Sivuston käyttötapa: Mobiili

Kesän lisähaku on nyt käynnissä! Tutustu haussa oleviin koulutuksiin täällä!

Näyttää 1-5 koulutusta 5 tuloksesta
Näyttää 1-5 koulutusta 5 tuloksesta
 

Hortonomikoulutus

Hortonomiksi voi opiskella ammattikorkeakoulussa suorittamalla puutarhatalouden tai rakennetun ympäristön koulutuksen. Hortonomin opinnot kestävät yleensä nelisen vuotta. Hortonomikoulutus järjestetään Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Hortonomi on erikoistunut puutarhatalouteen tai rakennetuun ympäristöön. Työpaikkana voi olla esimerkiksi viljelmät, tukku- tai vähittäiskauppa, eri asiantuntijatehtävät, vihersuunnittelu, -rakentaminen tai eri työtehtävät viheralan yrityksissä.

Hortonomikoulutuksessa puutarhatalouden hortonomina hallitset puutarhakasvit, työvälineet ja menetelmät. Sadon käsittely ja varastointi kuuluvat osana opintoihin. Tunnet kasveja ja niiden tuotantoon liittyvää biologiaa ja kemiaa.

Rakennetun ympäristön koulutuksessa suuntautumisvaihtoehtoina on mm. viheralueiden suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito. Hortonomikoulutus perehdyttää maisema- ja viheraluesuunnitteluun, viheraluerakentamiseen sekä maiseman ja viheralueiden hoitoon. Maisemasuunnittelun hortonomi osaa suunnitella sekä toteuttaa toimivan ja monipuolisen ympäristön, joka on visuaalinen ja biologisesti rikas.

Hortonomi työelämässä

Hortonomit työllistyvät suuntautumisestaan riippuen puutarhatalouden tai rakennetun ympäristön parissa. Hortonomikoulutus valmistaa työskentelemään suunnittelun ja työnjohdon tehtävissä. 

Hortonomin tehtävänimike voi olla esimerkiksi rakennuttajahortonomi tai suunnitteluhortonomi. Hortonomit voivat työskennellä myös puutarhayrittäjinä, maisemasuunnittelijoina tai viheralan yrittäjänä tai myyjänä.

Työpaikkana voi olla myös tukku- ja vähittäiskauppa, jolloin tehtäviin kuuluu kasvien hoidon ja myynnin lisäksi myös hallinnollisia töitä sekä neuvontaa. Viherrakennusyrityksissä työt liittyvät viheralueiden rakentamiseen sekä viheralueiden hoitoon.

Työn vaatimukset

Hortonomin on hallittava erilaiset kasvit ja niiden hoito. Suuntautumisesta riippuen on hallittava eri menetelmät esimerkiksi puutarhan hoidossa tai viherrakentamisessa. Hortonomikoulutus opettaa myös allalla tarvittavaa kasvillisuuden, maaperän ja ilmaston sekä ympäristön, rakenteiden, tuotteiden ja materiaalien tuntemusta. Hortonomi tarvitsee myös visuaalista silmää ja luovuutta.

Työtehtävistä riippuen myös koordinointikyky sekä hallinnolliset ja työnjohdon taidot ovat tärkeitä. Hortonomin voi olla tärkeää hallita suuria kokonaisuuksia.

Hortonomikoulutus opettaa alalla tärkeitä taitoja, mutta aito intohimo ja kiinnostus alaa kohtaan on tultava opiskelijalta itseltään. Myös työelämässä jatkuva itsensä kehittäminen ja kiinnostuneisuus ovat niin ikään tärkeitä ominaisuuksia.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: Hämeen ammattikorkeakoulu, ammattinetti.fi, Töissä.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!