🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-2 koulutusta 2 tuloksesta
Mainokset

Opiskelijakokemukset

Hammashoitajakoulutus

Hammashoitajaksi opiskellaan suorittamalla sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, jolloin valmistutaan lähihoitajaksi tai hammashoitajaksi. Tällöin opiskelija on suuntautunut suun terveydenhoitoon. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella ja näyttötutkintona.

Hammashoitajakoulutus sopii tarkoille ja tunnollisille ihmisille. Hammashoitajan täytyy olla asiakaspalveluhenkinen ja hänellä on oltava hyvät vuorovaikutustaidot. Taito tulla erilaisten ihmisten kanssa toimeen on tärkeää, sillä hammashoitaja työskentelee useiden eri hammaslääkärien kanssa. Vastaanotolle voi tulla pelokkaitakin potilaita, joten hammashoitajan on osattava toimia hankalissa tilanteissa.

Hammashoitajan työ on pikkutarkkaa eikä virheitä saa tehdä. Hammashoitajan täytyy hallita eri instrumentit sekä hammashoitoon käytettävät lääkeaineet ja materiaalit. Hammashoitajan työ vaatii jatkuvaa jatkokouluttautumista, sillä käytettävät tekniikat ja materiaalit muuttuvat koko ajan.

Hammashoitaja työelämässä

Hammashoitajan työn tavoitteena on suun terveydentilan kohentaminen ja siitä huolehtiminen sekä suun sairauksien vähentäminen ja parantaminen.

Hammashoitaja on suuntautunut terveydenhuoltoon. Hammashoitajakoulutus antaa valmiudet työskennellä perus- tai erikoissairaanhoidossa joko julkisissa tai yksityisissä terveydenhuoltopalveluissa hammashoitoloissa tai hammaslääkäriasemilla. Hammashoitaja voi työskennellä myös hoitolaitoksissa tai sairaaloissa. Hammashoitaja voi työskennellä myös itsenäisesti yksityisyrittäjänä. Hammashoitajien työtilanne on yleisesti ottaen hyvä.

Hammashoitaja voi tehdä itsenäistä potilastyötä. Tällöin työtehtäviin kuuluu hoidon tarpeen arviot, suppeat suun terveystarkastukset, suun terveyden edistäminen sekä oikomishoitoon liittyvät pienemmät toimenpiteet.

Hammashoitaja toimii hammaslääkärin työparina. Hän osallistuu suun sairauksien tutkimuksiin ja hoitoon sekä toimii hammaslääkärin avustajana. Hammashoitajan tehtäviin kuuluu myös työ-ja potilasturvallisuudesta vastaaminen hoidon aikana ja hoitotoimenpiteen jälkeen. Hygieniasta huolehtiminen on tärkeää ja hammashoitaja puhdistaa, huoltaa, desinfioi ja steriloi työvälineet ja hoitoympäristön hoidon jälkeen.

Hammashoitaja voi huolehtia myös vastaanoton toimistotehtävistä. Hän saattaa ottaa vastaan ajanvarauksia, kirjaa potilastietoja, ylläpitää asiakasrekisteriä, tekee tilastoja tai hoitaa laskutusta.

Suuhygienistin koulutus ja työllistyminen

Myös suuhygienisti on eräänlainen hammashoitaja. Suuhygienistiksi opiskellaan ammattikorkeakoulussa suun terveydenhuollon koulutusohjelmassa.

Suuhygienisti on osa hammashoitotiimiä, johon kuuluu hammaslääkärin ja hammashoitajan työpari, suuhygienisti sekä erikoishammaslääkäreitä.

Suuhygienisti voi toimia itsenäisesti, jolloin työtehtäviin kuuluu muun muassa hammaskiven poistaminen, esteettiset hammashoidon tehtävät kuten hampaiden valkaisuhoito, purentalihasten kuntoutushieronta, reikiintymisen syiden selvittäminen sekä fluorikäsittelyt. Suuhygienisti opastaa hampaiden hyvään itsehoitoon sekä auttaa sopivien hoitotuotteiden valinnassa.

Suuhygienisti voi työllistyä niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella erilaisissa hammashoitoloissa. Suuhygienistien työllisyystilanne on hyvä.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: ammattinetti.fi, Suun terveydenhoidon ammattiliitto ry, Webdento, Oral