Näyttää 1-9 koulutusta 9 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana 2. asteen yhteishaussa
Näyttää 1-9 koulutusta 9 tuloksesta

Ompelijan koulutus

Ompelijaksi voi opiskella suorittamalla tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon ja suuntautua vaatetukseen. Ompelijan koulutus valmistaa vaatetusompelijaksi, sisustusompelijaksi, modistiksi tai vaatturiksi.

Opinnoissa opiskelija saa valmiudet suunnitella, kaavoittaa ja valmistaa erilaisia vaatteita asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin. Ompelijan koulutus tuo tutuiksi myös eettisyyden, erilaisten materiaalien käytön sekä vaatemuotoilun erilaiset suuntaukset. 

Ompelijan työ

Ompelijan työhön kuuluu erilaisten vaatteiden ja sisustusteksiitilien suunnittelu ja valmistus. Työhön voi kuulua myös materiaalien valmistus esimerkiksi värjäämällä. Ompelijan koulutus mahdollistaa myös tekstiilin korjaustöiden tekemisen.

Työpaikkoina ompelijalla voi olla esimerkiksi teollisuudessa, pienissä yrityksissä tai ompelija voi toimia myös yrittäjänä. Teollisuudessa työ on useimmin sarjatyötä, kun taas pienissä yrityksissä tehdään paljon tilaustöitä asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Ompelijan koulutus mahdollistaa työskentelyn myös ompelimoissa, vaateliikkeissä ja kangasmyymälöissä. Myös työt esimerkiksi teatterin puvustamossa ovat mahdollisia.

Työn vaatimukset

Ompelijan on hallittava työn eri vaiheet. Ompelijan koulutus opettaa laajasti eri tekniikoita, työvälineitä ja -koneita, mutta ompelijan on oltava itse aktiivinen ja kehittää osaamistaan. Aito kiinnostus alaa kohtaan näkyy työn jäljessä.

Ompelijan työ on pikkutarkkaa ja joskus yhden tuotteen tekemiseen voi mennä paljon työtunteja. Kärsivällisyys, tarkkuus ja pitkäjänteisyys ovat ompelijalle tärkeitä ominaisuuksia.

Työ on pitkälti asiakaspalvelutyötä, joten vuorovaikutustaidot ovat eduksi. Ompelijan on osattava ideoida asiakkaan kanssa ja ehdottaa vaihtoehtoja sekä kuunnella asiakkaan toiveita.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: Ingmanedu Kulttuurialan ammattiopisto, ammattinetti.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!