Sivuston käyttötapa: Mobiili

Katso korkeakoulujen 1. yhteishaussa olevat yliopisto- ja AMK-tutkinnot! Hakuaika 5.–19.1.

Kaksi tyttöä

Kymppiluokka auttaa eteenpäin

Kymppiluokalla kertaat oppimasi ja valmistaudut tulevaan

Perusopetuksen päätyttyä voit hakea lukuvuoden mittaiselle kymppiluokalle, jos et saa jatko-opiskelupaikkaa tai koet muuten tarvitsevasi apua. Opetuksen tarkoituksena on varmistaa, että hallitset peruskoulun oppimäärän. Opetus suunnitellaan aina henkilökohtaisesti ominaisuutesi ja haasteesi huomioon ottaen.

Kymppiluokalla opiskellaan paitsi peruskoulun aineita (yhteiset ja valinnaiset aineet), myös muita oppiainekokonaisuuksia, ammattiin valmentavia opintoja sekä tutustutaan työelämään. Kymppiluokalla voit korottaa peruskoulusta saamiasi arvosanoja.

Kymppiluokalla saat tukea sitä tarvitessasi.

Haku kymppiluokalle

Kymppiluokalle hakeudutaan yleensä silloin, jos on saman vuoden yhteishaussa jäänyt ilman opiskelupaikkaa tai jatko-opintoihin hakeutuminen ei ole vielä ajankohtaista jostakin muusta syystä. Syynä voi olla esimerkiksi peruskoulun kehnot arvosanat tai oppimisvaikeudet. Opiskelijoiksi valitaan myös erityistukea tarvitsevia tai syrjäytymisuhan alla olevia oppilaita.

Kympille voi hakea joko edellisen vuoden tai saman vuoden peruskoulun päättötodistuksella. Kymppiluokalle haku alkaa yleensä toukokuussa ja loppuu heinäkuun loppupuolella. Haku tapahtuu yhteishaun tapaan Opintopolussa. Kymppiluokan voi suorittaa peruskoulussa tai kansanopistoissa.

Peruskoulussa kymppiluokalla opiskelu on maksutonta aivan kuten peruskoulussakin. Oppikirjat, koulutarvikkeet, kouluterveydenhuolto sekä kouluruokailu eivät maksa opiskelijalle mitään.

Kansanopistossa kymppiluokan suorittaminen on joissain tapauksissa maksullista. Opiskelijoilta voidaan periä esimerkiksi vuosittainen materiaalimaksu, joka ei kuitenkaan ole kovin suuri. Maksut ja maksukäytännöt vaihtelevat kansanopiston mukaan.

Kymppiluokka ei ole ammattiin johtavaa koulutusta, joten kymppiluokalla opiskeleva ei ole oikeutettu KELA:n opintorahaan tai koulumatkatukeen.

Kymppiluokka

Opiskelu kymppiluokalla

Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, joka auttaa opinnoissa etenemistä. Opinnot ovat henkilökohtaisempia kuin peruskoulussa, ja aiempi osaaminen sekä ongelmakohdat otetaan paremmin huomioon.

Kymppiluokalla voi opiskella peruskoulusta tuttuja oppiaineita ja korottaa niistä saatuja arvosanoja. Opiskelun aikana opintovalmiudet sekä opiskelu- ja tiedonhankitataidot paranevat. Ammatinvalinta voi hyvinkin helpottua kymppiluokan myötä.

Kymppiluokka kestää koko lukuvuoden ajan ja opetusta on viitenä päivänä viikossa. Kymppiluokalla opiskeluun sisältyy myös tutustumisjakso työelämään, ammatilliseen koulutukseen tai lukioon.

Kymppiluokalla suoritetuista opinnoista saa erillisen todistuksen. Ammatilliseen koulutukseen tai lukioon pyrittäessä otetaan kymppiluokan todistuksesta huomioon ne arvosanat, joita hakija on pystynyt korottamaan kymppiluokalla.

Kymppiluokan hyödyt

Kymppiluokka tähtää totta kai jatko-opintoihin ja niissä menestymiseen, mutta yhtälailla kallisarvoisen tärkeää on kymppiluokalla opitut taidot, jotka auttavat jatko-opinnoissa ja myöhemmin työelämässä pärjäämistä.

  1. Opit itsenäisemmäksi ja vastuullisemmaksi
  2. Opit tekemään töitä ryhmässä ja parannat vuorovaikutustaitojasi
  3. Kehität opiskelutaitojasi
  4. Saat apua jatko-opintojen ja tulevaisuuden suunnitteluun
  5. Opit hyödyllisiä tietoja ja taitoja, joita voit tarvita myöhemmissä opinnoissa, työelämässä ja elämässä yleisesti

Kymppiluokan käyminen selkeyttää tulevaisuuden suunnitelmia ja auttaa tekemään kenties parempia ratkaisua jatko-opintojen ja elämän suhteen.

Lähteet: Opintopolku, Hel.fi, Peda.net/Joensuu

Viimeksi päivitetty: 25 loka 2021

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 12.10.2021

Studentum Roadshow

Studentum Roadshow on koko Suomen kattava koulutuskiertue, jonka aikana vierailemme lukioissa, ammattikouluissa, varuskunnissa sekä koulutusmessuilla ympäri maan. Toivottavasti tapaamme matkalla!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 9.10.2020

Valmennuskurssit

Valmennuskurssit tarjoavat tehokkaan tavan valmistautua pääsykokeisiin ja kerrata aiemmin opittua.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 15.2.2018

"Jos teet jotain täysillä, ei vastoinkäymisiltä voi välttyä"

Ida Paul, 21, yhdistää musiikkiuran ja Harvardissa opiskelun. Lue Idan haastattelu!

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi