Kansanopistot

Arkkitehtuuri ja muotoilu

HEO Kansanopisto, paikassa Helsinki
Pituus
1 vuosi
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Seuraava aloitus
19 elokuuta, 2024 katso lisätiedot
Toteutustapa
Lähiopetus
Pituus
1 vuosi
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Seuraava aloitus
19 elokuuta, 2024 katso lisätiedot
Toteutustapa
Lähiopetus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Video

Arkkitehtuuri ja muotoilu

Arkkitehtuurin ja muotoilun opintolinja

Oletko kiinnostunut arkkitehtuurista ja muotoilusta? Haetko opiskelemaan arkkitehtuuria tai muotoilua yliopistoon tai ammattikorkeakouluun? Haetko opiskelemaan maisema-​arkkitehtuuria? Arkkitehtuurin ja muotoilun opintolinja soveltuu kaikille arkkitehtuurista, maisema-​arkkitehtuurista tai muotoilusta kiinnostuneille. Opiskelu HEOssa on päätoimista ja oikeuttaa hakemaan Kelan opintotukea. Koulutus kestää yhden lukuvuoden. Arkkitehtuurin ja muotoilun opinnot ovat iltaopiskelua. Opetusta on arkipäivisin.

Opintojen sisältö

Arkkitehtuurin ja muotoilun opintolinjalla opiskelijat saavat valmiuksia kolmiulotteisten, toiminnallisten ja esteettisten kokonaisuuksien hahmottamiseen. Opinnot antavat opiskelijalle yleiskuvan arkkitehtuuriin ja muotoiluun liittyvistä ammateista ja tarjoavat opiskelijalle mahdollisuuden tarkentaa suuntaansa. Arkkitehtuurissa ja muotoilussa taide, humanistiset tieteet, tekniikka ja luonnontieteet kohtaavat. Opinnot korostavat luovaa, innovatiivista ja esteettistä suunnitteluotetta sekä kehittävät hyvää materiaali-​ ja tyylisilmää. Opinnoissa suoriutumisen edellytyksenä on vähintään peruskoulutason oppimäärä suoritettuna.

Opinnot koostuvat teoriatiedosta, taidehistoriasta, vierailuista, luovan ajattelun harjoituksista, matematiikasta, piirustus-​ ja mallinrakennusharjoituksista sekä ryhmätyöpajoista. Lukuvuoden aikana opiskellaan Ideointi-​, suunnittelu-​, sommittelu-​, muodonanto-​ ja piirustustaitoaan sekä kolmiulotteista hahmotuskykyä ja kädentaitoja. 

Syyslukukausi on alan perusmetodiikan ja tyylin tutkimista sekä luovan prosessin harjoittelua miten ideoida, kehittää ja toteuttaa ideoita. Tuntemusta taideteollisesta alasta syvennetään taidehistorian sekä työhuone-​, toimisto-​ ja näyttelyvierailuiden avulla. 

Kevätlukukaudella painopiste siirtyy esitystekniikoihin ja ammattiopintoihin hakemiseen. Piirustus-​ ja mallinrakennustekniikoiden opiskelussa harjoitellaan oman ajattelun esittämistä. Lisäksi keväällä opiskelijat valmistautuvat yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen valintakokeisiin sekä ennakkotehtävien laatimiseen. 

Kurssilla järjestetään paljon pääsykoeharjoituksia, joiden avulla ajanhallinta, esitystekniikka, ideointi sekä töiden laatu paranee. Matematiikan kurssilla arkkitehtuurin opiskelijat keskittyvät laskuharjoituksiin ja pääsykokeen kaltaisiin tehtäviin. Lukuvuosi päättyy työharjoitteluun, joka antaa opiskelijoille mahdollisuuden tutustua arkkitehtuuriin ja muotoiluun käytännössä. Lukuvuoden aikana huomioidaan ja tarjotaan opetusta niille, jotka menevät keväällä korottamaan ylioppilaskirjoitusten arvosanoja. 

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Arkkitehtuuri ja muotoilu, voit täyttää alta löytyvän yhteydenottolomakkeen. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.

Hakeminen

HEOon haetaan erillisellä haulla oppilaitoksen omien verkkosivujen kautta. Opintolinjat täytetään sitä mukaa kun opiskelemaan hyväksytyt vahvistavat opiskelupaikkansa.

Lisätietoa koulutuksesta

Mikäli tulevaisuudessa haet korkeakouluun, olet edelleen oikeutettu hakemaan ensikertalaiskiintiössä huolimatta opiskeluvuodestasi HEOssa.

Aikataulu

Lukuvuosi 2023-2024 alkaa 17.8.2023 ja päättyy 29.5.2024.

Tutkinto / todistus

Kansanopistolinja

Jatko-opinnot

HEOn opinnot valmistavat sinua ammattiopintojen ennakkotehtäviin ja valintakokeisiin sekä työelämään.  Monet HEO:n arkkitehtuuri ja muotoilu opintolinjan alumnit ovat hakeneet ja päässeet kotimaan lisäksi myös ulkomaille opiskelemaan.

Arkkitehtuuri:

Arkkitehtuuria voi opiskella Aalto-yliopistossa Otaniemessä sekä Oulun ja Tampereen yliopistojen teknillisissä tiedekunnissa. Näihin on yhteiset valintaperusteet. Opiskelijavalinta on kolmivaiheinen: ennakkotehtävät, matematiikan koe sekä piirustus- ja suunnittelukoe. Maisema-arkkitehtuurin haussa on lisäksi luonnontieteen koe. Huhtikuussa palautetaan ennakkotehtävät, jotka testaavat opiskelijan soveltuvuutta alalle. Ennakkotehtävien pohjalta kutsutaan jatkoon menevät hakijat matematiikan kokeeseen, ja sen riittävällä pistemäärällä suorittaneet kutsutaan pääsykokeisiin touko-kesäkuun vaihteessa.

Rakennusarkkitehtikoulutuksen valintakoe on kaksiosainen: Ensimmäisen päivän kokeessa hakijoita testataan kemian, fysiikan sekä matematiikan tehtävillä. Toisena päivänä suoritetaan soveltuvuuskoe, jolla testataan kolmiulotteista hahmotuskykyä sekä ideointikykyä.

Monet HEO-arkkitehtuurin alumnit ovat hakeneet ja päässeet myös ulkomaille opiskelemaan. Alumnit käyvät kertomassa ulkomaan jatko-opinnoistaan vierailevina luennoitsijoina.

Muotoilu:

Useimpiin muotoilukouluihin haku on kaksiosainen. Ennakkotehtävät palautetaan huhtikuussa, jonka pohjalta alalle soveltuvimmat kutsutaan pääsykokeisiin. Pääsykokeet kestävät koulusta riippuen 2–5 päivää. Pääsykokeet testaavat ideointi-, suunnittelu-, sommittelu-, muodonanto- ja piirustustaitoa. Pääsykokeita on toukokuun puolestavälistä kesäkuun alkuun.

Kustannukset

Opiskelu on maksullista, kysy lisätietoja suoraan oppilaitoksesta

Opiskelumaksu voidaan maksaa myös erissä. Kirjautumismaksu peritään opiskelupaikan vastaanottamisen yhteydessä ennen opintojen aloittamista.

Opiskeluun sisältyy yksi lämmin ateria lähiopetuspäivinä arkipäivisin. Asuntolassa asuville kuuluvat lisäksi aamupala ja lounas.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Arkkitehtuuri ja muotoilu? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.