Suutarin koulutus

Korjaa kengille uusi elämä

Hanki itsellesi perinteinen käsityöammatti! Pari vuosikymmentä sitten suutarin ammatti oli jo katoamassa, mutta viime vuosien aikana kiinnostus sitä kohtaan on voimakkaasti kasvanut. Tutustu koulutusvaihtoehtoihin alta!
Näyttää 1-9 koulutusta 9 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-9 koulutusta 9 tuloksesta

Suutarin koulutus

Suutarin ammatti kuuluu perinteisten käsityöammattien ryhmään. Pari vuosikymmentä sitten ammatti oli jo katoamassa, mutta viime vuosien aikana kiinnostus sitä kohtaan on voimakkaasti kasvanut. Ennen vanhaan suutarit valmistivat enimmäkseen kenkiä, mutta nykyisin työ on lähinnä jalkineiden korjausta.

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Suutariksi voi opiskella tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa, joka on toisen asteen ammatillinen tutkinto.

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto sisältää ammatillisia ja yhteisiä tutkinnon osia. Jokainen suutari opiskelee seuraavat ammatilliset tutkinnon osat:

  • tekstiili- ja muotialan tuotteen valmistaminen
  • osaamisesta ja tuotteista viestiminen
  • jalkineiden valmistaminen

Valinnaisilla tutkinnon osilla syvennetään opiskelijan ammattitaitoa hänen haluamaansa suuntaan: 

  • jalkineiden korjaaminen
  • nahkatuotteiden valmistaminen
  • tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen
  • tekstiili- ja muotialan projektissa toimiminen
  • erikoismateriaalien ja – tekniikoiden käyttäminen
  • erikoistuotteiden valmistaminen
  • asusteiden valmistaminen
  • sarjatuotannossa toimiminen
  • tekstiili- ja muotialan myyntitehtävissä toimiminen
  • yritystoiminnan suunnittelu
  • yrityksessä toimiminen.


Suutarin työ

Suutari on perinteikäs käsityöammattilainen, joka korjaa jalkineita, laukkuja ja muita nahkatavaroita. Suutarin tavallisimpia töitä ovat kenkien korkolappujen vaihtaminen, kumipohjien laittaminen ja muiden jalkineiden kulumavikojen korjaaminen sekä kenkien puhdistaminen ja kiillottaminen.

Suutari voi myös erikoistua jalan virheasentoja korjaavien korokkeiden tai erilaisten tukien valmistamiseen jalkavaivoista kärsiville. Hän voi lisäksi valmistaa ortopedisia jalkineita mittatilaustyönä. Pieni osa suutareista valmistaa kenkiä mittatilauksena asiakkaille, jotka eivät voi käyttää tavallisia teollisesti valmistettuja kenkiä. Usein suutarit valmistavat myös avaimia.

Useimmat suutarit ovat yksityisyrittäjiä. Työpaikkoja on myös jalkineteollisuudessa ja pienyrityksissä jalkineiden tai nahkatuotteiden valmistajana tai korjaavana suutarina.  Tavarataloissa ja ostoskeskuksissa sijaitsevien suutareiden työlle on ominaista nopea korjauspalvelu, jossa tehdään yksinkertaisia kenkien korjauksia kehittyneen pienkoneistuksen avulla.

Suutarin työn vaatimukset

Suutarin ammatissa tarvitaan kädentaitoja ja hyvää silmää. Huomattava osa suutarin työstä on huolellisuutta ja tarkkuutta vaativaa kenkien ja muiden nahkatavaroiden yksityiskohtien huoltamista ja korjaamista. Ammatti edellyttää myös nahan ominaisuuksien tuntemusta. Neulomotöissä puolestaan vaaditaan sorminäppäryyttä ja tarkkuutta.

Työ vaatii tarkkaa näköä ja varsinkin viimeistelyssä värinäköä sekä varmoja käsiotteita. Hyvä keskittymiskyky on myös tarpeen. Suutarin työssä tarvitaan ammattiosaamisen lisäksi huolellisuutta, asiakaspalvelutaitoja ja yrittäjähenkisyyttä.

Seisomatyö ja yksipuoliset työasennot sekä koneiden aiheuttama melu saattavat rasittaa ja aiheuttaa niska- ja hartijavaivoja. Allergia esimerkiksi liimalle, asetonille, kromille, nikkelille tai pölylle voi olla este ammatissa toimimiselle.


Palaa sivun alkuun


Lähteet: ammattinetti.fi, koulutus.fi, Ammattiopisto Tavastia

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!