Sivuston käyttötapa: Mobiili

Näin saat kesätyöpaikan!

Vinkkejä kesätyöpaikan hankkimiseen

Näin saat kesätyöpaikan

Päivät alkavat pidentyä ja kesä on jo kulman takana! Kesäisin useat nuoret tekevät töitä saadakseen rahaa ja kerätäkseen tärkeää työkokemusta.

Monilla yrityksillä on vuoden ensimmäisinä kuukausina kesätyöhaku käynnissä. On siis korkea aika alkaa etsiä kesätyöpaikkaa. Tiedätkö, miten saisit kesätyöpaikan? Studentum.fi on koonnut pienen oppaan, joka auttaa kesätyön hakemisessa.

1. Tee CV:si ja työhakemuksesi huolella

Käytä CV:n eli ansioluettelon kirjoittamiseen aikaa ja tee se huolellisesti. Kirjoita hakemuskirje ajatuksella ja suuntaa se juuri siihen paikkaan, johon olet hakemassa. Kerro vapaamuotoisessa hakemuskirjeessä itsestäsi, ja miksi olisit oikea tyyppi kyseiseen hommaan. Kerro hakemuksessa tekemistäsi asioista, joista uskot olevan hyötyä hakemassasi työssä. Ole selkeä ja tee hakemuksesta sekä CV:stä ajankohtainen. Älä unohda merkitä yhteystietojasi!

Ohjeita CV:n tekoon sekä valmiita pohjia löytyy netistä runsain mitoin. CV:stä kannattaa tehdä myös jollain tapaa erottuva. Lisää siihen oma kuvasi ja tee CV:si vaikka Photoshopilla tai käytä netin ilmaispalveluja hyväksi.

2. Älä ole nirso

Etsi monia eri työpaikkoja ja lähetä CV:si kaikkiin mahdollisiin paikkoihin. Voit hakea myös yrityksiin, joilla ei ole erillistä hakua auki. Älä kuvittele saavasi unelmiesi työpaikkaa heti. Usein on aloitettava pohjalta. Kun olet saanut vähän työkokemusta, uuden työn haku on jo paljon helpompaa.

3. Ole aktiivinen

Tee työnantajalle selväksi, että olet oikeasti kiinnostunut hakemastasi työstä. Voit soittaa työnantajalle ja kysyä, ovatko he jo lukeneet CV:si. Tällainen innokkuus voi tuntua vaikealta, mutta kannattaa rohkaistua, sillä siitä on usein hyötyä. Kun osoitat kiinnostuksesi työtä kohtaan, erotut monien hakijoiden joukosta ja jäät mieleen. Kannattaa myös seurata työnantajaa sosiaalisen median eri kanavissa. Sieltä saat usein ensikäden tietoa yrityksestä, jota voit käyttää hyödyksi hakemusta tehdessä tai työhaastattelussa.

4. Valmistaudu työhaastatteluun

Kun saat kutsun työhaastatteluun, kannattaa haastattelutilanteeseen valmistautua ennalta. Tutustu vielä tarkemmin yritykseen ja sen toimintaan, jotta osaat kertoa työhaastattelussa yrityksestä, johon olet hakemassa. Mieti vastauksesi valmiiksi kysymyksiin: “Kerro vähän itsestäsi?”, “Miksi haluaisit tänne töihin?” ja “Miksi juuri sinut tulisi valita tänne töihin?” – nämä kysymykset kysytään usein ja haastattelutilanteessa on vaikea alkaa miettiä hyvää vastausta. Harjoittele haastattelutilannetta etukäteen jonkun kanssa. Se on hyvä tapa miettiä ja harjoitella vastauksia kysymyksiin.

5. Älä anna periksi!

Älä suotta luovuta, jos et heti saa kesätyöpaikkaa. On vain jatkettava työhakemusten lähettämistä. Jokaisesta haastattelusta saa lisää kokemusta tulevaisuutta ajatellen. Ennemmin tai myöhemmin tärppää kyllä!

6. Tee parhaasi

Kun saat kesätyön, tee parhaasi. Mene töihin ajoissa ja ole huolellinen. Ole rehellinen, ystävällinen ja avulias. Kun teet työsi kunnolla, sinulla on paljon paremmat mahdollisuudet työllistyä samaan paikkaan uudelleen tai saada hyvät suositukset.

7. Muista oikeutesi

Muista työntekijän oikeutesi. Tarkista työntekijälle kuuluvat vakuutukset ja muut oikeudet. Pidä huoli, että saat aina palkkaa, joka sinulle tekemiesi töiden perusteella kuuluu. Älä suostu “viikon palkattomaan koeaikaan”. Merkitse tekemäsi työtunnit ylös myös itsellesi.

Viimeksi päivitetty: 07 maalis 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 21.11.2017

Studentstory: Oona-Kaisa

"Koko pienen ikäni olen musiikkia harrastanut. Kaikki alkoi klassisella musiikilla ja käyrätorvella. Vähitellen laulaminen hiipi elämääni ja siitä tuli tärkeä osa itseilmaisua." Lue lisää!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 23.5.2019

Työvoimakoulutus – väylä takaisin työelämään

Työpaikoilla ilmenee toisinaan työvoimavajausta, kun työmarkkinoiden kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Tällöin jokin toimiala, tehtävä tai organisaatio ei löydä tarpeeksi päteviä työntekijöitä. Kohtaanto-ongelman paikkaamiseksi tulee työmarkkinoiden osaamista kohdentaa uudelleen.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 3.1.2019

Miksi opiskella aikuisena?

Yhä useammat palaavat aikuisiällä koulunpenkille. Miksi aikuisiällä opiskelu kannattaa? Lue, mitkä syyt ovat aikuisopiskelun takana!

Lue lisää
Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.
Koulutus.fi