Suodata
Koulutusala
Erikoisammattitutkinnot
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 152 tuloksesta
1
2
3
4
...
8
Mainokset

Usein kysytyt kysymykset

  • Erikoisammattitutkinto on ammatillinen tutkinto, joka on suunniteltu syventämään ja laajentamaan jo olemassa olevaa ammattiosaamista. Se on tarkoitettu henkilöille, joilla on jo alan perustutkinto tai ammattitutkinto suoritettuna ja joilla on työkokemusta alalta.

  • Erikoisammattitutkinnon suorittaminen kestää yleensä 1-3 vuotta.

  • Suositeltavaa on, että on työskennellyt alalla ammatillisen perustutkinnon jälkeen vähintään viisi vuotta ennen kuin hakeutuu suorittamaan saman alan erikoisammattitutkintoa. Erikoisammattitutkintoa suorittamaan voi hakeutua ilman ammatillista perustutkintoa, jos on tarvittava osaaminen hallussa.

  • Erikoisammattitutkinnon hinta vaihtelee tutkinnon sisällöstä ja koulutustarjoasta riippuen. Yleisesti ottaen tutkinto voi maksaa muutamasta sadasta eurosta jopa useisiin tuhansiin euroihin. Kannattaa olla yhteydessä suoraan kiinnostaviin kouluttajiin ja kysyä arvioita, kuinka paljon tutkinto tulee maksamaan.

Suositut koulutusalat

Suositut sijainnit

Opiskelijoiden kokemuksia alalla Erikoisammattitutkinnot

Erikoismmattitutkinnot

Erikoisammattitutkinnossa osoitetaan alan vaativimpien työtehtävien hallinta. Erikoisammattitutkinto on tarkoitettu henkilölle, joka on alan peruskoulutuksen jälkeen kehittänyt ammattitaitoaan ja hankkinut vankan työkokemuksen alalta

Suositeltavaa on, että olet työskennellyt alalla ammatillisen perustutkinnon jälkeen vähintään viisi vuotta ennen kuin hakeudut suorittamaan saman alan erikoisammattitutkintoa. Erikoisammattitutkintoa suorittamaan voit hakeutua ilman ammatillista perustutkintoa, jos sinulla on tarvittava osaaminen hallussa.

Erikoisammattitutkinnon suorittaminen

Opiskelun alussa sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jonka avulla tunnistetaan aiempi osaamisesi ja suunnitellaan tarvittavan osaamisen hankkiminen. Erikoisammattitutkinnon voit suorittaa myös työn ohella.

Erikoisammattitutkinnot tehdään aina näyttötutkintoina, eli osaaminen osoitetaan alan työtehtävissä. Osaaminen osoitetaan aina näyttötutkintona, joka on osaamisen hankintatavasta riippumaton ja kaikille avoin tilaisuus näyttää ammatillinen osaaminen ja pätevöityä ammattiin. Näyttötutkinnon sisällön määrittää Opetushallitus.

Arviointi tehdään asteikolla hyväksytty - hylätty. Erikoisammattitutkinnossa osoitetaan tietyn alan ammattityöntekijän taitojen hallinta.

Erikoisammattitutkinnon nimikkeet

Erikoisammattitutkinnoissa tyypillinen tehtävänimike on yleensä muotoa, joka tuo esille työntekijän hyvän ammattitaidon, esimerkiksi sähköyliasentaja, venemestari. Usein erikoisammattitutkintojen tarkoituksena on pätevöittää henkilö työnjohtotehtäviin. Tällöin erikoisammattitutkinnoilla pyritään korvaamaan vanhat opistoasteen tutkinnot.

Erikoisammattitutkinnoilla (esim. Taloushallinnon erikoisammattitutkinto) ei ole sellaisia lyhyempiä tutkintonimikkeitä kuten ammatillisilla perustutkinnoilla: esim. merkonomi (liiketoiminnan perustutkinto) ja lähihoitaja (sosiaali- ja terveysalan perustutkinto).

Erikoisammattitutkinto aikuiskoulutuksessa

Aikuiskoulutusta tarjotaan Suomessa yli 1 000 oppilaitoksessa, vaikkakin niistä vain osa on erikoistunut ainoastaan aikuiskoulutukseen. Kaikki aikuiskoulutus ei liity suoraan työhön ja ammattitaitoon vaan tarjolla on runsaasti mm. vapaan sivistystyön mukaisia kansalaistaitoihin valmentavia ja yhteiskunnallisia opintoja. Opiskelun rahoitukseen löytyy aikuisellekin erilaisia vaihtoehtoja sekä erityisesti aikuisille suunnattuja tukimuotoja.

Aikuisille on tarjolla tutkintoon johtavaa koulutusta, lisä- ja täydennyskoulutusta sekä harrastuskursseja. Aikuiset voivat osallistua periaatteessa mihin tahansa tutkintotavoitteeseen koulutukseen. Tämän lisäksi monet oppilaitokset tarjoavat aikuiskoulutusta, jossa opinnot pyritään järjestämään mahdollisimman joustaviksi ja aikuisten elämäntilanteeseen sopiviksi, tarkoittaen että kursseja järjestetään mm. ilta- ja verkko-opetuksena.

Työelämä on saattanut viedä monet mukanaan koulun samalla jäädessä kesken, mutta keskeytyneitä opintoja pystyy jatkamaan myöhemminkin ja tutkinnon voi hankkia myös vahvoilla työelämän näytöillä. Tutkinnon suorittamisen sijaan voi myös harrastaa ja sivistää itseään opiskelemalla mm. taidetta, käsitöitä, tietotekniikkaa, kieliä ja liikuntaa. Myös vieraita kieliä voi opiskella useissa erilaisissa oppilaitoksissa - koulutuksen kesto, tavoitteet, opiskelutahti ja hinnat vaihtelevat koulutuksen järjestäjän mukaan.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: OSAO,Omnia