🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia. Nappaa opiskelupaikka syksyksi 👉

Näyttää 1-20 koulutusta 64 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
 • = Mukana kevään yhteishaussa
Näyttää 1-20 koulutusta 64 tuloksesta
1
2
3
4

Logistiikka

Logistiikka tarkoittaa tavaroiden ja palveluiden toimitusketjun hallintaa. Logistiikka termillä viitataan yleensä yritysten ja organisaatioiden logististen toimintojen näkyvimpään osaan eli tavaroiden kuljetukseen ja varastointiin. Logistiikan eri osa-alueisiin kuuluu myös muun muassa jakelu, toiminnanohjaus, kuljetukset, ostotoiminta, toimitusketjun hallinta sekä logistisen ketjun hallintaan liittyvä tiedonhallinto.

Logistiikan koulutus

Logistiikka alan koulutusmahdollisuudet ovat laajat. Logistiikan koulutuksia järjestävät mm. toisen asteen ammatilliset oppilaitokset, ammattikorkeakoulut ja yliopistot. Alta löydät yksityiskohtaisemman selvityksen eri koulutusvaihtoehdoista logistiikan alalle.

Toisen asteen ammatilliset oppilaitokset

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa logistiikan perustutkinnon. Tutkinnossa voi suuntautua varastopalveluihin, jolloin tutkintonimike on varastonhoitaja. Lentoasemapalveluihin suuntautuen tutkintonimike on lentoasemahuoltaja. Kuljetuspalveluihin suuntautuen tutkintonimike on kuorma-autonkuljettaja, linja-autonkuljettaja tai yhdistelmäajoneuvonkuljettaja.

Perustutkinnot voi suorittaa myös näyttötutkintona, joka on erityisesti aikuisille suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa. Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös varastoalan, lastinkäsittelyalan, lentoasemapalvelujen, viestinvälitys- ja logistiikkapalvelujen ja ulkomaankaupan ammattitutkinnot sekä varastoalan, lastinkäsittelyalan, viestinvälitys- ja logistiikkapalvelujen sekä ulkomaankaupan erikoisammattitutkinnot. Myös oppisopimuskoulutus tarjoaa mahdollisuuden kouluttautua alalle.

Opiskelu ammattikorkeakouluissa 

Ammattikorkeakouluissa voi opiskella logistiikkaa, liikennealaa sekä auto- ja kuljetustekniikkaa. Tutkintonimike on tekniikan ammattikorkeakoulututkinto insinööri (AMK).

Ammattikorkeakouluissa voi opiskella myös liiketoiminnan logistiikkaa sekä liiketaloutta, joissa tutkinnon voi suorittaa logistiikkaan suuntautuen. Tutkintonimike on liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto tradenomi (AMK).

Logistiikan koulutus yliopistoissa

Yliopistoissa voi opiskella teknisiä tieteitä logistiikkaan suuntautuen. Alempi korkeakoulututkinto on tekniikan kandidaatti. Ylempi korkeakoulututkinto on diplomi-insinööri.

Yliopistoissa voi opiskella myös kauppatieteitä esimerkiksi markkinointiin ja jakeluun suuntautuen. Alempi korkeakoulututkinto on kauppatieteiden kandidaatti. Ylempi korkeakoulututkinto on kauppatieteiden maisteri. 

Logistinen ala työelämässä

Logistiikka alaa opiskelleet päätyvät erilaisiin työtehtäviin. Ala on monipuolinen ja tarjoaa mahdollisuuksia kasvuun sekä kansainvälisiä näkymiä.

Logistiikan toimivuudella on erittäin suuri merkitys erityisesti teollisuudelle ja kaupan alalle ja juuri siksi logistiikka alalle kaivataan osaavia ammattilaisia. Logistiikka-alan työympäristönä voi olla esimerkiksi kuljetus- ja logistiikkayritykset (ml. pikarahti- ja huolintayritykset), tuotanto- ja teollisuusyritykset sekä kaupan yritykset.

Operatiivinen suunnittelu

Logistiikan operatiivinen suunnittelu tähtää tuotantoprosessien toteutumiseen suunnitellusti. Operatiivinen suunnittelu pohjautuu tietojärjestelmiin, joissa on yhteydet esimerkiksi alihankkijoiden ja tukku- tai vähittäiskaupan järjestelmiin. Logistiikan operatiivista suunnittelua tehdään monilla eri, pitkälti työpaikkakohtaisilla, ammattinimikkeillä. Näitä ovat mm:

 • kehityspäällikkö
 • konseptipäällikkö
 • suunnittelupäällikkö
 • varastopäällikkö
 • logistiikkasuunnittelija
 • kuljetusesimies
 • käsittelyesimies
 • ajojärjestelijä

Kuljetussuunnittelu

Kuljetussuunnittelija vastaa omalla alueellaan tavarankuljetuksen suunnittelusta ja toteutumisesta. Tavoitteena on kuljetusten hoituminen mahdollisimman taloudellisesti ja tehokkaasti. Kuljetussuunnittelijan ammatissa tarvitaan erityisesti järjestelmällisyyttä, pitkäjänteisyyttä, vuorovaikutustaitoja sekä nopeaa päätöksentekokykyä. 

Kuljetussuunnittelija suunnittelee kuljetusreittejä ja kuljetusjärjestelmiä, joiden kautta tavarat kulkevat lähettäjiltä vastaanottajille. Kuljetussuunnittelija voi toimia myös myynti- ja markkinointitehtävissä. 

Myynti- ja markkinointitehtävissä toimiva logistiikkasuunnittelija käy tapaamassa asiakkaita ja kertomassa heille, miten kuljetusten kustannukset muodostuvat.

 • logistiikkapäällikkö
 • terminaalipäällikkö
 • kehityspäällikkö
 • kuljetussuunnittelija
 • suunnittelupäällikkö
 • varastopäällikkö
 • logistiikkasuunnittelija

Varastointi

Varaston työtehtäviä voivat olla esimerkiksi tavaran sisääntuloon, hyllytykseen, keräilyyn, inventointiin, pakkaamiseen ja lähettämiseen liittyvät tehtävät. Tavaralle tehdään vastaanottotarkastus ja se kirjataan varastonhallintajärjestelmään. Trukkikuskit siirtävät tavarat hyllyille ja lähetyksen aikana keräävät taas tavarat hyllyiltä lähetystä varten. Varastossa työskentelevien ammattinimikkeitä voivat olla muun muassa varastonhoitaja, trukinkuljettaja, varastokonttoristi ja varastotyöntekijä.

 • varastonhoitaja
 • varastotyöntekijä
 • keräilijiä
 • trukkikuljettajana

Työnäkymät

Logistiikka-alan työllisyystilanne on yleisesti hyvä. Lähivuosina tapahtuvan suuren ikäluokan eläköityminen ja alan tärkeys kansantaloudelle pitää yllä hyvää työllisyytilannetta jatkossakin. Erityisesti uusia ammattitaitoisia työntekijöitä tarvitaan kuljetus-, varasto- ja suunnittelutehtäviin. Logistiikka-alaan vaikuttaa kuitenkin suuresti talouden suhdanteiden vaihtelu, mikä heijastuu logistiikkapalveluiden kysyntään.

Palaa sivun alkuun


Lähteet: Ammattinetti.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!