Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto | lähihoitaja

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittanut lähihoitaja on sosiaalihuollon ammattihenkilölaissa ja terveydenhuollon ammattihenkilölaissa nimikesuojattu ja sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusehdot täyttävä ammattihenkilö (Valvira).
Lähihoitaja erikoistuu johonkin seuraavista työelämän alueista valitsemalla osaamisalaopinnot:
- ikääntyvien hoidossa ja kuntoutumisessa
- jalkojenhoidossa
- lasten ja nuorten kasvatuksessa ja hoidossa
- mielenterveys- ja päihdetyössä
- sairaanhoidossa ja huolenpidossa
- suunhoidossa
- vammaistyössä
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto on SoRa-lainsäädännön alainen koulutus.
Stadin AO:ssa sosiaali- ja terveysalan koulutusta järjestetään Hattulantien, Teollisuuskadun ja Vilppulantien toimipaikoissa.
Lähihoitaja
Lähihoitaja työskentelee hoito-, huolenpito-, kasvatus- ja kuntouttavissa tehtävissä eri-ikäisten ja eri elämänvaiheissa olevien ihmisten kanssa. Lähihoitaja pyrkii edistämään asiakkaidensa ja potilaidensa terveyttä, toimintakykyä ja hyvinvointia asiakaslähtöisesti ja vastuullisesti. Moniammatillisen yhteistyön lisäksi lähihoitaja hyödyntää työssään alansa monipuolista tietoperustaa. Koulutuksen aikana voi erikoistua työelämän eri alueisiin.
Perustason ensihoidon koulutuksesta kiinnostuneet hakevat suoraan omaan hakukohteeseen.
Alalla työskentelyä rajoittavat tekijät
- Sellaiset psyykkiset sairaudet, jotka estävät käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen osallistumisen, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus
- Tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ja vammat sekä krooniset ihottumat, jotka rajoittavat toimintakykyä ja estävät toimimisen käytännön tehtävissä tai työssäoppimispaikalla
- Veriteitse tarttuva sairaus saattaa rajoittaa sijoittumista käytännön työtehtäviin ja työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen
- Päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus
Alan työtehtävät
- sosiaali- ja terveysalan hoito- ja huolenpitotehtävät
- sosiaali- ja terveysalan kasvatus- ja kuntoutustehtävät
Työnantajia
- kuntien sosiaali- ja terveystoimi
- sairaanhoitopiirit
- järjestöt
- yksityiset sosiaali- ja terveysalan palveluntuottajat
Työhön liittyviä vaatimuksia
- kyky työskennellä eri-ikäisten ja erilaisten ihmisten kanssa
- asiakaspalvelutaidot
Henkilökohtaiset ominaisuudet
- vastuullisuus
- rehellisyys ja luotettavuus
- vuorovaikutustaidot
- riittävä terveys
- halu tehdä töitä ihmisten kanssa vaativissakin tilanteissa ja vuorokauden eri aikoina
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Jos haluat lisätietoa aiheesta Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto | lähihoitaja, voit täyttää alta löytyvän yhteydenottolomakkeen. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.Seuraavat toteutukset
Koulutuksen kesto
Ammatilliset opinnot ovat päätoimisia ja kestävät yleensä noin 2 - 3 vuotta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen ja suunnitellaan, millaista osaamista opiskelija tarvitsee ja miten se hankitaan eri oppimisympäristöissä.
Hakeminen
Jos päätät peruskoulun keväällä, voit hakea koulutukseen yhteishaussa osoitteessa www.opintopolku.fi. Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai korkeakoulututkinto, tai jäit ilman koulutuspaikkaa yhteishaussa, voit hakea jatkuvassa haussa.
Osaamisalat
Kuntoutus
Kuntouttajana tarvitset teoreettista ja toiminnallista osaamista, oma-aloitteisuutta, luovuutta sekä pitkäjänteisyyttä järjestäessäsi kuntouttavaa toimintaa asiakkaille. Opintojen aikana tutustut kuntoutuksen palvelujärjestelmään. Saat taitoja ja valmiuksia asiakkaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn sekä voimavarojen arviointiin ja tukemiseen.
Osaamisalan suoritettuasi voit työskennellä esimerkiksi vanhusten palvelukeskuksissa ja päivätoimintayksiköissä sekä kehitysvammaisten työtoiminnassa tai asumispalveluyksiköissä. Työpaikkasi voi olla myös kuntoutusyksikkö tai terveyskeskuksen vuodeosasto.
Lasten ja nuorten hoito ja kasvatus
Tulevissa opinnoissasi perehdyt lasten ja nuorten kasvun ja kehityksen tukemiseen. Saat valmiuksia myös erityistä hoitoa ja kasvatusta tarvitsevan lapsen ja nuoren hoitoon ja kuntoutukseen.
Hyvät vuorovaikutustaidot ja kyky tehdä yhteistyötä perheen ja muiden yhteistyökumppanien kanssa ovat tärkeitä lasten kanssa työskennellessä. Luovuus, pitkäjänteisyys ja rauhallisuus ovat eduksi lapsiryhmän ohjauksessa.
