🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Suntion koulutus

Ole seurakunnan tukipilari. Suntio on kirkon monitoimityöntekijä, jonka työnkuva on usein laaja ja monipuolinen. Suntion työ on itsenäistä ja usein ulkopuolisille huomaamatonta, mutta seurakunnan toiminnan kannalta välttämätöntä. Tutustu suntion koulutuksiin alta!
Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-4 koulutusta 4 tuloksesta
Mainokset

Suositut sijainnit

Suntion koulutus

Seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkinto

Suntioksi valmistutaan suorittamalla seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkinto, jonka laajuus on 150 osaamispistettä. Tutkinnon seurakuntapalvelun osaamisala kehittää suntion työssä tarvittavaa erityisosaamista. Tutkinto tuli voimaan 1.8.2018. Sitä ennen suntion ammattiin valmistuttiin suorittamalla suntion ammattitutkinto, joka poistui tutkintorakenteesta 31.7.2018.

Seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkinnossa on kaksi osaamisalavaihtoehtoa. Seurakuntapalvelun osaamisalasta valmistuu suntioksi ja hautauspalvelun osaamisalasta hautaustoimistotyöntekijäksi. Opintojen suorittaminen kestää noin1,5 vuotta.

Seurakuntapalvelun osaamisala:

Pakolliset osat (90 osp)

  • seurakunta- ja asiakaspalvelu
  • kirkollisten tilaisuuksien ja tilojen hoitaminen

Valinnaiset osat (60 osp)

  • seurakuntatilojen puhtaanapito ja keittiötilojen käyttö
  • ohjaaminen ja perehdyttäminen
  • hautauksien hoitaminen
  • hautausmaiden hoitaminen


Suntion työ

Suntiot työskentelevät seurakuntien palveluksessa. Suntion työ on monipuolista. Työtehtäviin kuuluu seurakunnan tilojen valmistelu jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia, kuten kastetta, avioliittoon vihkimistä ja hautaan siunaamista, varten. Suntio myös avustaa tilaisuuksissa pappia ja kanttoria, ohjaa tilaisuuksiin osallistujia ja huolehtii tilaisuuksien käytännön sujumisesta. Joissakin seurakunnissa suntio hoitaa lisäksi vahtimestarin, kiinteistönhoidon tai hautausmaanhoidon tehtäviä. Suntion työhön voi kuulua myös toimistotehtäviä.

Koska suntio työskentelee seurakunnan tilaisuuksissa, työtä on kirkollisina juhlapyhinä myös viikonloppuisin ja iltaisin. Suntion työ on itsenäistä ja usein ulkopuolisille huomaamatonta, mutta seurakunnan toiminnan ja tilaisuuksien kannalta välttämätöntä.

Suntion tehtävänimikkeenä voi olla esimerkiksi kiinteistönhoitaja, vahtimestari, seurakuntamestari, seurakuntaemäntä, hautausmaan työntekijä, talonmies-vahtimestari, vahtimestari-siivooja tai suntio-vahtimestari. Työnimikkeiden kirjo kertoo työtehtävien monipuolisuudesta ja vaihtelevuudesta alueittain ja seurakunnittain.

Suntion työn vaatimukset

Suntiona toimiminen edellyttää seurakunnan työn tuntemusta sekä osaamista kiinteistöjen ja viheralueiden sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden tilojen ja esineiden hoidosta.

Suntion työssä tarpeellisia ominaisuuksia ovat oma-aloitteisuus, järjestelmällisyys, vastuuntunto, hyvät vuorovaikutustaidot sekä palvelualttius.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: evl.fi, ammattinetti.fi