🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-11 koulutusta 11 tuloksesta
Mainokset

Suositut sijainnit

Opiskelijakokemukset

IKATA Suomen suurin ja laaja-alaisin kulttuurialan oppilaitos. Oppilaitoksen kuusitoista ammattialaa tarjoavat luovan kädentaitoihin pohjautuvan tulevaisuuden ammatin. Voit suorittaa käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon, kuvallisen ilmaisun perustutkinnon sekä erilaisia lisäkoulutusjaksoja esimerkiksi kesäkursseilla.

Ompelijan koulutus

Ompelijaksi voi opiskella suorittamalla tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon ja suuntautua vaatetukseen. Ompelijan koulutus valmistaa vaatetusompelijaksi, sisustusompelijaksi, modistiksi tai vaatturiksi.

Opinnoissa opiskelija saa valmiudet suunnitella, kaavoittaa ja valmistaa erilaisia vaatteita asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin. Ompelijan koulutus tuo tutuiksi myös eettisyyden, erilaisten materiaalien käytön sekä vaatemuotoilun erilaiset suuntaukset. 

Ompelijan työ

Ompelijan työhön kuuluu erilaisten vaatteiden ja sisustusteksiitilien suunnittelu ja valmistus. Työhön voi kuulua myös materiaalien valmistus esimerkiksi värjäämällä. Ompelijan koulutus mahdollistaa myös tekstiilin korjaustöiden tekemisen.

Työpaikkoina ompelijalla voi olla esimerkiksi teollisuudessa, pienissä yrityksissä tai ompelija voi toimia myös yrittäjänä. Teollisuudessa työ on useimmin sarjatyötä, kun taas pienissä yrityksissä tehdään paljon tilaustöitä asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Ompelijan koulutus mahdollistaa työskentelyn myös ompelimoissa, vaateliikkeissä ja kangasmyymälöissä. Myös työt esimerkiksi teatterin puvustamossa ovat mahdollisia.

Työn vaatimukset

Ompelijan on hallittava työn eri vaiheet. Ompelijan koulutus opettaa laajasti eri tekniikoita, työvälineitä ja -koneita, mutta ompelijan on oltava itse aktiivinen ja kehittää osaamistaan. Aito kiinnostus alaa kohtaan näkyy työn jäljessä.

Ompelijan työ on pikkutarkkaa ja joskus yhden tuotteen tekemiseen voi mennä paljon työtunteja. Kärsivällisyys, tarkkuus ja pitkäjänteisyys ovat ompelijalle tärkeitä ominaisuuksia.

Työ on pitkälti asiakaspalvelutyötä, joten vuorovaikutustaidot ovat eduksi. Ompelijan on osattava ideoida asiakkaan kanssa ja ehdottaa vaihtoehtoja sekä kuunnella asiakkaan toiveita.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: Ingmanedu Kulttuurialan ammattiopisto, ammattinetti.fi