Näyttää 1-6 koulutusta 6 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana kevään yhteishaussa
Näyttää 1-6 koulutusta 6 tuloksesta

Hortonomikoulutus

Hortonomiksi voi opiskella ammattikorkeakoulussa suorittamalla puutarhatalouden tai rakennetun ympäristön koulutuksen. Hortonomin opinnot kestävät yleensä nelisen vuotta. Hortonomikoulutus järjestetään Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Hortonomi on erikoistunut puutarhatalouteen tai rakennetuun ympäristöön. Työpaikkana voi olla esimerkiksi oppilaitokset, taimitarhat, kiinteistöhuoltoyritykset, puutarha-alan yritykset, kukkakaupat, viherrakennusyritykset,seurakunnat, puutarhakaupat, puutarha-alan järjestöt, maisemasuunnitteluyritykset, viherrakennusalan suunnittelutoimistot sekä kaupunkien-, kuntien- ja kuntayhtymien puisto-osastot ja vastaavat.

Hortonomikoulutuksessa puutarhatalouden hortonomina hallitset koristekasvien-, vihannesten-, marjojen-, hedelmien- tai sienten viljelyn sekä hoidon ja sadonkorjuun. Sadon käsittely ja varastointi kuuluvat osana opintoihin. Tunnet kasveja ja niiden tuotantoon liittyvää biologiaa ja kemiaa.

Rakennetun ympäristön koulutuksessa suuntautumisvaihtoehtoina on mm. viheralueiden suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito. Ammatillinen osaaminen voi olla painottunut myös maisemasuunnitteluun tai viherrakentamiseen, jolloin on hallittava joko viheralueiden suunnittelu tai niiden rakentaminen ja ylläpito. Maisemasuunnittelun hortonomi osaa suunnitella sekä toteuttaa toimivan ja monipuolisen ympäristön, joka on visuaalinen ja biologisesti rikas.

Hortonomi työelämässä

Hortonomit työllistyvät suuntautumisestaan riippuen puutarhatalouden tai rakennetun ympäristön parissa. Hortonomikoulutus valmistaa työskentelemään suunnittelun ja työnjohdon tehtävissä. 

Hortonomin tehtävänimike voi olla esimerkiksi rakennuttajahortonomi tai suunnitteluhortonomi. Hortonomit voivat työskennellä myös puutarhayrittäjinä, maisemasuunnittelijoina tai viheralan yrittäjänä tai myyjänä.

Työpaikkana voi olla myös tukku- ja vähittäiskauppa, jolloin tehtäviin kuuluu kasvien hoidon ja myynnin lisäksi myös hallinnollisia töitä sekä neuvontaa. Viherrakennusyrityksissä työt liittyvät viheralueiden rakentamiseen sekä viheralueiden hoitoon.

Työn vaatimukset

Hortonomin on hallittava erilaiset kasvit ja niiden hoito. Suuntautumisesta riippuen on hallittava eri menetelmät esimerkiksi puutarhan hoidossa tai viherrakentamisessa. Hortonomikoulutus opettaa myös allalla tarvittavaa kasvillisuuden, maaperän ja ilmaston sekä ympäristön, rakenteiden, tuotteiden ja materiaalien tuntemusta. Hortonomi tarvitsee myös visuaalista silmää ja luovuutta.

Työtehtävistä riippuen myös koordinointikyky sekä hallinnolliset ja työnjohdon taidot ovat tärkeitä. Hortonomin on tärkeää osata hallita suuria kokonaisuuksia. Ammatissa tarvitaan myös suunnittelussa ja ylläpidossa käytettävien tietotekniikkaohjelmistojen tuntemista.

Yrittäjinä toimivat  hortonomit tarvitsevat myös yrityksen toiminnan pyörittämiseen tarvittavaa osaamista, esimerkiksi kustannuslaskennan, budjetoinnin, kirjanpidon, verotuksen ja markkinoinnin tuntemusta.

Hortonomikoulutus opettaa alalla tärkeitä taitoja, mutta aito intohimo ja kiinnostus alaa kohtaan on tultava opiskelijalta itseltään. Myös työelämässä jatkuva itsensä kehittäminen ja kiinnostuneisuus ovat niin ikään tärkeitä ominaisuuksia.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: Hämeen ammattikorkeakoulu, ammattinetti.fi, Töissä.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!