Näyttää 1-20 koulutusta 30 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 30 tuloksesta
1
2

Autonkuljettajan koulutus

Autonkuljettaja on henkilö, joka ajaa työkseen autoa. Autonkuljettaja voi ajaa esimerkiksi taksia, bussia tai jakelu- tai tavarankuljetusautoa. Myös kuorma- tai yhdistelmäajoneuvoja kuljettaa autonkuljettaja.

Autonkuljettajaksi valmistuu suorittamalla logistiikan perustutkinnon. Opinnoissa perehdytään logistiikkaan, ajoneuvojen käsittelyyn sekä huoltamiseen ja kuormaamiseen. Autonkuljettakoulutus antaa mahdollisuuden suorittaa BC-luokan ajokortin sekä muut ammatissa tarvittavat luvat.

Autonkuljettajan työ

Autonkuljettajakoulutus mahdollistaa työskentelyn eri logistiikka-alan työpaikoissa. Autonkuljettaja voi työskennellä esimerkiksi työntekijänä tai yrittäjänä kuljetusliikkeissä tai liikelaitoksissa.

Työt vaihtelevat työpaikan mukaan ja sen mukaan, mitä kuljetetaan. Esimerkiksi kaupan jaleluliikenteessä elintarvikkeita toimitetaan kaupoille, sairaaloihin ja päiväkoteihin. Tällöin tehtäviin kuuluu tavaran ajamisen lisäksi tavaran siirtäminen lastauslaiturille ja säilytystiloihin asti.

Huonekaluja kuljetettaessa autonkuljettaja kantaa tavarat asiakkaiden tiloihin ja saattaa jopa koota tuotteet. Maa-ainekuljetuksissa soraa ja muuta täyttömaata kuljetetaan esimerkiksi rakennuspaikoille. Jätekuljetuksissa jäte kuljetetaan kaatopaikoille ja puhdistamoille.

Autonkuljettajakoulutus opettaa myös kuorman lastausta ja purkamista. Kuljettajan tehtävänä on suunnitella, miten tavarat sijoitetaan autoon. Autonkuljettajan tehtäviin kuuluu myös kuljetusasiakirjoista huolehtiminen sekä auton kunnosta huolehtiminen.

Autonkuljettajan työajat vaihtelevat, mutta kolmivuorotyö on yleistä. Autonkuljettajien on ajettava niin haja-asutusalueella kuin kaupunkien keskustoissakin. Ajoaikoja valvotaan ajopiirturilla, joten kuljettajan on pidettävä huolta enimmäisajoajoista sekä minimilepoajoista.

Työn vaatimukset

Autonkuljettajakoulutus opettaa vastuullisuutta, tarkkuutta ja tarkkaavaisuutta. Autonkuljettajan työ on äärimmäisen vastuullista. Autonkuljettaja on vastuussa rahdista, ajoneuvosta sekä liikenneturvallisuudesta ja ihmishengistä.

Vaikka autonkuljettajilla on tiukat aikataulut, kuljetukset on hoidettava joustavasti ja turvallisesti perille. Ammatissa tarvitaan myös palvelualttiutta sekä auton tekniikan tuntemusta.

Autonkuljettajakoulutus yrittää parhaan mukaan valmistaa tulevat ammattilaiset kuljettajan työn varjopuoliin, joita ovat vaikeat sääolot, pimeys, istumatyö sekä väsymys. Työn rasittavuutta lisää mainittujen tekijöiden lisäksi myös kireät aikataulut. Autonkuljettajien terveydentila tarkistetaan säännöllisesti.

Monet autonkuljettajat nauttivat kuitenkin työstään. Vapauden tunne sekä rekkamieskulttuuri saavat monet hakeutumaan logistiikka-alalle.

Autonkuljettajan palkka määräytyy joko tuntipalkkana tai 2-viikkojakson palkkana. Peruspalkan lisäksi päälle tulevat erilaiset lisät.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: OSAO, ammattinetti.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!