Suodata
Hammaslääkäri
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-8 koulutusta 8 tuloksesta
Mainokset

Usein kysytyt kysymykset

Lisää artikkeleja aiheesta: Hammaslääkäri

Suositut sijainnit

Opiskelijoiden kokemuksia alalla Hammaslääkäri

Hammaslääkärin koulutus valmistaa suunhoidon ammattilaiseksi

Pohditko hammaslääkäriksi opiskelua? Miten opiskelemaan haetaan, ja mitä hammaslääkärin toimenkuvaan oikein kuuluu?

Hammaslääkäri on leukojen ja suun lääketieteellinen asiantuntija. Hammaslääkäri ennaltaehkäisee ja hoitaa suun alueen sairauksia. Hammaslääkäri osaa neuvoa hampaiden hoidossa, kuten hampaiden harjauksessa ja yleisesti suun terveyteen liittyvissä asioissa.

Miten haen opiskelemaan hammaslääketiedettä?

Hammaslääketieteen opintoihin haetaan valintakokeessa, joka toteutetaan yhdessä kaikkien Suomessa hammaslääketieteellistä koulutusta järjestävien yliopistojen kesken. Hakija voi hakea vain yhden yliopiston yhteen koulutusohjelmaan. Pääsykoe pidetään yhtä aikaa kaikissa yliopistoissa.

Vuonna 2006 tai sen jälkeen ylioppilastutkinnon suorittaneet saavat lähtöpisteitä ylioppilastutkinnon mukaan äidinkielestä, toisesta kotimaisesta kielestä (pitkä tai keskipitkä), vieraasta pitkästä kielestä, parhaasta fysiikan, kemian tai biologian ainereaalikokeesta sekä matematiikan (lyhyt tai pitkä) kokeesta tai minkä tahansa ainereaalin kokeesta.

Valintakoe sisältää integroituja tehtäviä, jotka perustuvat valintakoemateriaaliin ja kokeessa jaettavaan tehtävämonisteeseen. Kokeeseen voivat osallistua kaikki hakemuksensa ajallaan lähettäneet, jotka ovat todistaneet hakukelpoisuutensa.

Hakijan suositellaan tarkasti miettivän, mihin yliopistoon hän haluaa hakea. Opinto-oikeuden vaihtaminen toiseen yliopistoon ei ole yleensä mahdollista.

Hammaslääkäriksi opiskelu

Hammaslääkäreitä koulutetaan Helsingin, Turun, Oulun ja Kuopion koulutusyksiköissä. Helsingin yliopistossa on mahdollista opiskella hammaslääkäriksi myös ruotsin kielellä.

Opinnot alkavat viiden ja puolen vuoden koulutuksella (330 opintopistettä), josta valmistuu hammaslääketieteen lisensiaatiksi. Yhdeksän kuukauden syventävän työharjoittelun suoritettuaan hammaslääketieteen lisensiaatti voi työskennellä hammaslääkärin tehtävissä itsenäisesti.

Lisensiaatin tutkinnon jälkeen opiskelua on mahdollista jatkaa erikoishammaslääkäriksi, joka on ammatillinen jatkotutkinto. Tieteelliseen jatkotutkintoon jatkavat opiskelijat valmistuvat hammaslääketieteen tohtoreiksi.

Hammaslääkärin työnkuva ja työn vaatimukset

Hammaslääkäri on leukojen ja suun lääketieteellinen asiantuntija. Hammaslääkäri ennaltaehkäisee ja hoitaa suun alueen sairauksia. Hammaslääkäri osaa neuvoa hampaiden hoidossa, kuten hampaiden harjauksessa ja yleisesti suun terveyteen liittyvissä asioissa.

Ientulehdusten hoito, hampaiden paikkaus, juurihoito, purenvikojen hoito sekä erilaisten hammasproteesien teko kuuluvat hammaslääkärin päivittäisiin työtehtäviin. Hammaslääkäri taitaa myös suukirurgiset toimenpiteet ja hampaiden oikomishoidot.

Hammaslääkäri tietää eri-ikäisten hampaidenhoidosta ja osaa tukea ja neuvoa asiakasta eri suun terveyteen vaikuttavissa elämänvalinnoissa.

Hammaslääkärin työssä tarvitaan ihmisläheistä työotetta, huolellisia kädentaitoja sekä hammaslääkärityöhön liittyvän teoriatiedon hallintaa. Suomen Hammaslääkäriliitto on hammaslääkärien edunvalvontajärjestö.

Hammaslääkäreiden työ on tärkeää, koska suun terveys vaikuttaa ihmisen koko terveyteen. Myös kroonisten sairauksien hoito on mahdollista vain, jos hampaistakin pidetään huolta.

Hammaslääkärin työ on palveluammatti. Hammaslääkäri kunnioittaa potilaan tahtoa, toimii luottamuksellisesti ja tasa-arvoisesti potilaitaan kohtaan.

Missä hammaslääkäri työskentelee?

Suomessa työskentelee vajaa 5000 hammaslääkäriä. Hammaslääkärien työllisyystilanne on yleisesti ottaen hyvä tai jopa erinomainen.

Noin puolet työskentelee terveyskeskuksissa ja puolet yksityisvastaanotoilla. Pieni osa työskentelee myös valtiolle, sairaaloille, puolustusvoimille sekä YTHS:lle eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiölle.

Yksityishammaslääkärit hoitavat noin puolet Suomen hammaslääkäriasiakkaista. Hammaslääkäri voi toimia myös kansainvälisissä tehtävissä, esimerkiksi kansainvälisen terveydenhuollon parissa lääkärijärjestöissä tai hammaslääkäriliitoissa.

Hammaslääkäri osallistuu työssään moniin terveyttä edistäviin projekteihin, jotka liittyvät elämäntapojen parantamiseen. Esimerkiksi tupakan ja sokerin haittojen valistus sekä rohkaiseva terveysneuvonta hampaita suosivan ruokavalion eteen voivat liittyä hammaslääkärin työtehtäviin.

Palaa sivun alkuun

Lähteet:  Ammattinetti.fi, Hammaslääkäriliitto, Opintopolku, Webdento