🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-1 koulutusta 1 tuloksesta
Mainokset

Opiskelijakokemukset

Nuohoojan koulutus

Nuohoojaksi voi opiskella ammattiopistoissa suorittaen nuohoojan ammattitutkinnon. Nuohousalalla voi suorittaa myös nuohoojamestarin erikoisammattitutkinnon. Nuohoojan koulutus suoritetaan yleensä oppisopimuksella tai itseopiskeluna.

Nuohooja työelämässä

Nuohoojan keskeinen työ on huolehtia kiinteistöjen paloturvallisuudesta tarkitaen puhdistuskoneiden ja hormien kunnon. Myös sisäilman ja ympäristön puhtaudesta huolehtiminen sekä energian säästäminen ovat nuohoojan työn keskiössä. Perinteinen nuohoojan työ on tulisijojen ja savuhormien puhdistaminen.

Nuohoojan koulutus opettaa myös muun muassa lämmityskattiloiden puhdistamista ja erilaisia energiataloudellisten mittausten tekemistä. Nuohooja voi myös korjata savuhormeja ja asentaa sisäpiippuja. Nykyään nuohoojan työhön kuuluu myös ilmanvaihtojärjestelmien puhdistuksia ja määräaikaishuoltoja.

Työn vaatimukset

Asiakkaiden neuvonta ja ohjaus on oleenninen osa nuohoojan työtä. Nuohoojan on siis oltava asiakaspalveluhenkinen ja palvelualtis.

Nuohoojan työ on itsenäistä, joten nuohoojan on osattava tehdä itsenäisesti päätöksiä. Hänen on myös osattava käyttää työkoneita ja tietää alan säädökset.

Työolosuhteet voivat olla haastavia, sillä työtä tehdään ahtaissa ja kuumissa ilmastointi- tai pannuhuoneissa, katoilla ja ulkona. Hyvä fyysinen kunto on tärkeä ominaisuus, jotta työtapaturmilta vältyttäisiin.

Työpäivien aikana saatetaan siirtyä useisiin kohteisiin, joten välimatkoihin saattaa mennä aikaa. Työtä tehdään usein suunnitelmallisesti siirtyen kohteesta toiseen.

Nuohoojat työskentelevät usein yrittäjinä, joten yrittäjän työn tuomat haasteet ja muodollisuudet on otettava huomioon. Organisointikyky, liiketoimintakäytännöt ja markkinointitaidot ovat erittäin hyödyllisiä, ja näihin nuohoojan koulutus ei suoraan valmista. Alaisia nuohousalan yrittäjällä saattaa olla muutamia.

Nuohousalalla palkkaus on yleensä provisiopalkkausta eli suorituksiin perustuvaa. Nuohoojan koulutus on melko kannattavaa, sillä nuohoojien työtilanne on hyvä. Ammattitaitoisista nuohoojista on pulaa. Työpaikkoja on ympäri Suomea.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: Nuohoojat.fi, ammattinetti.fi