Miten haen korkeakouluun?

Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haetaan yhteisessä korkeakoulujen yhteishaussa Opintopolussa.

iten haen ammattikorkeakouluun/yliopistoon?

Miten haen ammattikorkeakouluun/yliopistoon?

Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haetaan yhteisessä korkeakoulujen yhteishaussa Opintopolussa (opintopolku.fi). Koulutuksiin haetaan yhdellä hakulomakkeella ja haussa voi saada yhden opiskelupaikan. Yhteishaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Lisäksi tietyillä edellytyksillä on korkeakouluun mahdollista hakea erillishaussa.

Näin haet

Valtaosaan korkeakoulujen tutkinnoista haetaan kevään valtakunnallisessa yhteishaussa. Syksyn yhteishauissa on yleensä tarjolla vähemmän koulutusaloja ja opiskelupaikkoja kuin kevään haussa. Kevään yhteishaku on kaksivaiheinen:

 • Ensimmäisenä hakuaikana haetaan vieraskielisiin koulutuksiin sekä Taideyliopiston koulutuksiin.
 • Toisena hakuaikana haetaan muihin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen koulutuksiin.

Kaikkiin tutkintoihin haetaan osoitteessa opintopolku.fi. Opintopolku-palveluun kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla. Jos et omista verkkopankkitunnuksia, kannattaa olla yhteydessä suoraan korkeakoulun hakijapalveluun.

Voit hakea yhteishaussa enintään kuuteen eri koulutukseen. Koulutukset järjestetään hakulomakkeella mieleiseesi järjestykseen. Mieti järjestystä tarkkaan, sillä voit ottaa vastaan vain sen koulutuksen, jonka olet priorisoinut korkeimmalle ja, johon valintamenestyksesi on riittänyt. Voit hakea koulutuksiin sekä ensimmäisenä, että toisena hakuaikana.

Voit silti hakea kuitenkin vain yhteensä kuuteen eri koulutukseen (esimerkiksi 1. hakuaikana kolmeen ja 2. hakuaikana kolmeen). Muista siis jättää hakulomakkeelle tilaa myös toiseen hakuaikaan. Jos haet molempina hakuaikoina, asetat koulutusten lopullisen järjestyksen 2. hakuaikana. Huomioitavaa on, että hakukohteita on mahdollista muuttaa ennen hakuajan loppumista.


Kuka voi hakea korkeakouluun?

AMMATTIKORKEAKOULUUN on mahdollista hakea, jos on suorittanut jonkin seuraavista opinnoista:

YLIOPISTOON on mahdollista hakea, jos on suorittanut jonkin seuraavista opinnoista:

 • lukion oppimäärän ja/tai ylioppilastutkinnon
 • International Baccalaureate -tutkinnon (IB)
 • Eurooppalaisen ylioppilastutkinnon (EB)
 • Reifeprüfung-tutkinnon (RP)
 • 120 opintoviikon laajuisen ammatillisen perustutkinnon tai sitä vastaavat aikaisemmat opinnot
 • näyttötutkintona ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon tai niitä vastaavan aikaisemman tutkinnon tai
 • ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin.
 • ylioppilastutkinnon
 • International Baccalaureate-tutkinnon (IB)
 • Eurooppalaisen ylioppilastutkinnon (EB)
 • Reifeprüfung-tutkinnon (RP)
 • vähintään kolmivuotisen ammatillisen perustutkinnon tai sitä vastaavat aikaisemmat opinnot
 • näyttötutkintona ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon tai niitä vastaavan aikaisemman tutkinnon
 • ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin

Huom. Ammattikorkeakoulut ja yliopistot päättävät itsenäisesti, onko hakija hakukelpoinen. Mikäli oma hakukelpoisuus arveluttaa, kannattaa olla yhteydessä suoraan oppilaitokseen. Maanpuolustuskorkeakoulu edellyttää hakijoiltaan lisäksi erillisiä kriteerejä, jotka löydät täältä.

Erillishaku

Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin on mahdollista hakea myös erillishaussa. Erillishakujen hakuajat ja hakutapa vaihtelevat koulutuksittain. Suurimpaan osaan erillishauista haetaan kuitenkin Opintopolussa.

Ammattikorkeakoulujen erillishaussa haetaan esimerkiksi vieraskielisiin ylempiin ammattikorkeakoulututkintoihin. Lisäksi erillishaussa on mahdollista hakea, jos olet suorittanut opintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa ja tähtäät tutkinnon suorittamiseen.

Yliopistojen erillishaussa hakevat tavallisesti ne, joilla on jo aiemmin suoritettuja korkeakouluopintoja. Tälläisiä voivat olla esimerkiksi alempi korkeakoulututkinto tai avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot. Tyypillisiä erillishakuja ovat muun muassa korkeakoulusta toiseen siirtyminen ja alemman korkeakoulututkinnon suorittaneiden maisteriohjelmiin haku.

Lue lisää aiheeseen liittyen:

» Yhteishaku

» Ammattikorkeakoulut

» Yliopistot


Lähteet: Opintopolku.fi


Mainokset