järjestelmiä. Asentajat työllistyvät muun muassa rakennusalalle, autoalalle, kone- ja metalliteollisuuteen sekä elektroniikka- ja sähköteollisuuteen.

Kouluttautuminen asentajaksi

Toisen asteen ammatillisten oppilaitosten monipuolinen koulutustarjonta sisältää useita koulutusvaihtoehtoja asennustyöstä kiinnostuneelle.

  • Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnossa voit suuntautua elektroniikka- tai ICT-asentajaksi.
  • Koneasennuksesta kiinnostuneelle sopii kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto.
  • Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnossa voit kouluttautua sähkö- tai automaatioasentajaksi.
  • Talotekniikan perustutkinto tarjoaa putkiasentajan, lämmityslaiteasentajan, ilmanvaihtoasentajan, teknisen eristäjän, kylmäasentajan ja rakennuspeltisepän osaamisalat.
  • Ajoneuvoasennuksesta kiinnostunut voi suunnata autoalan perustutkintoon.

Ammattitutkinto sopii hakijalle, kenellä on jo jonkin verran alan työkokemusta. Ammattitutkinto sopii hyvin myös jatkokoulutukseksi alan perustutkinnon suorittaneelle. Asennustöihin valmistavia ammattitutkintoja on esimerkiksi:    

  • Sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinto
  • Talonrakennusalan ammattitutkinto
  • Talotekniikan ammattitutkinto
  • Tieto- ja tietoliikennetekniikan ammattitutkinto
  • Koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinto
  • Tuotantotekniikan ammattitutkinto
  • Ajoneuvoalan ammattitutkinto
  • Autokorimekaanikon ammattitutkinto
  • Energia-alan ammattitutkinto

Asentaja työelämässä

Asentajat asentavat, huoltavat ja korjaavat laitteita ja järjestelmiä. Lisäksi asentaja voi työskennellä myyntitehtävissä huolto- ja asennustöitä tarjoavissa yrityksissä. Tarkkuutta ja huolellisuutta vaativaa työtä tehdään sekä itsenäisesti että tiimityönä. Alla muutama esimerkki erilaisista asentajista:

LVI-asentaja

LVI- asentaja asentaa, huoltaa ja korjaa rakennusten ja asuinkiinteistöjen lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteita. LVI-asentaja voi erikoistua vesi-, kaasu-, lämpö-, ilmastointi-, viemäri-, jäähdytys- tai automatiikkajärjestelmien asentamiseen tai korjaukseen. Huolehtimalla kiinteistöjen talotekniikasta, LVI-asentaja ylläpitää rakennusten terveellisyyttä, turvallisuutta ja viihtyvyyttä.

Koneenasentaja

Koneenasentaja kokoaa kone- ja metalliteollisuuden tuottamia suuria koneita ja laitteita. Työvälineinään hän käyttää erilaisia asennustyökaluja, mittareita ja hitsauslaitteita. Koneenasentaja voi erikoistua kulkuneuvojen, kuten autojen tai lentokoneiden asennukseen. Asennuksen kohteena voi olla myös suuret työkoneet, kuten metsäkoneet ja norsturit. Koneenasentajat asentavat myös tuontantovälineitä ja automaatiojärjestelmiä.

Mekatroniikka-asentaja

Mekatroniikka-asentaja asentaa, huoltaa ja korjaa kone-ja metalliteollisuuden tuottamia koneita ja laitteita, joissa on elektroniikan ja tietotekniikan avulla ohjattavia toimintoja. Esimerkkejä mekatronisista laitteista on kassakoneet, pullonpalautuskoneet, hissit, nosturit, pakkauslinjat, teollisuusrobotit, automaattitrukit ja työstökoneet. Mekatroniikka-asentajan työvälineisiin kuuluu tietotekniikka, työstökoneet, mittalaitteet, konepiirustukset ja työohjeet.

Elektroniikka-asentaja

Suuntautumisesta riippuen elektroniikka-asentajat valmistavat, asentavat, huoltavat, korjaavat tai myyvät elektroniikkalaitteita. Työn kohteena voivat olla mobiililaitteet, tietokoneet, terveydenhuollon laitteet sekä erilaiset mittaus- ja tarkkailulaitteet. Elektroniikka-asentaja valmistaa laitteita kokoamalla ne pienistä komponenteista. Tehtäviin kuuluu myös laitteiden testausta ja asentamista asiakkaan tiloihin.

Automaatioasentaja

Automaatioasentaja asentaa ohjaus-, säätö- ja valvontalaitteita, joita hyödynnetään prosessitekniikkaa ja kappaletavara-automaatiota käyttävässä teollisuudessa. Automaatio tarkoittaa itsetoimivaa laitetta tai järjestelmää. Teollisuusautomaatiossa termillä tarkoitetaan myös koneiden ja tuotantoprosessien ohjaamista tietotekniikan avulla. Automaatioasentajaa tarvitaan, kun uusia laitteita, järjestelmiä tai tuotantolaitoksia otetaan käyttöön.

Ajoneuvoasentaja

Ajoneuvoasentaja korjaa ja huoltaa henkilö-, paketti- ja kuorma-autoja. Hän tekee ajoneuvojen vianmääritystä ja yksinkertaisia korjauksia valmistajien ohjeiden mukaisesti. Ajoneuvoasentaja on monipuolinen autolan ammattilainen, joka tuntee ajoneuvojen rakenteen, järjestelmät, sähkötekniikan, alan säädökset, rekisteriasiat, turva- ja lisävarustetyöt, sähköjärjestelmät ja asiakaspalvelun.

Sähköasentaja

Sähköasentaja tekee sähkö-, tele- ja LVI-järjestelmien sähköasennuksia uudis- ja korjausrakennuskohteisiin. Sähköasentajat asentavat, korjaavat ja huoltavat erilaisia sähkölaitteita ja -järjestelmiä. Asennustöiden ohella hän lukee asennusohjeita ja sähköpiirrustuksia sekä laatii asennustarvikeluetteloita ja akakaavioita. Jotkut sähköasentajat työskentelevät myös sähkölaitteiden myynti-, neuvonta- ja opastustöissä.

Kalusteasentaja

Kalusteasentaja asentaa keittiökalusteita, kaapistoja ja huonekaluja rakennustyömailla tai asiakkaan tiloissa. Tehtävässä tarvitaan luovaa ongelmanratkaisukykyä, asiakaspalvelutaitoja ja kädentaitoja.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: ammattinetti.fi, omnia.fi, opintopolku.fi, rakentaja.fi, studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!