🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia. Nappaa opiskelupaikka syksyksi 👉

Ammatillinen koulutus

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto | lähihoitaja, verkkokoulutus

OSAO, paikassa Oulu
Pituus
Henkilökohtaistamisen mukaan
Aloitus
15 elokuuta, 2024 (+2 toteutusta)
Toteutustapa
Monimuotototeutus, Oppisopimuskoulutus
Pituus
Henkilökohtaistamisen mukaan
Aloitus
15 elokuuta, 2024 (+2 toteutusta)
Toteutustapa
Monimuotototeutus, Oppisopimuskoulutus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto | lähihoitaja, verkkokoulutus

Oletko kiinnostunut hoitoalasta? Sosiaali- ja terveysala on ihmisläheinen ala, jonka parissa töitä riittää. Lähihoitajan opinnoista saat laaja-alaiset perusvalmiudet sosiaali- ja terveysalan eri tehtäviin.

Pääosin verkkokoulutuksena toteutettavassa koulutuksessa voit valita joko ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen, lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon, sairaanhoidon ja huolenpidon tai vammaistyön osaamisalan.

Ammatti ja opinnot

Suoritettuasi sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osaat toimia lähihoitajana noudattaen alan säädöksiä ja toimintaohjeita sekä arvoperustaa ja ammattietiikkaa. Osaat toimia ammatillisessa vuorovaikutuksessa sekä moniammatillisissa toimintaympäristöissä.

Lähihoitajana suunnittelet, toteutat ja arvioit asiakkaan tai potilaan terveyttä, hyvinvointia, toimintakykyä sekä kasvua ja osallisuutta edistävää hoito- ja huolenpitotyötä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon tai kasvatuksen toimintaympäristöissä.

Opintojen aikana opit hyödyntämään lähihoitajan työssä hyvinvointiteknologiaa ja kehittämään omaa ammattitaitoasi elinikäisen oppimisen mukaisesti. Opit myös huomioimaan potilas- ja asiakasturvallisuuden, toimimaan aseptisesti ja ergonomisesti oikein.

Osaamisalat

 • Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalan suorittaneena lähihoitajana osaat toimia esimerkiksi kotihoidossa ja hoito- ja hoivakodeissa asiakkaan toimintakykyä edistävästi ja edistää ikääntyvien osallisuutta.
 • Lasten ja nuorten kasvatukseen ja hoitoon suuntautuneena lähihoitajana perehdyt eri- ikäisten lasten ja nuorten hoitoon, kasvatukseen ja kuntoutukseen. Huolehdit lasten perushoidosta ja varhaiskasvatuksesta sekä hoidat sairaita ja erityistä tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria.
 • Sairaanhoidon ja huolenpidon lähihoitajana osaat ohjata ja hoitaa potilaita terveyspalveluissa. Tarvitset työssäsi vuorovaikutustaitoja, sillä lähihoitajana olet osa työryhmää. Työskentelet esimerkiksi terveysasemilla ja hyvinvointikeskuksissa, sairaaloissa, palvelukodeissa tai kotihoidossa.
 • Vammaistyön osaamisalaan suuntautuneena lähihoitajana hoidat, tuet ja ohjaat vammaisia henkilöitä eri elämäntilanteissa. Tuet vammaisten henkilöiden toimintakykyä yhdessä heidän itsensä, heidän läheistensä sekä muiden ammattilaisten kanssa.
 • Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalan suorittaneena osaat työskennellä mielenterveys- ja päihdetyössä sekä tehdä alan asiakas- ja verkostotyötä.

