Työharjoittelussa: Poliisin työharjoittelu konkretisoi luokkahuoneen opit

Poliisi Jonne Mäkelän pitkä ja monipuolinen työharjoittelu näytti, mitä poliisin työ todellisuudessa on. 

Poliisin työharjoittelu

Poliisin työharjoittelu konkretisoi luokkahuoneen opit

Jonne Mäkelä valmistui poliisiammattikorkeakoulusta vuonna 2011. Vaikka hänen työharjoittelustaan on aikaa ja poliisien työharjoittelu on sen jälkeen hiukan muttunut, poliisin työtehtävät ja harjoittelusta saatavat opit pätevät edelleen!

“Opiskelin poliisiammattikorkeakoulussa (POLAMK) poliisin perustutkinnon. Aloitin tammikuussa 2009 ja valmistuin toukokuussa 2011.

Poliisiammattikorkeakoulussa harjoittelupaikat määrätään kurssikohtaisesti poliisilaitosten tarpeiden mukaan. Kurssilla olijat sopivat keskenään, mihin kukakin menee. Hain harjoittelupaikkaa Pirkanmaan poliisilaitoksen alueelle, koska asuin opiskeluaikanani Tampereella. Sain harjoittelupaikan Valkeakosken poliisiasemalta.

Omana opiskeluaikanani poliisikoulutukseen kuului työharjoittelujakso ja tämän jälkeen kenttäjakso. Yhteensä työharjoittelussa oltiin reilun vuoden ajan. Työharjoittelujakso kesti noin kahdeksan kuukautta ja kenttäjakso puolisen vuotta. Harjoittelussa tittelini oli nuorempi konstaapeli.

Työharjoittelun aikana tutustuttiin poliisin erilaisiin työtehtäviin poliisilaitoksen sisällä. Pääsin työskentelemään rikostorjunnan, valvonta- ja hälytystoiminnan sekä liikennevalvonnan puolelle.

Rikostutkinnan puolella pääsin tutkimaan rikosilmoituksia laidasta laitaan ja opettelemaan esitutkintaprosessin kulkua. Valvonta- ja hälytyspuolella suoritettiin hätäkeskuksen antamia tehtäviä. Siellä tehtiin myös oma-aloitteista valvontaa piirin alueella. Liikennevalvonnassa pääsi hoitamaan erilaisia liikennevalvontatehtäviä kuten rattijuopumus- ja ajotapavalvontaa.

Pitkän työharjoittelun aikana opin eri ohjaajien avulla perusteet poliisin työstä. Koulussa opetetut asiat konkretisoituvat “kentällä”. Poliisiammattikorkeakoulun laadukas opetus auttoi paljon harjoittelun aikana. Ehkä suurin oppi oli se, miten erilaisia ihmisiä kohdataan ja miten heidän kanssaan toimitaan. Itse harjoittelussa parasta oli hälytystehtävien suorittaminen ja muutamat haastavat tilanteet, jotka hoituivat kunnialla.

Ennen harjoittelua muistan odottaneeni kovasti työharjoittelun alkua. Halusin päästä tekemään oikeita poliisin töitä. Minulla olleet harjoittelun ohjaajat olivat omien alojensa ammattilaisia ja heiltä saamani opit ovat ajaneet minua eteenpäin työurallani. Olin erittäin tyytyväinen saamaani oppiin harjoittelun päätyttyä. Työ oli juuri sellaista, mitä olin kuvitellut ja haluaisin tulevaisuudessakin tehdä.”

Tutustu poliisin koulutuksiin


Mainokset