🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-16 koulutusta 16 tuloksesta
Mainokset

Suositut sijainnit

Opiskelijakokemukset

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto (entinen datanomin koulutus)

Kehitä itsesi tietojenkäsittelyn eli tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiseksi! Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto antaa hyvät ja monipuoliset valmiudet toimia tieto- ja viestintätekniikan työtehtävissä ja opettaa ICT-alalla tärkeän ketterän tiimityöskentelyn taitoja.

Tieto- ja viestintätekniikan yritykset valmistavat ohjelmistoja sekä tarjoavat tietotekniikan käyttämiseen liittyviä palveluja, konsultointia, tietokantapalveluita ja sisällön tuotantoa. Korkeatasoista osaamista tarvitaan ohjelmisto- ja palvelutuotannon tehtävien lisäksi asiakastuessa ja konsultoinnissa sekä hallinnon, oston ja hankinnan sekä markkinoinnin ja myynnin tehtäväalueilla.

Koulutus

Tieto- ja viestintätekniikan ammatillinen perustutkinto on monipuolinen IT-alan koulutus, josta valmistuneet rakentavat ja pitävät kunnossa tietojärjestelmiä, toimivat tietotekniikan kouluttajina, myyvät ja markkinoivat alan tuotteita sekä laativat verkkosivuja. Tutkinto antaa valmiudet myös ohjelmoinnin perustaitoihin.

Koulutus on laajuudeltaan 180 osaamispistettä ja kestää enintään kolme vuotta. Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon voi suorittaa oppilaitosmuotoisena opiskeluna, oppisopimuskoulutuksena tai niiden yhdistelmänä oppilaitoksesta riippuen.

Ennen tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnosta valmistui datanomeja, mutta tutkintonimikkeitä on uusittu, ja nykyään tutkinnon suorittanut voi valmistua  esim. elektroniikka-asentajaksi, tietoverkkoasentajaksi, IT-tukihenkilöksi tai ohjelmistokehittäjäksi.

Työelämä

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnosta valmistutaan elektroniikka-asentajaksi, tietoverkkoasentajaksi, IT-tukihenkilöksi tai ohjelmistokehittäjäksi.

Alan työnantajia ovat esimerkiksi elektroniikka-alan yritykset, alan vähittäiskaupat, laitteiden asennuksiin, huoltoon ja korjaukseen erikoistuneet yritykset, konsultointiyritykset, tietoliikenneoperaattorit, virastojen ja yritysten IT-osastot, sosiaali- ja terveyspalvelujen organisaatiot sekä ohjelmistotalot.

Entä vanhat datanomit?

Tieto- ja viestinätekniikan perustutkinnon suorittaneet datanomit toimivat hyvin samanlaisissa työtehtävissä kuin uusilla tutkintonimikkeillä valmistuneet. Jos nimenomaan datanomin koulutuspolku kiinnostaa, lue seuraavaksi lisää vanhasta datanomin tutkinnosta.

Datanomit toimivat sovellusten, sähköisten palveluiden ja järjestelmien käytön asiantuntijana yrityksessä. Työ sisältää opastamista ja kouluttamista sekä tietojärjestelmien käytössä esiintyvien ongelmien ratkaisemista. ICT-alan osaajana voi toimia pääkäyttäjänä, osallistua erilaisiin järjestelmien asennus- ja ylläpitotehtäviin, olla mukana kehittämisprojekteissa tai toimia ohjelmointitehtävissä. Yrityksen sähköiset palvelut ja sähköinen viestintä ovat keskeinen osa työtäsi. Datanomit myös seuraavat alan kehitystä ja arvioit uusien teknologioiden soveltuvuutta yrityksen toiminnan tehostamiseksi.

Käytön tukeen erikoistuneet datanomit työskentelevät esimerkiksi IT-tukitehtävissä, käyttäjäkouluttajina, tai tietohallinnon projekteissa. Työpaikkoja ovat esimerkiksi asiakkailleen IT-palveluita tarjoavat yritykset, sekä julkisen sektorin organisaatiot ja yritykset, jotka palkkaavat omia IT-asiantuntijoita.

Ohjelmistotuotantoon erikoistuneet datanomit aloittavat usein testaustehtävissä ja siirtyvät sitten ohjelmistotuotantoon. Työpaikkoja ovat erilaiset ohjelmistoja tuottavat ja kehittävät yritykset.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Stadin AO (hel.fi), omnia.fi