Sivuston käyttötapa: Mobiili

Kesän lisähaku on nyt käynnissä! Tutustu haussa oleviin koulutuksiin täällä!

Näyttää 1-3 koulutusta 3 tuloksesta
Näyttää 1-3 koulutusta 3 tuloksesta
 

Eräoppaan koulutus

Eräoppaat valmistuvat toisen asteen ammatillisista opinnoista suorittamalla luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon. Luontoalaan suuntautuessa tutkintonimike on luonto-ohjaaja. Aikuiskoulutuksena on mahdollista suorittaa erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinto. Eräoppaan työtehtäviä ovat muun muassa luonto- ja eräretkien järjestäminen. Työssä tärkeitä ominaisuuksia ovat hyvät kommunikointitaidot, luontotuntemus ja fyysinen kunto.

Oletko luonnonläheinen persoona ja pidät työskentelystä ihmisten parissa? Eräoppaalta edellytetään hyviä erä- ja opastustaitoja, erähenkisyyttä ja luonnontuntemusta. Työ on fyysisesti vaativaa asiakaspalvelutyötä. Myös kielitaidosta on hyötyä, sillä opastettavia ryhmiä on usein eri maista. Yrittäjäksi aikovat eräoppaat tarvitsevat osaamista muun muassa markkinoinnista, verotuksesta ja kirjanpidosta.

Eräopas

Eräoppaan tehtävänä on opastaa asiakkaita luontoon suuntautuvilla eräretkillä eri vuodenaikoina. Vuodenajasta riippuen liikutaan joko patikoiden tai hiihtäen/lumikengillä. Kuljettavat reitit voivat olla hyvin erilaisia – muutaman tunnin patikoinnista useamman päivän retkiin, jotka vaativat yöpymistä luonnon keskellä. Retken aikana eräopas vastailee asiakkaiden kysymyksiin luontoon ilittyen ja varmistaa retken turvallisuuden.

Itse retkien lisäksi työnkuvaan kuuluu luontoretkien suunnittelua ja uusien reittien etsimistä. Eräoppaita työllistävät myös ohjelmapalvelutehtävät, sillä patikoinnin lisäksi asiakkaita houkuttelee erilaiset luonnossa suoritettavat aktiviteetit ja seikkailut. Lisäksi työtehtäviin kuuluu toimistotyö, kuten tapahtumien ja retkien hinnoittelua sekä myyntiä. Eräoppaat osallistuvat usein myös messutyöhön.

Koulutus ja työelämä

Eräoppaaksi voi opiskella suorittamalla toisen asteen ammatillisen tutkinnon, luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon. Luontoalaan suuntautuessa tutkintonimike on luonto-ohjaaja. Aikuiskoulutuksessa on mahdollista suorittaa erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinto näyttötutkintona. Itse eräopaskursseja järjestetään eri oppilaitoksissa eri puolilla maata.

Työpaikka voi löytyä esimerkiksi luonto- ja ohjelmapalveluyrityksistä, jonka lisäksi on mahdollista työskennellä itsenäisenä yrittäjänä. Työtä tehdään sekä luonnon keskellä että toimistossa. Työajat ovat vaihtelevia johtuen opastusten pituudesta ja ajankohdasta. Eniten työtä on matkailun sesonki- ja loma-aikoina. Monelle henkilölle eräopastyö on toinen ammatti.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Ammattinetti.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!