🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia. Nappaa opiskelupaikka syksyksi 👉

Ammatillinen koulutus
4,0 (7 Arvioinnit)

Taidemaalari

Vapaa Taidekoulu, paikassa Helsinki
Pituus
4 vuotta
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Aloitus
Toteutustapa
Lähiopetus
Pituus
4 vuotta
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Aloitus
Toteutustapa
Lähiopetus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Taidemaalari

Taidemaalari

Vapaan Taidekoulun taidemaalarin ammattiin valmistavien opintojen kesto on neljä vuotta.

Opiskelu on täysipäiväistä – keskimäärin 30 tuntia viikossa – maanantaista perjantaihin. Maanantaista torstaihin I-III vuosikurssit työskentelevät yhden tai useamman vastaavan opettajan – periodeittain myös vierailevien opettajien – johdolla. Perjantain ohjelma sisältää kaikille maalausluokille yhteiset IV vuosikurssin opiskelijoiden alustamat seminaarit, taide- ja kulttuuriaiheiset luennot ja taiteilijaesittelyt sekä elävän mallin, erityisesti croquis–piirustuksen. Luennoitsijat ovat taide- ja kulttuurialan asiantuntijoita sekä taiteilijoita.

Opintojen sisältö

I VUOSIKURSSI

Ensimmäisellä vuosikurssilla perehdytään kuvallisen ajattelun perusteisiin. Piirustuksella on tärkeä rooli opetuksessa. Maalauksen perusasioita opiskellaan havainnon pohjalta. Perehdytään öljyvärimaalauksen tekniikoihin. Vuosikurssi koostuu teemallisista keskimäärin kahden viikon pituisista opetusjaksoista. Ensimmäisen vuosikurssin väriopetusta täydentää Josef Albersin värien vuorovaikutustutkimuksiin perustuva intensiivikurssi. Opintoihin sisältyy sommittelun peruskurssi. Materiaalioppia opiskellaan kahden viikon intensiivisellä pohjustuskurssilla.

I vuosikurssin n. 25 opiskelijasta valitaan n. 10–13 opiskelijaa jatkamaan opintojaan II–IV vuosikursseille.

Vapaan Taidekoulun ensimmäisen vuosikurssin suorittaneet saavat todistuksen taidemaalauksen valmistavien opintojen suorittamisesta. Toiselle vuosikurssille jatkavat opiskelijat suorittavat neljän vuoden aikana taidemaalauksen ammattiopinnot.

II VUOSIKURSSI

Toisella vuosikurssilla laajennetaan öljyvärimaalauksen materiaaliopin tuntemusta ja perehdytään myös maalaustaiteen muihin tekniikoihin. Sekä akvarelli- että temperamaalauksesta järjestetään kahden viikon intensiivikurssit vierailevien opettajien johdolla. Lisäksi ensimmäisellä vuosikurssilla annettua väriopetusta täydennetään kahden viikon intensiivisellä jatkokurssilla. Opintoihin sisältyy sommittelun jatkokurssi.

III VUOSIKURSSI

Kolmannen vuosikurssin päätavoite on kannustaa opiskelijaa omaehtoiseen työskentelyyn ja auttaa häntä löytämään oma käsialansa. Pääsääntöisesti kolmen opettajan vuorovaikutuksessa opiskelijaa tuetaan etsimään omat, henkilökohtaiset ratkaisunsa. Kolmannella vuosikurssilla opiskelija oppii taiteellisen työskentelyn ohella myös käytännön taitoja taiteilijana toimimisessa sekä taiteilijan roolista yhteiskunnassa.

IV VUOSIKURSSI

Neljännen vuosikurssin opiskelijoiden työskentelyä ohjaavat yksilöllisesti erikseen nimettävät taiteilijamentorit. Muutoin opiskelu on itsenäistä.

Lopputyöprosessiin kuuluvat seminaarikeskustelut, joiden alustajina toimivat neljännen vuosikurssin opiskelijat. Tavoitteena on kehittää opiskelijan sanallisia taitoja: kykyä ilmentää ja jäsentää oman taiteensa sisältöä ja työskentelynsä lähtökohtia sekä synnyttää laadukasta taidekeskustelua. Myös toisen ja kolmannen vuosikurssin opiskelijat osallistuvat keskustelupaneeleihin.

Viimeinen opintovuosi huipentuu lopputyönäyttelyyn. Käytännössä koko viimeinen lukuvuosi kuluu suurelta osin näyttelyteosten työstämisen ohella näyttelyn käytännön järjestelyn – viestinnän, ripustamisen suunnittelun, rahoituksen hankkimisen yms. parissa.

