Sivuston käyttötapa: Mobiili
Näyttää 1-2 koulutusta 2 tuloksesta
Näyttää 1-2 koulutusta 2 tuloksesta
 

Hammasteknikon koulutus

Hammasteknikko suunnittelee ja valmistaa hammasproteeseja sekä oikomisessa ja purennan korjaamisessa käytettäviä kojeita yhdessä hammaslääkärin kanssa. Hammasteknikko valmistaa myös muita pään proteeseja, kuten kuulokojeita sekä kasvo-, leuka- ja silmäproteeseja.

Hammastyeknikon ammatissa pääset tekemään vaihtelevaa ja yksilöllistä käsityötä, joka edellyttää suun terveyden ja anatomian tuntemuksen lisäksi materiaalivalmistuksen hallintaa, luovuutta, kädentaitoja, hahmotuskykyä ja värien vivahteiden erottelukykyä. 

Opiskelu hammasteknikoksi

Hammasteknikoksi opiskellaan hammastekniikan koulutusohjelmassa ammattikorkeakoulussa. Koulutus on laajuudeltaan 210 opintopistettä ja kestoltaan 3,5 vuotta. Opinnoissa harjoitellaan tarvittavia kädentaitoja simulaatioharjoituksina sekä alan kehitykseen ja suunnitteluun liittyvää teoriatietoa.

Valmistunut hakee ammattioikeuksia Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta, sillä hammasteknikon ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut laillistettu ammattihenkilö. Viisi vuotta laillistettuna hammasteknikkona toiminut henkilö voi halutessaan jatkokouluttautua erikoishammasteknikoksi.

Hammasteknikko työelämässä

Hammasteknikko työskentelee osana terveydenhuollon hoitotiimä, johon kuuluu hammaslääkäri, erikoishammasteknikko ja potilas. Työympäristönä on hammaslaboratorio, jossa hammasteknikko valmistaa lääkärin tai erikoishammaslääkärin tilauksesta potilaiden yksilölliseen käyttöön tarkoitettuja kojeita ja laitteita.

Hammaslaboratoriossa syntyy oikomiskojeita, purentakiskoja, kruunuja, siltoja sekä kiinteitä ja irrotettavia hammasproteeseja. Yleisiä valmistusmateriaaleja ovat erilaiset metalliseokset, kulta, posliini ja muovi. Työssä yhdistyy käsityö, tietokoneavusteinen työnsuunnittelu, jyrsintäkoneet ja 3D-tulostus.

Kaikki hammasteknikon valmistamat kojeet ja proteesit ovat yksilöllisiä tuotoksia, joiden tarkoituksena on hoitaa tai kuntouttaa potilaan purentaelinten toimintaa. Hammasteknikko valmistaa myös posliinilaminaatteja hampaiden esteettiseen hoitoon.

Tämän lisäksi hammasteknikko voi toimia myynti- ja konsultointitehtävissä hammastarvikeliikkeissä tai asiantuntijatehtävissä alan tutkimusyksiköissä ja materiaaleja valmistavissa yrityksissä. 


Palaa sivun alkuun

Lähteet: hammasteknikko.fi, opiskelupaikka.fi, webdento.fi, turkuamk.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!