Suntion koulutus

Ole seurakunnan tukipilari

Suntio on kirkon monitoimityöntekijä, jonka työnkuva on usein laaja ja monipuolinen. Suntion työ on itsenäistä ja usein ulkopuolisille huomaamatonta, mutta seurakunnan toiminnan kannalta välttämätöntä. Tutustu suntion koulutuksiin alta!
Näyttää 1-4 koulutusta 4 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-4 koulutusta 4 tuloksesta

Suntion koulutus

Seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkinto

Suntioksi valmistutaan suorittamalla seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkinto, jonka laajuus on 150 osaamispistettä. Tutkinnon seurakuntapalvelun osaamisala kehittää suntion työssä tarvittavaa erityisosaamista. Tutkinto tuli voimaan 1.8.2018. Sitä ennen suntion ammattiin valmistuttiin suorittamalla suntion ammattitutkinto, joka poistui tutkintorakenteesta 31.7.2018.

Seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkinnossa on kaksi osaamisalavaihtoehtoa. Seurakuntapalvelun osaamisalasta valmistuu suntioksi ja hautauspalvelun osaamisalasta hautaustoimistotyöntekijäksi. Opintojen suorittaminen kestää noin1,5 vuotta.

Seurakuntapalvelun osaamisala:

Pakolliset osat (90 osp)

  • seurakunta- ja asiakaspalvelu
  • kirkollisten tilaisuuksien ja tilojen hoitaminen

Valinnaiset osat (60 osp)

  • seurakuntatilojen puhtaanapito ja keittiötilojen käyttö
  • ohjaaminen ja perehdyttäminen
  • hautauksien hoitaminen
  • hautausmaiden hoitaminen


Suntion työ

Suntiot työskentelevät seurakuntien palveluksessa. Suntion työ on monipuolista. Työtehtäviin kuuluu seurakunnan tilojen valmistelu jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia, kuten kastetta, avioliittoon vihkimistä ja hautaan siunaamista, varten. Suntio myös avustaa tilaisuuksissa pappia ja kanttoria, ohjaa tilaisuuksiin osallistujia ja huolehtii tilaisuuksien käytännön sujumisesta. Joissakin seurakunnissa suntio hoitaa lisäksi vahtimestarin, kiinteistönhoidon tai hautausmaanhoidon tehtäviä. Suntion työhön voi kuulua myös toimistotehtäviä.

Koska suntio työskentelee seurakunnan tilaisuuksissa, työtä on kirkollisina juhlapyhinä myös viikonloppuisin ja iltaisin. Suntion työ on itsenäistä ja usein ulkopuolisille huomaamatonta, mutta seurakunnan toiminnan ja tilaisuuksien kannalta välttämätöntä.

Suntion tehtävänimikkeenä voi olla esimerkiksi kiinteistönhoitaja, vahtimestari, seurakuntamestari, seurakuntaemäntä, hautausmaan työntekijä, talonmies-vahtimestari, vahtimestari-siivooja tai suntio-vahtimestari. Työnimikkeiden kirjo kertoo työtehtävien monipuolisuudesta ja vaihtelevuudesta alueittain ja seurakunnittain.

Suntion työn vaatimukset

Suntiona toimiminen edellyttää seurakunnan työn tuntemusta sekä osaamista kiinteistöjen ja viheralueiden sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden tilojen ja esineiden hoidosta.

Suntion työssä tarpeellisia ominaisuuksia ovat oma-aloitteisuus, järjestelmällisyys, vastuuntunto, hyvät vuorovaikutustaidot sekä palvelualttius.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: evl.fi, ammattinetti.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!