Voit työskennellä mm. päiväkodissa, koulussa yleis- ja erityisopetuksessa sekä koululaisten iltapäiväkerhossa. Työpaikkanasi voivat olla myös vammaisten ja sairaiden lasten ja nuorten hoito- ja kuntoutusyksiköt.
Mielenterveys- ja päihdetyö
Mielenterveys- ja päihdetyö on ihmissuhdetyötä, jota tehdään yhdessä asiakkaan tai potilaan, hänen perheensä sekä moniammatillisen työryhmän ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Työsi vaatii oman persoonallisuuden käyttöä, hyviä vuorovaikutustaitoja, jatkuvaa itsesi ja itsetuntemuksesi kehittämistä sekä kykyä huolehtia omasta työhyvinvoinnistasi.
Valmistuttuasi voit työskennellä eri-ikäisten mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden parissa. Työpaikkasi voi olla esimerkiksi päiväkeskus, kotihoito, kuntoutuskoti, psykiatrinen sairaala tai katkaisuhoitoyksikkö.
Sairaanhoito ja huolenpito
Opintojen aikana perehdyt asiakkaan tai potilaan hoitoon, huolenpitoon ja kuntoutukseen. Sen lisäksi syvennät tietojasi ja taitojasi sairaanhoidossa ja kotihoidossa.
Sairaanhoidon ja huolenpidon työtehtävissä menestyäksesi sinun on pystyttävä toimimaan nopeasti vaihtuvissa tilanteissa. Hyvien vuorovaikutustaitojen lisäksi erityisesti oma-aloitteisuus, huolellisuus ja luotettavuus ovat työssä tärkeitä.
Valmistuttuasi voit työskennellä mm. sairaalan vuodeosastoilla, terveysaseman vastaanotolla, kotihoidossa, palvelutalossa tai vanhainkodissa.
Suun terveydenhoito
Suun terveydenhoidon koulutuksesta valmistuttuasi voit työskennellä hammashoitajana esimerkiksi terveyskeskuksen hammashoitolassa tai yksityislääkärin vastaanotolla. Hammashoitajana huolehdit vastaanoton ja hoitoympäristön toimivuudesta ja aseptiikan toteutumisesta. Osallistut asiakkaiden hammas- ja suusairauksien hoitoon yhdessä hammaslääkärin kanssa.
Hyvä palveluasenne, vuorovaikutus- ja tiimityötaidot sekä järjestelykyky ovat hammashoitajan työssä tärkeitä. Työ vaatii sinulta myös kätevyyttä, tarkkuutta sekä joustavuutta.
Vammaistyö
Vammaistyön osaamisalaopintojen aikana perehdyt vammaisille tarkoitettuihin palveluihin ja tukitoimiin. Saat valmiuksia hoitaa, avustaa ja ohjata vammaista yksilöllisesti tämän elämän eri tarpeissa. Saat myös tietoa erilaisista terapioista sekä korvaavista kommunikaatiomenetelmistä.
Vammaistyön opintojen jälkeen voit työskennellä eri-ikäisten vammaisten parissa esimerkiksi palvelutaloissa, asumisyksiköissä, työ- ja toimintakeskuksissa tai kehitysvammalaitoksissa. Voit myös toimia vammaisen henkilökohtaisena avustajana päiväkodissa tai koulussa.
Työ on haasteellista ja vaatii hyviä vuorovaikutustaitoja sekä kykyä kohdata vammaisuutta ja erilaisuutta. Hyvät ohjaustaidot, kätevyys, liikunnallisuus ja musikaalisuus ovat eduksi järjestäessäsi asiakkaille ohjattua toimintaa.
Vanhustyö
Opintojen aikana perehdyt muun muassa yleisimpiin vanhuuden fyysisiin ja psyykkisiin oireisiin sekä sairauksiin ja niiden hoitoon. Saat myös valmiuksia käyttää työssäsi kuvataiteen ja muun luovan ilmaisun menetelmiä.
Työ vanhusten parissa edellyttää hyviä ihmissuhdetaitoja, organisointikykyä ja joustavuutta. Autat ja tuet vanhuksia heidän päivittäisissä toiminnoissaan. Tavoitteena on vanhuksen toimintakyvyn ja omatoimisuuden tukeminen.
Osaamisalasta valmistuttuasi voit työskennellä asiakkaan kotona, päivä- ja palvelukeskuksessa, asumispalveluyksikössä, vanhainkodissa, sairaalassa tai terveyskeskuksen vuodeosastolla.
Tutkinto / todistus
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja
Ota yhteyttä
Arvioinnit
Keskiarvo: 4
Stadin AO
Stadin AO tarjoaa koulutusta yli 50:een eri ammattiin. Koulutukseen voi hakea ympäri vuoden. Yhteishaussa hakevat peruskoulunsa päättävät, ylioppilaat ja muut ilman toisen asteen tutkintoa olevat. Kaikki muut hakevat jatkuvassa haussa. Ammatilliset opinnot ovat päätoimisia ja kestävät yleensä noin 2–3 vuotta....
Lue lisää oppilaitoksesta Stadin AO ja katso koulutustarjonta täältä