Näyttää 1-2 koulutusta 2 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-2 koulutusta 2 tuloksesta

Baarimikon koulutus

Baarimestari (puhekielessä baarimikko) on erikoistunut erilaisten juomasekoitusten valmistamiseen ja tarjoiluun. Myynti- ja asiakaspalvelutyö ravintolan baarissa edellyttävät joustavuutta, ripeyttä ja stressinsietokykyä. Työ on yleensä vuorotyötä ja työrytmi vaihtelee paljon.

Hyvän baarimikon elementtejä ovat muuntautumiskyky, ymmärrys tuloksellisesta työskentelystä, hyvät ihmissuhdetaidot sekä vankkumaton tekninen ja tiedollinen osaaminen. Vieraiden kielten taito on eduksi, jonka lisäksi menestyminen edellyttää usein aktiivista alan seurantaa.

Baarimikon työn vaatimukset

Baarimikon työ on asiakaspalvelutyötä, joka edellyttää halua työskennellä ihmisten parissa, joustavuutta sekä hyviä käytöstapoja.

Baarimestarin on työssään tunnettava eri juomat sekä hallittava juomasekoitusten valmistaminen. Lisäksi työssä on osattava suhtautua asiallisesti alkoholiin sekä tunnettava anniskelumääräykset.

Työstä sujuvampaa tekee mielikuvitus ja idearikkaus, taito kuunnella ja ymmärtää asiakkaita sekä hyvät vuorovaikutustaidot. Työssä on hyvä olla kielitaitoinen ja yhteistyökykyinen. Hyvä muisti ja kyky järjestelmälliseen työskentelyyn ovat avuksi.

Työ on pääasiassa seisomatyötä, joten se saattaa rasittaa selkää ja jalkoja. Hyvä fyysinen kunto on työssä tarpeen.

Baarimikon tai baarimestarin koulutus

Baarimikon työhön valmentavista koulutuksista yleisin on ammatillisten oppilaitosten tarjoama hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto. Perustutkinto on mahdollista suorittaa myös näyttötutkintona tai oppisopimuskoulutuksena. 

Koulutuksen kohderyhmänä ovat hotelli- ja ravintola-alan koulutuksen suorittaneet tai vastaavat tiedot omaavat henkilöt. Baarimestari voi siis käydä ensin esim. matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinnon tai hotelli- ja ravintola-alan perustutkinnon, jonka jatkoksi suoritetaan baarimestarin jatkolinja. Jatkolinjalla voi valmentautua suorittamaan baarimestarin erikoisammattitutkinnon.

Ohjelma sisältää baarioppia ja baarityötä, tuotetietoutta, markkinointia, laskentaa, vuorovaikutus- ja myyntitaitoa, kieliopintoja sekä alan lainsäädäntöä. Valinnaisena tutkinnon osana voidaan opiskella yrittäjyyttä, viinitarjoilua tai baarivastaavan tehtävien toteuttamista. Koulutuksen tavoitteena on, että opiskelija hallitsee monipuolisesti yrityksen baaritoiminnot liikeidean mukaisesti. Koulutukseen kuuluu etätehtäviä, tenttejä ja laajempi, omalle työpaikalle sovellettava kehittämistehtävä. Koulutus päättyy baarimestarin erikoisammattitutkinnon näyttöön.

Monet valitsevat myös suorittaa baarialan tutkinnon ulkomailla. Suosittuja kohteita ovat Kreikka, Espanja ja Thaimaa.

Baarimikko työelämässä

Palveluelinkeinona ravitsemisala on suhteellisesti yksi eniten työvoimaa tarvitsevista aloista. Ravintola-alan tulevaisuuden työllisyystilanne näyttää valoisalta ja työvoimamäärän odotetaan kasvavan. Uuden työpanoksen tarpeeseen vaikuttaa myös melko suuri työllisten poistuma lähivuosien aikana.

Alalla noudatetaan majoitus- ja ravitsemisalan työehtosopimuksia. Ammatilla on vähimmäistaulukkopalkka, jonka lisäksi tulevat ilta- ja yötyölisät. Alalla käytetään myös palvelurahapalkkauksen eri muotoja, jolloin palkka määräytyy myynnin arvon perusteella ja voi vaihdella paljonkin.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Ammattinetti.fi, barschool.fi

Usein kysytyt kysymykset

  • Baarimikko palvelee asiakkaita, valmistaa erilaisia juomia ja cocktaileja sekä tarjoilee niitä.

  • Baarimestariksi voi opiskella ravintola-alalla ammatillisissa oppilaitoksissa tai ammattikorkeakoulussa, jonka jälkeen suoritetaan baarimestarin erikoisammattitutkinto.

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!