Ammattilaisen haastattelu: Ohjelmistokehittäjä

Matias Ranta päätyi IT-alalle, koska häntä on aina kiinnostanut ongelmien ratkominen ja tietokoneella puuhastelu.

Julkaistu: kesäkuu 2018

Matias Ranta

Nimi: Matias Ranta

Ikä: 26

Ammatti: Ohjelmistokehittäjä

Koulutus: IT-tradenomi

Oppilaitos: Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

"Tiimityöskentelyssä hauskaa on ratkaisujen selvittäminen yhdessä. Ohjelmoinnissa parasta taas on itsenäinen aika, jolloin pääsee uppoutumaan omaan tajunnanvirtaan."


Matias Ranta valmistui tietojenkäsittelyn tradenomiksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta, ja työskentelee tällä hetkellä ohjelmistokehittäjänä MediSapiens Oy:ssä.

Aito kiinnostus IT-alaa kohtaan johti opiskelupaikkaan ja alan töihin

Matias päätyi IT-alalle, koska häntä on aina kiinnostanut ongelmien ratkominen ja tietokoneella puuhastelu. Päätökseen vaikutti myös digitaalisen tietotekniikan yleistyminen.

– Digitalisaation myötä kaikennäköinen IT-osaaminen vaikutti avaavan erilaisia työmahdollisuuksia ja sitä myötä turvaavan tulevaisuutta, Matias sanoo.

IT-painotteiseen koulutukseen hakeminen tuntui Matiaksesta luontevalta ja Haaga-Helian ammattikorkeakoulu vaikutti hyvältä vaihtoehdolta. Vuonna 2014 Matias pääsi Haaga-Heliaan tietojenkäsittelyn linjalle.

– Opiskeluaika oli enimmäkseen rentoa, paitsi jaksojen tenttiaikoina, jolloin piti päntätä hieman ja stressata sopivasti.

Opiskelun edetessä Matiakselle alkoi selvitä, mitkä asiat kiinnostivat eniten.

– Parin vuoden opiskelun jälkeen alkoi hahmottua, että olin kiinnostunut eniten ohjelmoinnista ja projektityöskentelystä, jonka seurauksena valitsin suuntautumisvaihtoehdoksi ohjelmoinnin.

Työharjoittelujakson kautta alan työtehtäviin

Tietojenkäsittelyn opinto-ohjelmaan kuuluu viiden kuukauden työharjoittelu, jonka suorittamiseksi Matias haki Academic Work -nimisen rekrytointiyrityksen kautta MediSapiens Oy:lle selainpuolen ohjelmoijaksi.

Siirtymä työelämään koulun ohella oli Matiaksesta vaativaa, mutta samalla erittäin mielenkiintoista. Töissä pääsi soveltamaan koulussa opittuja asioita.

– Opin Haaga-Heliassa erilaisia työelämässä hyödynnettäviä taitoja, kuten ryhmätyöskentelyä, sovellusten suunnittelua, ohjelmointia sekä projektin hallinnointia. Ilman näitä taitoja nykyisen työpaikkani saaminen olisi ollut paljon vaikeampaa ellei jopa mahdotonta, Matias kertoo.

Bio-IT-sovelluksia ja ongelmien ratkontaa

MediSapiens Oy:ssä Matias ratkaisee asiakkaiden ongelmia kehittämällä heidän käyttötapaustensa pohjalta ratkaisuja, jotka helpottavat asiakkaiden arkipäiväistä työtä.

– Kehitän erilaisten bio-IT-verkkosovelluksien selainpuolen logiikkaa ja käyttöliittymiä. Kehitystyö tapahtuu projektiluontoisesti. Itse projektin kehitysvaiheet koostuvat hahmottelusta, suunnittelusta, ohjelmoinnista, testauksesta ja ylläpidosta. 

Hahmottelussa selvitetään projektin taustoja. Suunnittelussa pureudutaan ratkaistavien ongelmien kehitystapoihin ja tarkempiin yksityiskohtiin. Ohjelmoinnissa luodaan ratkaisu, joka on useimmiten verkkosovellus. Testauksessa testataan ratkaisun toimivuutta. Ylläpidossa muun muassa korjaillaan ohjelmointivirheitä.

Matiaksen perustyöpäivä vaihtelee täysin projektin vaiheen mukaan. Tavallinen työpäivä voi olla projektin suunnittelua ja kokouksissa istumista. Toisinaan työpäivä voi olla pelkkää koodausta. 

Työn haasteet liittyvät Matiaksen mukaan ongelmien ratkomiseen. Asiakkaiden ongelmien konkretisoiminen ratkaisuiksi on joskus haastavaa. Välillä ratkaisut voivat vaatia erittäin uniikkeja lähestymistapoja, jolloin aivonystyröitä täytyy hieroa enemmän.

Yhdistelmä tiimityötä ja itsenäistä työskentelyä

Työn parhammiksi puoliksi Matias sanoo tiimityöskentelyn, ohjelmoinnin, hyvät työkaverit sekä joustavat työajat.

– Tiimityöskentelyssä hauskaa on ratkaisujen selvittäminen yhdessä. Ohjelmoinnissa parasta taas on itsenäinen aika, jolloin pääsee uppoutumaan omaan tajunnanvirtaan. Työssäni erityisen mukavaa työkavereiden lisäksi ovat joustavat työajat, sillä halutessani voin työskennellä etänä mistä vain.

Mikäli on kiinnostusta ohjelmointialalle, Matias suosittelee olemaan avoin uusille asioille, kohtaamaan ongelmat rohkeasti sekä tekemään omia projekteja.

– Ohjelmointia kannattaa harjoitella omalla ajalla esimerkiksi luomalla pikkuprojekteja, kuten kivi, paperi ja sakset -pelin. Siten potentiaalinen työnantajakin on helpompi vakuuttaa, kun on jo jotain näytettävää omasta osaamisesta ja kiinnostuksesta. Tsemppiä työnhakuun!

Selaa tietotekniikan ja ohjelmoinnin koulutuksia

Tutustu myös muiden ammattilaisten haastatteluihin


Mainokset