Sivuston käyttötapa: Mobiili
Näyttää 1-17 koulutusta 17 tuloksesta
Näyttää 1-17 koulutusta 17 tuloksesta
 

Metalli- ja jalometallialalla kunnioitetaan käsityötä

Metalli- ja jalometallialan taitajat suunnittelevat ja valmistavat erilaisia käyttö- ja koriste-esineitä. Käsityönä tehdään esimerkiksi metallisia koriste-esineitä, takorautaisia portteja sekä koruja ja kelloja.

Käsityönä valmistetut esineet lisäävät ympäristön viihtyisyyttä sekä palvelevat käyttäjänsä esteettisiä ja käytännöllisiä tarpeita. Lisäksi ne tarjoavat korkealaatuisen, perinteitä kunnioittavan vaihtoehdon teollisille sarjatuotteille. Käsityöesineillä on myös keräilyarvoa.

Metalli- ja jalometallialalla on ominaista ainutkertaisten kappaleiden tai piensarjojen valmistus. Esineet tai tuotteet valmistetaan käsityökaluja käyttäen tai käsin muotoilemalla usein perinteisillä työtavoilla. Käsityöammateissa on hallittava monia materiaaleja, työvälineitä ja menetelmiä. Kädentaitojen lisäksi tarvitaan luovuutta, oma-aloitteisuutta, palveluhenkisyyttä ja usein myös yrittäjäosaamista.

Metalli- ja jalometallialan työläinen joutuu pitkälti itse luomaan oman työpaikkansa. Alalla työskentelevät toimivatkin usein ammatinharjoittajina tai yrittäjinä. Työllistymiseen vaikuttavat sekä ammattitaito että kyky myydä omia tuotteita ja palveluja. Alan yritykset ovat yleensä pieniä, ja palkattua henkilökuntaa on vain suurimmilla yrityksillä.

Metalli- ja jalometallialan koulutus

Seppä

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani, metallialaan suuntautuen antaa valmiuksia sepän työhön. Ammattitaidon kartuttua voi suorittaa seppäkisällin ammattitutkinnon ja seppämestarin erikoisammattitutkinnon. Muun muassa aikuiskoulutuskeskuksissa järjestetään seppäkursseja.

Ennen sepän työhön erikoistumista on suositeltavaa hankkia hyvät metallityön perustaidot. On mahdollista suorittaa esimerkiksi kone- ja metallialan perustutkinto.

Seppä valmistaa esineitä metallista useimmiten takoen. Sepän työhön voi kuulua myös vanhojen esineiden kunnostamista ja entisöintiä sekä rautarakenteiden valmistamista. Ammatissa toimitaan yleensä yrittäjänä. Seppä tarvitsee kädentaitoja, luovuutta, hahmotuskykyä, kekseliäisyyttä sekä kykyä pitkäjännitteiseen ja itsenäiseen työskentelyyn.

Kultaseppä

Kultasepäksi voi valmistua suorittamalla käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon artesaani kultasepänalaan suuntautuen. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella ja näyttötutkintona. Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös jalometallialan ammattitutkinto sekä jalometallialan erikoisammattitutkinto.

Kultaseppä tekee pääasiassa jalometalleista tai jalokivistä koruja. Työtehtäviin kuuluu suunnittelua, valmistusta, korjausta ja myyntiä. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, taiteellisuutta ja asiakaspalvelutaitoja. Kultasepät työskentelevät yrittäjinä tai jalometallituotteita valmistavissa yrityksissä sekä alan tukku- ja vähittäiskaupan palveluksessa.

Lähteet: ammattinetti.fi
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!