Näyttää 1-1 koulutusta 1 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-1 koulutusta 1 tuloksesta

Metalli- ja jalometallialalla koulutus

Metalli- ja jalometallialan taitajat suunnittelevat ja valmistavat erilaisia käyttö- ja koriste-esineitä. Käsityönä tehdään esimerkiksi metallisia koriste-esineitä, takorautaisia portteja sekä koruja ja kelloja.

Metalli- ja jalometallialan töissä on hallittava monia materiaaleja, työvälineitä ja menetelmiä. Kädentaitojen lisäksi tarvitaan luovuutta, oma-aloitteisuutta, palveluhenkisyyttä ja usein myös yrittäjäosaamista.

Metalli- ja jalometallialan työtehtävissä saa pitkälti itse luoda oman työpaikkansa. Alalla työskentelevät toimivatkin usein ammatinharjoittajina tai yrittäjinä. Työllistymiseen vaikuttavat sekä ammattitaito että kyky myydä omia tuotteita ja palveluja. Alan yritykset ovat yleensä pieniä, ja palkattua henkilökuntaa on vain suurimmilla yrityksillä.

Metalli- ja jalometallialan koulutus

Seppä

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani, metallialaan suuntautuen antaa valmiuksia sepän työhön. Ammattitaidon kartuttua on mahdollista suorittaa seppäkisällin ammattitutkinto ja seppämestarin erikoisammattitutkinto. 

Ennen sepän työhön erikoistumista on suositeltavaa hankkia hyvät metallityön perustaidot. On mahdollista suorittaa esimerkiksi kone- ja metallialan perustutkinto.

Seppä valmistaa esineitä metallista useimmiten takoen. Sepän työ saattaa sisältää myös vanhojen esineiden kunnostamista ja entisöintiä sekä rautarakenteiden valmistamista. Ammatissa toimitaan yleensä yrittäjänä. Seppä tarvitsee kädentaitoja, luovuutta, hahmotuskykyä, kekseliäisyyttä sekä kykyä pitkäjännitteiseen ja itsenäiseen työskentelyyn.

Kultaseppä

Kultasepän koulutus on useimmiten käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani, jossa suuntautumisena on kultasepänala. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella ja näyttötutkintona. Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös jalometallialan ammattitutkinto sekä jalometallialan erikoisammattitutkinto.

Kultaseppä tekee pääasiassa jalometalleista tai jalokivistä koruja. Kutasepän työtehtävät sisältävät suunnittelua, valmistusta, korjausta ja myyntiä. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, taiteellisuutta ja asiakaspalvelutaitoja. Kultasepän työ on usein yrittäjänä toimimista. Kultaseppä voi työskennellä myös jalometallituotteita valmistavissa yrityksissä sekä alan tukku- ja vähittäiskaupan palveluksessa.

Lähteet: ammattinetti.fi
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!