Uudistimme ammatinvalintatestimme – kokeile uutta testiä täällä!

Näyttää 1-12 koulutusta 12 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-12 koulutusta 12 tuloksesta

Lääketieteen koulutus ulkomailla

Suomalaisten oppilaitosten korkeat pääsyvaatimukset sekä kansainvälisten tutkintojen noussut arvostus ovat alentaneet suomalaisten kynnystä hakea opiskelemaan lääketiedettä ulkomaille. Vuonna 2019 lääkärin tutkintoa Kelan opintotuella suorittavista joka viides opiskeli ulkomailla.

Merkittävä osa ulkomailla lääketiedettä opiskelevista suomalaisista opiskelee Virossa, mutta myös muut EU-maat sekä Euroopan ulkopuoliset maat kiinnostavat suomalaisia opiskelijoita.

Miten pääsen opiskelemaan lääketiedettä ulkomaille?

Pääsyvaatimukset ja hakukäytännöt ulkomaisiin yliopistoihin saattavat vaihdella maittain ja erota suuresti suomalaisten yliopistojen käytönnöistä. Osa oppilaitoksista järjestää hakijoille pääsykokeen tai opiskelemaan voi päästä aiempien opintosuoritusten perusteella. Useat yliopistot vaativat ulkomailta tulevilta hakijoilta myös virallisen kielitestin suorittamista.

Ulkomailla suoritettaviin lääketieteen opintoihin hakeutuessasi on tärkeää selvittää opintojen kustannukset ja rahoitusmahdollisuudet. Suurimmassa osassa ulkomaisista yliopistoista opiskelijat maksavat lukukausimaksuja. Lukukausimaksut saattavat vaihdella maittain ja yliopistoittain. 

Opintoihin on mahdollista hakea Kelan myöntämää opintotukea. Ulkomailla suoritettaviin opintoihin on mahdollista hakea myös suomalaista opintolainaa.

Työskentely Suomessa opintojen jälkeen

Terveydenhuollon ammattihenkilönä työskenteleminen Suomessa edellyttää aina Valviran myöntämää ammatinharjoittamisoikeutta. Jos haluat työskennellä opintojesi jälkeen lääkärinä Suomessa, sinun tulee hakea Suomeen palattuasi virallista toimilupaa Valviralta eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta.

Jos olet suorittanut tutkintosi toisessa EU-maassa, pätee se yhteisen EU-direktiivin mukaan yleensä sellaisenaan myös Suomessa,mutta sinun tulee silti hakea toimilupa ammatinharjoittamiseen Valviralta.

Mikäli suoritat lääkärin opinnot Euroopan unionin ulkopuolella, saatat joutua täydentämään opintoja ja suorittamaan ammattipätevyyden osoittavan kelpoisuuskokeen ennen toimiluvan saamista.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Lääkäriliitto, Yle

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!