🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

veneenrakentajan koulutus

Veneenrakentaja ei lillu lautan varassa. Veneenrakentaja on käsityöläinen, joka rakentaa niin jollat, purtilot kuin purjeveneetkin. Tutustu veneenrakentajan koulutuksiin!
Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-2 koulutusta 2 tuloksesta
Mainokset

Suositut sijainnit

Opiskelijakokemukset

Veneenrakentajan koulutus

Veneenrakentajat rakentavat monipuolisesti erilaisia veneitä aina pienemmistä jollista suurempiin matka- ja purjeveneisiin. Veneet voidaan rakentaa puusepäntyönä, lujitemuovista tai metallista. Veneenrakennus onkin pääasiassa käsityötä. Lisäksi veneenrakentajat asentavat ja huoltavat veneiden kojeita, laitteita ja sisustuselementtejä. Alalla arvostetaan veneiden huolto- ja korjaustyötä sekä kestävää kehitystä.

Kouluttautuminen veneenrakentajaksi

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voit suorittaa puuteollisuuden perustutkinnon puusepän tai teollisuuspuurakentajan tutkintonimikkeellä. Puualan ammattitaito perustuu erilaisten puumateriaalien ja niiden ominaisuuksien tuntemukseen. Puuseppä osaa tehdä suunnittelutyötä sekä käyttää alan teollisuuden työkaluja, kuten sahoja, höyliä, CNC-koneita ja nauhahiomakoneita.

Veneenrakentajaksi voit kouluttautua myös veneenrakentajan perustutkinnossa veneenrakentajan tutkintonimikkeellä. Veneenrakentajakoulutuksessa opit rakentamaan veneitä ja niiden osia puusta ja lujitemuovista. Opit myös asentamaan ja huoltamaan veneiden laitteita ja moottoreita.

Veneenrakennusalan vaativampiin tehtäviin pääset jatkokouluttautumaan suorittamalla veneenrakennusalan erikoisammmattitutkinnon Venemestarin tutkintonimikkeellä.

Veneenrakentaja työelämässä

Veneenrakentajat työllistyvät venetelakoille, venemoottorikorjaamoille, venetehtaille ja -verstaille. Veneerakentaja voi myös työllistää itsensä perustamalla oman yrityksen. Työ on osittain sesonkiluonteista eli välillä työpäivät ovat pitkiä ja kiireisiä, mutta toisina aikoina veneenrakentajalle jää hyvin aikaa omille harrastuksille.

Venepuuseppä rakentaa puuveneitä. Hän voi suunnitella veneen itse tai toimia valmiiden ohjeiden pohjalta. Venepuuseppä asentaa paikalleen myös veneen sisustuselemettejä sekä erilaisia kojeita ja laitteita, kuten moottorin. Työnkuvaan kuuluu myös puuveneiden kunnostus- ja huoltotöitä. Venepuusepät valmistavat myös puusta runkoja lasikuituveneitä varten.

Vaihtoehtoisesti veneenrakentaja voi erikoistua lujitemuoviveneiden rakentamiseen. Muoviveneiden valmistaminen on tarkkaa käsityötä, jossa hyödynnetään tekniikkaa. Kuten venepuusepätkin, lujitemuoviveneiden rakentajat asentavat ja huoltavat veneiden kalusteita ja laitteita.  

Työn vaatimukset

Venepuusepän työssä hyvät puutyötaidot ovat välttämättömät. Veneenrakentamisessa tarvitaan usein myös metalli- ja muoviveneiden rakennustaitoja. Veneen varustelussa veneenrakentaja voi tarvita osaamista myös verhoilusta, sisustuksesta tai pintakäsittelystä.

Moottoreiden ja muiden kojeiden huoltamisessa ja asentamisessa korostuvat puolestaan tekniset taidot ja elektronisten järjestelmien tunteminen. Huolellisuus, tarkkuus ja pitkäjännitteisyys ovat veneenrakentajalle hyödyllisiä ominaisuuksia. Ammatti sopii veneistä ja käsillä tekemisestä kiinnostuneille.

Lähteet: ammattinetti.fi, edu.fi, jedu.fi, omnia.fi, opintopolku.fi, taos.fi