Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | kokki tai tarjoilija
-
Vantaa
-
Lähiopetus
-
Syksy
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | kokki tai tarjoilija
-
Tampere
-
Lähiopetus
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | kokki
-
Inari
-
Lähiopetus
-
Syksy
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | kokki
-
Useita (2)
-
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus, Monimuotototeutus
-
Useita (7)
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | kokki tai tarjoilija
-
Seinäjoki
-
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus
-
Syksy
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | tarjoilija
-
Helsinki
-
Lähiopetus
-
Syksy
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | kokki
-
Helsinki
-
Lähiopetus
-
Syksy
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | kokki
-
Salo
-
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus
-
Syksy
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | tarjoilija
-
Useita (2)
-
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus, Monimuotototeutus
-
Useita (2)
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | tarjoilija
-
Salo
-
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus
-
Syksy
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | kokki | englanninkielinen koulutus
-
Kaukovainio
-
Lähiopetus
-
11.8.2025
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | tarjoilija
-
Hämeenlinna
-
Lähiopetus
-
Syksy
Tarjoilija | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
-
Useita (2)
-
Oppisopimuskoulutus, Monimuotototeutus
-
7.1.2025
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | Osatutkinto
-
Useita (2)
-
Monimuotototeutus
-
7.1.2025
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto
-
Hämeenlinna
-
Oppisopimuskoulutus
Ravintola-alan koulutus maahanmuuttaneille (OPVA)
-
Hämeenlinna
-
Lähiopetus
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | kokki, tarjoilija
-
Useita (4)
-
Lähiopetus, Monimuotototeutus
-
Syksy
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | kokki
-
Hämeenlinna
-
Lähiopetus
-
Syksy
Lounasruokien valmistaminen 40 osp | tutkinnon osa ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta
-
Vantaa
-
Lähiopetus
Restonomi (AMK) | hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohto | verkko-opinnot
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
Syksy 2025
Hotelli- ja ravintola-alan koulutus
Hotelli-, ravintola- ja cateringala tarjoaa monipuolisia työtehtäviä ja useita eri suuntautumisvaihtoehtoja. Alalla työpäivät ovat usein vaihtelevia ja työpäivät monipuolisia. Esimerkiksi työajat vaihtelevat paljon valitsemasi ammatin mukaan.
Alan ammattinimikkeitä ovat esimerkiksi tarjoilija, kokki, ravintolapäällikkö, vastaanottovirkailija, hovimestari, hotellipäällikkö ja baarimikko.
Hotelli- ja ravintola-alan vaatimukset
Työn tarkat vaatimukset vaihtelevat eri ammattinimikkeiden välillä, mutta alalla on paljon yhteisiä vaatimuksia.
Ammatinvalinnasta riippumatta hyvä stressinsietokyky, sosiaalisuus ja palvelualttius ovat alan valttikortteja. Joustavuus, hyvät yhteistyötaidot ja järjestelmällisyys ovat myös hyviä ominaisuuksia hektisellä alalla.
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto
Ammattikoulujen Ravintola- ja cateringalan perustutkinto on kolmen vuoden pituinen ammatillinen tutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös aikuisena.
Perustutkinto tarjoaa kaksi eri suuntautumisvaihtoehtoa:
- Asiakaspalvelun osaamisala
- Ruokapalvelujen osaamisala
Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon suorittanut tarjoilija osaa
- toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
- kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita
- esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia.
Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon suorittanut kokki osaa
- toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
- valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
- laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.
Miten kouluttaudutaan vastaanottovirkailijaksi?
Vastaanottovirkailijaksi voi kouluttautua suorittamalla Matkailualan perustutkinnon, kolmevuotisen ammatillisen tutkinnon.
Tutkinnon suorittanut vastaanottovirkailija osaa
- toimia erilaisin liikeideoin toimivien majoitusliikkeiden asiakaspalvelutehtävissä
- tehdä asiakkaiden huonevarauksia, sisään kirjaamisen ja lähtöselvityksen
- esitellä ja myydä tuotteita ja palveluja
- opastaa paikallisten matkailupalveluiden käytössä.
Muita hotelli-, ravintola- ja cateringalan koulutusvaihtoehtoja
Ammattikorkeakoulujen matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto tarjoaa suuntautumisvaihtoehtoina hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelman sekä hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelman.
Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelmasta valmistunut Restonomi (AMK) voi muun muassa johtaa majoitus- tai ravitsemisliikettä tai matkailualan organisaatiota tai työskennellä elintarvike- tai ravintoalalla.
Hänen tehtävänimikkeitä ovat esimerkiksi hotellinjohtaja, hotellin myyntisihteeri, hovimestari, keittiöpäällikkö, ravintolapäällikkö, ravitsemispäällikkö ja vastaanottopäällikkö
Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelmasta valmistunut restonomi voi työskennellä esimerkiksi matkailu-, ravitsemis- ja talousalan esimies- ja johtotehtävissä.
Koulutuksesta valmistuneella on myös valmiudet työskennellä alalla yrittäjänä. Opinnoissa voi suuntautua joko hotelli- ja kongressipalvelujen tai ravitsemispalvelujen johtamiseen.
Lähteet: Ammattinetti.fi, Opintopolku