Näyttää 1-20 koulutusta 450 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 450 tuloksesta
1
2
3
4
...
23

Ammattitutkinnot

Ammattitutkinnon suorittaneella on alan ammattityöntekijältä edellytetty ammattitaito. Ammattitutkinto on tarkoitettu henkilölle, joka on hankkinut alan peruskoulutuksen tai hankkinut vastaavan osaamisen työelämässä.

Suositeltavaa on, että olet työskennellyt alalla ammatillisen perustutkinnon jälkeen vähintään kolme vuotta ennen kuin hakeudut suorittamaan saman alan ammattitutkintoa. Ammattitutkintoa suorittamaan voit hakeutua ilman ammatillista perustutkintoa, jos sinulla on tarvittava osaaminen hallussa.

Ammattitutkinnon suorittaminen

Opiskelun alussa sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jonka avulla tunnistetaan aiempi osaamisesi ja suunnitellaan tarvittavan osaamisen hankkiminen. Ammattitutkinnon voit suorittaa myös työn ohella.

Ammattitutkinnot tehdään aina näyttötutkintoina, eli osaaminen osoitetaan alan työtehtävissä. Osaaminen osoitetaan aina näyttötutkintona, joka on osaamisen hankintatavasta riippumaton ja kaikille avoin tilaisuus näyttää ammatillinen osaaminen ja pätevöityä ammattiin. Näyttötutkinnon sisällön määrittää Opetushallitus.

Arviointi tehdään asteikolla hyväksytty - hylätty. Ammattitutkinnossa osoitetaan tietyn alan ammattityöntekijän taitojen hallinta.

Ammattitutkinnon nimikkeet

Ammattitutkinnoissa tyypillinen tehtävänimike on alalla käytettävä ammattimiehen titteli, esimerkiksi sähköasentaja, veneenrakentaja. Kulttuurin alalla käytetään usein myös kisälli-sanaan päättyviä nimikkeitä.

Ammattitutkinnoilla (esim. Myynnin ammattitutkinto) ei ole sellaisia lyhyempiä tutkintonimikkeitä kuten ammatillisilla perustutkinnoilla: esim. merkonomi (liiketoiminnan perustutkinto) ja lähihoitaja (sosiaali- ja terveysalan perustutkinto).

Palaa sivun alkuun

Lähteet: OSAO

Usein kysytyt kysymykset

  • Ammattitutkintojen tavoitteena on varmistaa, että työntekijöillä on tarvittava ammatillinen osaaminen ja pätevyys suorittaa tiettyjä työtehtäviä. 

  • Ammattitutkinnon voi opiskella esimerkiksi ammattioppilaitoksissa kuten esimerkiksi ammatti- ja aikuiskoulutuskeskuksissa ja työnväen- ja kansanopistoissa. Ammattitutkinnon voi myös suorittaa oppisopimuskoulutuksena.

  • Ammattitutkinnon suorittaminen kestää yleensä noin kolme vuotta. Se voi kuitenkin vaihdella tapauskohtaisesti opiskelijan tilanteen mukaan.

  • Ammattitutkinto on suunnattuniille, joilla on suoritettuna alansa peruskoulutus tai työelämästä hankittua osaamista.

  • Ammattitutkinnoissa osaaminen osoitetaan usein käytännön työtehtäviä ja -taitoja mittaavilla näytöillä. Näytöissä tarkastellaan, miten hyvin tutkinnon suorittaja hallitsee alan työtehtävät ja pystyy soveltamaan oppimaansa käytännön tilanteissa

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!