🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-1 koulutusta 1 tuloksesta
Mainokset

Opiskelijakokemukset

Erä- ja luonto-oppaan koulutus

Oletko luonnonläheinen persoona ja pidät työskentelystä ihmisten parissa? Haluatko viettää työpäiväsi vehreissä metsissä tai erämaassa ja ansaita elantosi luonnosta?

Erä- ja luonto-oppaat valmistuvat toisen asteen ammatillisista opinnoista suorittamalla luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon. Aikuiskoulutuksessa on mahdollista suorittaa erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinto näyttötutkintona. Koulutuksia järjestetään ympäri Suomea.

Erä- ja luonto-oppaalta edellytetään hyviä erä- ja opastustaitoja, erähenkisyyttä ja luonnontuntemusta. Työ on fyysisesti vaativaa asiakaspalvelutyötä, joten työssä tarvitaan hyvää fyysistä kuntoa ja ensiaputaitojen tulee olla ajan tasalla. Myös monipuolisesta kielitaidosta on hyötyä eräoppaaksi opiskelevalle, sillä opastettavia ryhmiä on usein eri maista. Yrittäjäksi aikovat erä- ja luonto-oppaat tarvitsevat osaamista muun muassa markkinoinnista, verotuksesta ja kirjanpidosta.

Erä-ja luonto-oppaan koulutus on mahdollista suorittaa myös ruotsiksi, jolloin tutkintonimike on vildmarksguide tai englanniksi, jolloin tutkintonimike on International Wilderness Guide.

Erä- ja luonto-opas työelämässä

Eräoppaan tehtävänä on opastaa asiakkaita luontoon suuntautuvilla eräretkillä eri vuodenaikoina. Vuodenajasta riippuen liikutaan joko patikoiden tai hiihtäen/lumikengillä. Kuljettavat reitit voivat olla hyvin erilaisia – muutaman tunnin patikoinnista useamman päivän retkiin, jotka vaativat yöpymistä luonnon keskellä. 

Erä- ja luonto-oppaan ammatti on sosiaalista asiakaspalvelutyötä, jossa opastettavat ryhmät vaihtelevat yritysryhmistä lapsi- ja turistiryhmiin, mikä asettaa luonto-oppaan työlle vaihtelevia vaatimuksia. Retken aikana eräopas neuvoo asiakkaita erätaidoissa, kuten suunnistamisessa, nuotion sytyttämisessä, ruoan valmistuksessa, yöpymisessä, vaatteiden kuivattamisessa, kalastuksessa jne.

Itse retkien lisäksi työnkuvaan kuuluu luontoretkien suunnittelua ja uusien reittien etsimistä. Erä- ja luonto-oppaita työllistävät myös ohjelmapalvelutehtävät, sillä patikoinnin lisäksi asiakkaita houkuttelee erilaiset luonnossa suoritettavat aktiviteetit ja seikkailut. Lisäksi työtehtäviin kuuluu toimistotyö, kuten tapahtumien ja retkien hinnoittelua sekä myyntiä. Erä- ja luonto-oppaat osallistuvat usein myös messutyöhön.

Työpaikka voi löytyä esimerkiksi matkailualalta, luonto- ja ohjelmapalveluyrityksistä, minkä lisäksi on mahdollista työskennellä itsenäisenä yrittäjänä. Työajat ovat vaihtelevia johtuen opastusten pituudesta ja ajankohdasta. Eniten työtä on matkailun sesonki- ja loma-aikoina. Erä- ja luonto-opaskoulutus antaa myös erinomaista lisäosaamista aikaisemmin hankitun ammatin omaaville. Monelle henkilölle eräopastyö onkin toinen ammatti.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Ammattinetti.fi