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Taidemaalari, voit täyttää alta löytyvän yhteydenottolomakkeen. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 1 toteutus

Syksy

  • Lähiopetus
  • Helsinki

Hakeminen

Opiskelijoiden alaikäraja on 16 vuotta, yläikärajaa ei ole. Opetuskieli on suomi. Opiskelijamme ovat oikeutettuja Kelan opintoetuuksiin, paitsi eivät koulumatkatukeen. Vapaan Taidekoulun opiskelijat voivat liittyä OSKU RY:hyn ja he ovat oikeutettuja mm. HSL:n, VR:n ja Matkahuollon opiskelija-alennuksiin.

Huom! Jos olet syntynyt vuonna 2006 (tai 2005) ja päättänyt peruskoulusi keväällä 2022 tai sen jälkeen, sinua todennäköisesti koskee laajennettu oppivelvollisuus. Vapaassa Taidekoulussa ei voi suorittaa oppivelvollisuutta, mutta myös laajan velvollisuuden piirissä olevat voivat opiskella Vapaassa Taidekoulussa tietyin erityistoimin. Pyydämme vuonna 2006 tai sen jälkeen syntyneitä hakijoita ja/tai heidän huoltajiaan olemaan yhteydessä Vapaaseen Taidekouluun ennen päätöstä hakea.

Vapaan Taidekoulun opiskelijaksi haetaan maksullisella valintakurssilla. Opiskelijat valitaan kurssin töiden ja työskentelyn perusteella ensimmäiselle vuosikurssille, jolla vuosittain aloittaa n. 24 opiskelijaa. Ensimmäisen vuosikurssin keväällä opiskelijoista n. 13 henkeä valitaan jatkamaan koulussa toiselle vuosikurssille ja taidemaalariksi valmistavaan kokonaisuudessaan nelivuotiseen koulutukseen. Vapaasta Taidekoulusta valmistuu vuosittain n. 10-14 taidemaalaria.

Vapaan Taidekoulun taidemaalariopiskelijoille kertyy myös Novian avoimen ammattikorkeakoulun opintopisteitä.

Valintakurssi

Seuraava viikon mittainen valintakurssi järjestetään 27.–31.5.2024 Kaapelitehtaalla ja sen ympäristössä Helsingissä. Kurssin hinta on 215 euroa. Kouluun ei voi hakea osallistumatta valintakurssille.

Valintakurssipäivät ovat kestoltaan n. klo 10–16. Tarkka aikataulu vahvistuu lähempänä ajankohtaa. Valintakurssilla tehdään maisemamaalausta ja sen ohjaajina toimivat koulun rehtori Elina Merenmies sekä kahdesta neljään muuta kuvataiteilijaa, joiden nimet julkaistaan myöhemmin.

Valintakurssille tulee tuoda mukanaan  ennakkotehtävä. Ennakkotehtävä 2024 julkaistaan tammi-helmikuussa Vapaan Taidekoulun sivuilla.

  1. Täytä hakulomake 15.5.2024 mennessä
  2. Kurssimaksu (215 €) maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Voit maksaa verkkopankissa, luotto- tai maksukortilla, mobiilimaksuna tai valita laskun, jolle saat maksuaikaa.
  3. Saat ohjeen ennakkotehtävän tekemiselle tammi-helmikuun aikana. Tuo ennakkotehtävä mukanasi valintakurssin ensimmäisenä päivänä.
  4. Saat työskentelyohjeet kurssin ensimmäisenä päivänä koululla. Ethän tuo mukanasi portfoliota tai muita työnäytteitä, vain ohjeen mukainen ennakkotehtävä.

Ohjeet valintakurssille

Saapuminen

Käynti koulun tiloihin Kaapelitehtaalle on osoitteesta Tammasaarenkatu 2, DEF-portaasta. Olemme ensimmäisenä päivänä sinua vastassa puoli tuntia ennen kurssin alkua. Varaudu pitämään tavarasi koko päivän mukanasi!

Kurssin sisältö

Kurssilla tehdään pääasiassa maisemamaalaustehtäviä. Työskentely tapahtuu ulkona. On syytä varustautua sateen varalta veden pitäviin vaatteisiin. Huomioithan, että ulkona maalatessa, paikallaan pysytellessä, voi tulla kylmä, vaikka sää tuntuisikin jo ulkoillessa keväiseltä! Ota siis mukaan lämpimiä vaatteita ja mahdollisesti lämpöä eristävä istuinalusta tai kevyt taittotuoli. Toisaalta hellesäällä on hyvä varautua päähineellä ja muulla aurinkosuojalla.

Välineet

  • Paperit sisältyvät kurssin hintaan
  • Ota mukaasi hiiltä ja sen lisäksi joko vesivärit, guassit tai akryylivärit. Öljyvärien käyttö on kielletty.
  • Ota mukaasi taustapahvi (n. 60 cm x 80 cm), jolle kiinnitetään teipillä paperit, joille tehtäviä työstetään. Pahvin tulee olla sellainen, että se ei mene heti muhjuksi, jos vaikka lasket sen hetkeksi kosteaan maahan, mutta toisaalta sen verran kevyt, että jaksat kantaa sitä mukanasi.
  • Ota mukaasi myös lasipurkki vettä varten, suihkepullo ja sieni, maalarinteippiä ja luonnoslehtiö tai -paperia sekä säämiskä ja fiksatiivia hiilityöskentelyä varten.

Kurssipalaute

Valintakurssin jälkeen ei anneta erillistä palautetta tai kritiikkiä. Opettajat antavat kritiikkiä kurssin aikana.

Valinnat ja niistä tiedottaminen

Kaikille valintakurssille osallistuneille ilmoitetaan kurssin tulokset omalta osalta viimeistään kesäkuun puolivälissä. Opiskelupaikka on vastaanotettava viimeistään kesäkuun loppuun mennessä.

Tutkinto / todistus

Koulutus valmistaa taidemaalarin ammattiin. Yksityisenä oppilaitoksena Vapaa Taidekoulu ei ole osa valtakunnan virallista koulutusjärjestelmää. Sieltä saatava taidemaalarin tutkinto on kuitenkin Suomessa ja muissa pohjoismaissa laajalti tunnettu ja arvostettu. Vapaan Taidekoulun tutkintotodistuksella on mahdollista pyrkiä Taideyliopiston Kuvataideakatemian maisteriopintoihin.

Kustannukset

Valintakurssi lukuvuodelle 2024 – 2025

Valintakurssin hinta 215 €.

Maalauksen I vuosikurssi 2023 – 2024

Syyslukukausi 566 €

Kevätlukukausi 626 €

Maalauksen II – IV vuosikurssit 2023 – 2024

Syyslukukausi 394 €

Kevätlukukausi 465 €

Maalauksen I vuosikurssi 2024 – 2025

Syyslukukausi 572 €

Kevätlukukausi 632 €

Maalauksen II – IV vuosikurssit 2024 – 2025

Syyslukukausi 398 €

Kevätlukukausi 470 €

Havaintopohjaisen piirtämisen ja maalauksen ilta- ja viikonloppukurssit

Piirustuskurssit 255 €
Maalauskurssit 305 €
Viikonlopun intensiivikurssit (piirtäminen) 210 €

Lue lisää taidemaalauksen opetuksesta Vapaassa Taidekoulussa

Vakavaa leikkiä

Vapaa Taidekoulu

Esittelyssä Vapaan Taidekoulun opettajat – Siiri Haarla: “Maalaaminen on vakavaa leikkiä”

Maalaus on ihme

Vapaa Taidekoulu

Esittelyssä Vapaan Taidekoulun opettajat – Elina Merenmies: “Minulle maalaus on ihme”

Taide on elämän sivutuote

Vapaa Taidekoulu

Esittelyssä Vapaan Taidekoulun opettajat – Jukka Korkeila: “Maailma ilman värejä olisi maailma ilman valoa”

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Taidemaalari? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.

Arvioinnit

Keskiarvo: 4

Perustuu 7 arviointiin
Arvioinnit julkaistaan ​​arviointikäytäntömme mukaisesti.
Kirjoita arviointi
5/5
Valter Stranden
08 helmi 2023

Vapaan taidekoulun opettajat ovat Suomen eturivin taiteilijoita ja vieläpä hyviä opettajia. Koulun oppilaat ja henkilökunta muodostavat turvallisen yhteisön jossa saa olla oma i...

Näytä lisätiedot
5/5
Tulppaaninrepijä
10 huhti 2017
Ainutlaatuinen oppilaitos, joka tarjoaa tasokasta opetusta keskittyen taidemaalaukseen

Vapaa Taidekoulu on harvinainen ja hyvin ainutlaatuinen oppilaitos Suomen taideopetusta tarjoavien oppilaitosten joukossa. Sen perustamisen missiona oli 30-luvulla tarjota Suome...

Näytä lisätiedot
4/5
Parast aikaa
22 marras 2015
Työskentelyä 4 vuotta kohti tulevaisuutta

Tavallaan koulu- ja kurssimuotoista opiskelua käytännön kuvantekemisen kautta 1. - 3. vuosikurssit.
Näiden aikana kullakin vuosikurssilla ainakin kaksi opettajaa - eli saamme i...

Näytä lisätiedot
Vapaa Taidekoulu
Tallberginkatu 1 E
00180 Helsinki

Opiskele taidemaalariksi ammattitaiteilijoiden ohjauksessa

Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitseva Vapaa Taidekoulu on Suomen ainoa maalaustaiteeseen keskittynyt oppilaitos. Nelivuotinen koulutus valmistaa opiskelijat toimimaan itsenäisinä taidemaalareina: niin maalaustaiteen tekniikat, sisällöt kuin ilmaisun sekä taidemaailman käytännöt hallitsevina ammattilaisina. Vuonna 1935 perustettu oppilaitos on maalaustaiteen perinteen ylläpitäjä ja uudistaja. Koulussa...

Lue lisää oppilaitoksesta Vapaa Taidekoulu ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu