Sivuston käyttötapa: Mobiili

Kesän lisähaku on nyt käynnissä! Tutustu haussa oleviin koulutuksiin täällä!

Koronaviruksen vaikutus oppilaitoksiin ja opiskeluun

Koronaviruksen vaikutus oppilaitoksiin ja opiskeluun

  • Opetus järjestetään etänä mahdollisuuksien mukaan
  • Ammattikorkeakoulujen tammikuun yhteishaun pääsykokeet korvataan todistusvalinnalla ja valintatehtävillä
  • Ammattikorkeakoulujen kevään toisen yhteishaun valintakoe järjestetään etäkokeena koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen takia.
  • Yliopistot luopuvat perinteisten pääsykokeiden järjestämisestä koronaepidemian vuoksi tänä keväänä. Valinnat järjestetään kevään ja kesän aikana vaihtoehtoisilla, fyysistä kontaktia välttävillä tavoilla.
  • Katso täältä kootusti tietoa kevään 2020 valintaperusteista ja -kokeista.

Ammattikorkeakoulut ja yliopistot: opetus

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tilat on suurimmaksi osaksi suljettu 18.3.–13.5.2020 välisenä aikana ja opetus on siirretty verkkoon niissä koulutusohjelmissa, joissa se on mahdollista. Ammattikorkeakouluissa etäopetus jatkuu lukuvuoden loppuun asti.

Lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja vapaassa sivistyössä voidaan palata lähiopetukseen hallitusti ja porrastetusti 14. toukokuuta alkaen. Hallituksen suosituksena on kuitenkin, että etäopetusta jatketaan näissä oppilaitoksissa lukukauden loppuun. Seuraa tiedotteita korkeakoulujen omilla kotisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Alla olevista linkeistä löydät lisätietoa korkeakoulukohtaisesti:

Korkeakoulujen yhteishaku ja valintakokeet

Korkeakoulujen yhteishaku toteutettiin suunnitellusti 18.3.–1.4.2020. Hakeminen tapahtui sähköisesti osoitteessa Opintopolku.fi.

Yliopistot:

Yliopistot luopuvat perinteisten pääsykokeiden järjestämisestä koronaepidemian vuoksi tänä keväänä. Todistusvalintaa on kasvatettu monella alalla merkittävästi.

Valinnat järjestetään kevään ja kesän aikana vaihtoehtoisilla, fyysistä kontaktia välttävillä tavoilla. 

Valintakokeet ovat pääosin kaksivaiheisia, jolloin ensimmäinen vaihe karsii siinä parhaiten menestyneet hakijat toiseen vaiheeseen. Karsintavaihe toteutetaan pääsääntöisesti etänä. Toinen vaihe voidaan toteuttaa etänä tai kampuksella suoritettavina koetilaisuuksina.

Ammattikorkeakoulut:

Ammattikorkeakoulujen tammikuussa järjestettyyn ensimmäiseen yhteishakuun liittyvät pääsykokeet on peruttu. Pääsykokeet korvataan todistusvalinnalla ja valintatehtävillä. Lisätietoa löydät Arene ry:n tiedotteesta. Ensimmäisen yhteishaun opiskelijavalinnan tulokset tullaan julkaisemaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti 5.6.2020 mennessä. 

Kevään toisen yhteishaun valintakoe järjestetään etäkokeena koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen takia. Valintakoe järjestetään kesäkuun alussa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Ammatilliset oppilaitokset ja lukiot

Ammatillisissa oppilaitoksissa ja lukioissa on siirrytty etäopetukseen niissä koulutuksissa, joissa se on mahdollista. Seuraa tiedotteita oppilaitosten omilla kotisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Lisätietoa löydät myös Suomen lukiolaisten liiton sivuilta. 

Toisen asteen yhteishaku ja jatkuva haku

Toisen asteen yhteishaku on päättynyt 10.3. Tiedot yhteishaun tuloksista julkaistaan aikaisintaan 11.6. ja opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 25.6.2020.

Ammatillisiin koulutuksiin voi hakea myös jatkuvan haun kautta. Kysy lisätietoja haussa olevista koulutuksista suoraan oppilaitoksen hakijapalveluista.

Ylioppilaskirjoitukset

Ylioppilastutkintolautakunta aikaisti kevään ylioppilaskirjoitusten reaaliaineiden kirjoituspäiviä. Viimeisten ylioppilaskirjoitusten aikataulu:

  • to 19.3. (siirretty 26.3. päivästä): psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia
  • pe 20.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä)
  • ma 23.3. saamen äidinkielen ja kirjallisuuden koe

Lue järjestelyistä ylioppilaskirjoitusten aikana Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta. 

Kansanopistot

Monissa kansanopistoissa on siirrytty etäopetukseen niissä koulutuksissa, joissa se on mahdollista. Joitakin koulutuksia tai koulutusten osia saatetaan poikkeusjärjestelyin järjestää myös lähiopetuksena. Seuraa tiedotteita oppilaitosten omilla kotisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Kansanopistojen hakuajat vaihtelevat oppilaitoksittain. Tulevan lukuvuoden hakuajoista löydät tietoa oppilaitosten omilta kotisivuilta.


Lisätietoa koronavirustilanteesta ja opetuksen järjestämisestä löydät myös Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta. 


Lähteet: Arene ryOpintopolku, Suomen lukiolaisten liitto, Unifi, Yle.fi, Ylioppilastutkintolautakunta

Viimeksi päivitetty: 07 touko 2020

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 21.4.2020

Yhteishaku

Mikä ala sinua kiinnostaa? Haluatko työhön käytännönläheiselle vai teoreettiselle alalle? Lue lisää yhteishausta!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 17.6.2020

Avoimen väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi

Hae avoimen väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi korkeakouluun!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 2.4.2020

TOP 6: Opiskelukaupungit Suomessa – minne hakijat suuntaavat ja miksi?

Jatko-opintoja mietittäessä opiskelupaikkakunta on toisille tärkeä juttu, toisille taas opiskeltava ala on paikkakuntaa tärkeämpi. Minne hakijoita on eniten?

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi