Sivuston käyttötapa: Mobiili
Näyttää 1-11 koulutusta 11 tuloksesta
Näyttää 1-11 koulutusta 11 tuloksesta
 

Metsäkoneenkuljettajan koulutus

Metsäkoneenkuljettajaksi voi opiskella suorittamalla metsäalan perus- tai ammattitutkinnon. Metsäkoneenkuljettajan koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella. Tutkinnon kesto määräytyy oman aiemman osaamisen perusteella.

Metsäkoneenkuljettajan koulutus pitää sisällään muun muassa metsien hoitoa ja puunkorjuuta, metsäkoneiden ja kuorma-autojen kunnossapitoa, koneellista puuntavaran valmistusta sekä puutavaran autokuljetusta. Metsäalan työtehtävissä toimiminen ja talousmetsien käsittely ovat myös osa perusopintoja.

Metsäkoneenkuljettaja työelämässä

Metsäkoneenkuljettajan tehtäviin kuuluu puun kaato, istutukset ja näihin liittyvät työt. Monitoimikone, kuormatraktori ja kaivinkone tulevat metsäkoneenkuljettalle tutuiksi. Metsäkoneenkuljettajan työhön kuuluvat myös huolto- ja korjaustyöt. Metsäkoneenkuljettajan koulutus valmistaa hyvin alalla toimimiseen, sillä opinnot sisältävät myös työssäoppimista.

Metsäkoneenkuljettaja työskentelee useimmiten pienissä tai keskisuurissa koneyrityksissä. Työt määräytyvät usein urakkojen mukaan, joita antavat metsäteollisuusyritykset, Metsähallitus ja metsänhoitoyhdistykset. 

Työn vaatimukset

Metsäkoneenkuljettajan koulutus valmistaa työskentelemään vaativissa olosuhteissa luonnon keskellä. Työpäivät saattavat olla pitkiä. Työ onkin usein päivä- tai kaksivuorotyötä, joissakin työpaikoissa myös kolmivuorotyö on mahdollista. Työ on istumatyötä ja sitä tehdään pääosin lämpimässä koneen ohjaamossa. Huoltotöihin on varauduttava kaikissa olosuhteissa.

Metsäkoneenkuljettajan työ on itsenäistä ja vastuullista. Työntekijän on oltava huolellinen ja tarkka, ja työskenneltävä annettujen säädösten ja määräysten mukaisesti. Vuorotyöhön ja yksintyöskentelyyn on sopeuduttava, sillä vaikka hakkuualueella saattaisi työskennellä muitakin, koneessa istutaan yksin.

Metsäkoneenkuljettajien palkka määräytyy usein työajan mukaan. Joissakin tapauksissa maksetaan myös kannustepalkkioita tai palkka määräytyy urakan mukaan.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: OSAO, Koulutuskeskus Jedu, ammattinetti.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!