Voit työskennellä erilaisissa hoidon ja hoivan, ikääntyneiden- ja vammaispalvelujen, mielenterveys- ja päihdetyön, kotihoidon, lapsiperheiden sekä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon työtehtävissä ja -paikoissa.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Kolme kaikille pakollista ammatillista tutkinnon osaa

 • Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen, 20 osp
 • Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen, 35 osp
 • Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella, 10 osp

Osaamisaloittain vaihtelevat tutkinnon osat (1-2)

 • Sairaanhoitotyössä toimiminen, 30 osp
 • Kotihoidossa toimiminen, 30 osp
 • Ikääntyneen osallisuuden edistäminen, 30 osp
 • Osallisuuden edistäminen vammaistyössä, 30 osp
 • Toimintakyvyn ylläpitäminen ja edistäminen vammaistyössä, 30 osp
 • Lapsen, nuoren ja perheen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, 35 osp
 • Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistäminen, 40 osp
 • Mielenterveys- ja päihdetyö, 60 osp

Valinnaisten ammatillisten tutkinnon osien (15 osp) tarjonta vaihtelee lukuvuosittain.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Koulutuksen toteutus

Koulutus toteutetaan pääosin verkkokoulutuksena. Koulutuksessa on myös lähiopetusta iltaisin 1-3 iltaa / kuukausi tutkinnon osasta riippuen.

Haku on perustutkintoon ja osaamisala valitaan opintojen aikana. Valittavanasi ovat seuraavat osaamisalat: sairaanhoidon, ikääntyneiden hoidon ja kuntoutumisen, vammaistyön, lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon sekä mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala.

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika on noin 1,5 – 3 vuotta. Opiskelijaksi valitulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaaminen ja todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavaan tutkintoon soveltuva työpaikka.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Lähihoitajana voit työskennellä osaamisalastasi riippuen ammattialan eri tehtävissä esimerkiksi

 • sairaaloissa
 • palvelutaloissa
 • kotihoidossa
 • terveys- ja kuntoutuskeskuksissa
 • päiväkodeissa
 • työ- ja palvelukeskuksissa

Lähihoitajan opinnot antavat sinulle vahvan pohjan jatko-opintoihin. Voit jatko-opiskella esimerkiksi sairaanhoitajaksi. Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto | lähihoitaja, verkkokoulutus, voit täyttää alta löytyvän yhteydenottolomakkeen. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 2 toteutusta

15 elokuuta, 2024

 • Monimuotototeutus
 • Oulu

Joustavasti

 • Oppisopimuskoulutus
 • Oulu
 • Hakuaika: Kysy lisätietoja

Hakeminen

Koulutukseen voivat hakea kaikki alasta kiinnostuneet, jotka haluavat suorittaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon pääosin verkko-opintoina.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin, joka järjestetään Oulussa 21.5.2024. Arviointi sisältää kirjallisen ja suullisen osion. Kielitaidon arviointiin tulee kutsu sähköpostilla. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa kielitaitotasosuositus on B1.1.

Mikäli hakija ei osallistu kielitaidon arviointiin eikä pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, häntä ei voida huomioida opiskelijavalinnassa. Mikäli kielitaidon arvioinnissa todetaan, että hakijan kielitaito ei ole riittävä, häntä ei kutsuta pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen eikä hän ole mukana opiskelijavalinnassa.

Kustannukset

Koulutus on pääosin maksuton. Jos opiskelija ei kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin, kustannuksia voi tulla mm. opiskelumateriaaleista, työpaikalla tapahtuvan oppimisen ja näyttöjen aikaisista asumiskustannuksista ja/tai matkoista. Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, opiskeluvälineet ja välttämättömät työasut ja -välineet ovat maksuttomia.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Voit katsoa lisätietoja koulutuksesta oppilaitoksen sivuilta, jonne pääset siirtymään Yhteenvetolaatikon Lue lisää -painikkeen kautta. Voit myös kysyä lisää oppilaitokselta. Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
OSAO
Kotkantie 1
90250 Oulu

OSAO

OSAO on Suomen johtava koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen. Meillä on ammatillisen koulutuksen kaikki alat ja koko elinkaari – kaikille ikäryhmille. Opiskele ammatti, kehitä osaamistasi tai siirry uudelle alalle. Olemme avoinna hakijoille läpi vuoden. Opiskelijoita 8 500 Mitattu opiskelijatyytyväisyys...

Lue lisää oppilaitoksesta OSAO ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu