Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto
-
Hämeenlinna
-
Oppisopimuskoulutus
Baaritarjoilijan koulutus
-
Hämeenlinna
-
Lähiopetus
-
30.9.2024
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto
-
Helsinki
-
Monimuotototeutus, Oppisopimuskoulutus
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto | baarimestari
-
Oulu
-
Monimuotototeutus, Oppisopimuskoulutus
Baarimikon koulutus
Baarimestari (puhekielessä baarimikko) on erikoistunut erilaisten juomasekoitusten valmistamiseen ja tarjoiluun. Myynti- ja asiakaspalvelutyö ravintolan baarissa edellyttävät joustavuutta, ripeyttä ja stressinsietokykyä. Työ on yleensä vuorotyötä ja työrytmi vaihtelee paljon.
Hyvän baarimikon elementtejä ovat muuntautumiskyky, ymmärrys tuloksellisesta työskentelystä, hyvät ihmissuhdetaidot sekä vankkumaton tekninen ja tiedollinen osaaminen. Vieraiden kielten taito on eduksi, jonka lisäksi menestyminen edellyttää usein aktiivista alan seurantaa.
Baarimikon työn vaatimukset
Baarimikon työ on asiakaspalvelutyötä, joka edellyttää halua työskennellä ihmisten parissa, joustavuutta sekä hyviä käytöstapoja.
Baarimestarin on työssään tunnettava eri juomat sekä hallittava juomasekoitusten valmistaminen. Lisäksi työssä on osattava suhtautua asiallisesti alkoholiin sekä tunnettava anniskelumääräykset.
Työstä sujuvampaa tekee mielikuvitus ja idearikkaus, taito kuunnella ja ymmärtää asiakkaita sekä hyvät vuorovaikutustaidot. Työssä on hyvä olla kielitaitoinen ja yhteistyökykyinen. Hyvä muisti ja kyky järjestelmälliseen työskentelyyn ovat avuksi.
Työ on pääasiassa seisomatyötä, joten se saattaa rasittaa selkää ja jalkoja. Hyvä fyysinen kunto on työssä tarpeen.
Baarimikon tai baarimestarin koulutus
Baarimikon työhön valmentavista koulutuksista yleisin on ammatillisten oppilaitosten tarjoama hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto. Perustutkinto on mahdollista suorittaa myös näyttötutkintona tai oppisopimuskoulutuksena.
Koulutuksen kohderyhmänä ovat hotelli- ja ravintola-alan koulutuksen suorittaneet tai vastaavat tiedot omaavat henkilöt. Baarimestari voi siis käydä ensin esim. matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinnon tai hotelli- ja ravintola-alan perustutkinnon, jonka jatkoksi suoritetaan baarimestarin jatkolinja. Jatkolinjalla voi valmentautua suorittamaan baarimestarin erikoisammattitutkinnon.
Ohjelma sisältää baarioppia ja baarityötä, tuotetietoutta, markkinointia, laskentaa, vuorovaikutus- ja myyntitaitoa, kieliopintoja sekä alan lainsäädäntöä. Valinnaisena tutkinnon osana voidaan opiskella yrittäjyyttä, viinitarjoilua tai baarivastaavan tehtävien toteuttamista. Koulutuksen tavoitteena on, että opiskelija hallitsee monipuolisesti yrityksen baaritoiminnot liikeidean mukaisesti. Koulutukseen kuuluu etätehtäviä, tenttejä ja laajempi, omalle työpaikalle sovellettava kehittämistehtävä. Koulutus päättyy baarimestarin erikoisammattitutkinnon näyttöön.
Monet valitsevat myös suorittaa baarialan tutkinnon ulkomailla. Suosittuja kohteita ovat Kreikka, Espanja ja Thaimaa.
Baarimikko työelämässä
Palveluelinkeinona ravitsemisala on suhteellisesti yksi eniten työvoimaa tarvitsevista aloista. Ravintola-alan tulevaisuuden työllisyystilanne näyttää valoisalta ja työvoimamäärän odotetaan kasvavan. Uuden työpanoksen tarpeeseen vaikuttaa myös melko suuri työllisten poistuma lähivuosien aikana.
Alalla noudatetaan majoitus- ja ravitsemisalan työehtosopimuksia. Ammatilla on vähimmäistaulukkopalkka, jonka lisäksi tulevat ilta- ja yötyölisät. Alalla käytetään myös palvelurahapalkkauksen eri muotoja, jolloin palkka määräytyy myynnin arvon perusteella ja voi vaihdella paljonkin.
Lähteet: Ammattinetti.fi, barschool.fi