ICT-alan koulutus
Haluatko opiskella alaa, joka antaa valmiudet työskennellä arkielämää helpottavien innovaatioiden sekä uusien mahdollisuuksien parissa? ICT-alalla on tulevaisuudessakin työpaikkoja tarjolla.
Tietoliikenteellä ja viestintätekniikalla on yllättävän suuri merkitys jokapäiväisessä elämässämme. Kun mietit tarkemmin, käytät päivässä kymmeniä palveluja, joiden takana on ICT-alan ammattilaiset. Alan innovaatiot auttavat jokapäiväistä elämäämme sujumaan jouhevammin ja sujuvammin. ICT-alan koulutus takaa, että maailma pyörii vielä tulevaisuudessakin.
ICT-alan koulutus vaatii kävijältään teknillistä osaamista sekä kokonaisuuksien hahmottamista. ICT-alalla vaaditaan myös sosiaalisia taitoja ja innovatiivista ajattelukykyä.
ICT-alalla on useita vaihtoehtoja, joihin voi erikoistua. Voit erikoistua kiinnostuksesi mukaan esimerkiksi ohjelmistotekniikkaan, pelialaan, kyberturvallisuuteen, tietoverkostoihin tai vaikkapa mediatekniikkaan.
Missä voi opiskella?
ICT-alan koulutusta tarjoavat niin ammatilliset oppilaitokset kuin korkeakoulutkin.
Ammatillisissa oppilaitoksissa voi opiskella ICT-alan perustutkintoja, kuten tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto ja valmistua ICT-asentajaksi tai datanomiksi. ICT-koulutus antaa ammatillisella tasolla valmiudet työskennellä monipuolisesti alan tehtävissä. ICT-alaa voi opiskella monissa ammattiopistoissa ympäri maata.
Ammattikorkeakoulussa sekä yliopistoissa voi niin ikään opiskella ICT-alaa. ICT-alan koulutusta järjestää useat ammattikorkeakoulut Suomessa. Ammattikorkeakoulussa ICT-koulutus on pääasiassa tietojenkäsittelyn koulutusta tai tieto- ja viestintätekniikan koulutusta. Tieto- ja viestintätekniikasta valmistut insinööriksi ja tietojenkäsittelystä tradenomiksi. Ylempien ammattikorkeakoulututkintojen kautta ICT-alan koulutus antaa syvempiä taitoja alalla toimimiseen.
Yliopistoista ainakin Aalto-yliopisto sekä Oulun yliopisto tarjoavat ICT-alan opintoja.
ICT-alan työpaikkoja
ICT-alan työpaikkoja on paljon tarjolla ja työtehtäviä on hyvin erilaisia. Työnimikkeitä voi olla esimerkiksi ICT-asiantuntija, ohjelmistokehittäjä tai ohjelmistoasiantuntija. Yritykset kaipaavat ICT-asiantuntijoita ja projektijohtajia digitalisoituessaan ja kehittäessään palveluita.
ICT-asentajat sijoittuvat työelämässä esimerkiksi teleyrityksiin, tietokoneiden maahantuonti- ja jälleenmyyntiyrityksiin sekä elektroniikka-alan asennus ja kunnossapitotehtäviin. Datanomit työskentelevät eri käytön tuen tehtävissä kuten IT-neuvojana, mikrotukihenkilönä tai teknisessä tuessa.
Kuten monien muidenkin alojen kohdalla, ICT-ala kehittyy hurjaa vauhtia ja uusia työtehtäviä ja -nimikkeitä syntyy vääjäämättä. Tällä alalla kehitys on tällä hetkellä hurjaa ja yritykset tarvitsevat koko ajan uusia ICT-osaajia riveihinsä. Yhteiskunta digitalisoituu hurjaa vauhtia ja siinä ICT-alan koulutus on keskeisessä roolissa.
Lähteet: JAMK.fi, duunitori.fi, FiCom, tut.fi
Oletko miettinyt EU-vaihtoa tai opiskelua toisessa EU-maassa? Tai kiinnostaisiko sinua tehdä vapaaehtoistyötä EU:ssa?
Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua?