Sivuston käyttötapa: Mobiili

Vastaanottovirkailijan koulutus

Vastaanottovirkailija voi työskennellä esimerkiksi hotellin vastaanoton asiakaspalvelussa. Vastaanottovirkailijan koulutus valmistaa työn vaatimiin tehtäviin, kuten huonevarausten vastaanottamiseen, asiakkaiden tulo- ja lähtöselvitysten hoitamiseen sekä laskutukseen. Mikäli asiakaspalvelutaitoja, kielitaitoa ja järjestelmällisyyttä vaativa ammatti kiinnostaa, vastaanottovirkailijan koulutus voi olla sinua varten.

Alla olevasta koulutuslistauksesta voit etsiä vastaanottovirkailijan koulutuksia. Tutustu koulutusesittelyihin, vertaile oppilaitoksia ja ota yhteyttä kiinnostaviin oppilaitoksiin!

 
Näyttää 1-8 yhteensä 8 tulosta
   
Hakutulokset Koulutustyyppi Paikka
Hotelli-, ravintola ja cateringalan perustutkinto | vastaanottovirkailija
Vamia
Ammatilliset oppilaitokset
Vaasa
Vastaanottovirkailijana työskentelet hotellin, kylpylän, matkustaja-aluksen tai muun matkailukohteen vastaanotossa. Tehtävänäsi on vastaanottaa asiakkaat, ottaa vastaan huonevarauksia ja huolehtia asiakkaista uloskirjautumisen...
Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto | vastaanottovirkailija, YO
Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto
Ammatilliset oppilaitokset
Tampere
Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon suorittanut henkilö kykenee toimimaan asiakaspalvelijan roolissa erilaisissa majoitusliikkeissä sekä esimerkiksi matkailu-, kylpylä-, terveys- ja hyvinvointipalveluja...
Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto | vastaanottovirkailija
Oulun seudun ammattiopisto
Ammatilliset oppilaitokset
Oulu
Kiinnostaako työ asiakaspalvelun parissa? Omaatko hyvät vuorovaikutustaidot ja terävän kielipään? Oulun seudun ammattiopiston vastaanottovirkailijan koulutus saattaa valmistaa sinut unelmiesi työhön!...
Matkailualan perustutkinto | vastaanottovirkailija | verkko- tai lähiopiskelu
Mäntän seudun koulutuskeskus
Ammatilliset oppilaitokset
Useita (2)
Opiskelu vastaanottovirkailijaksi verkkoympäristössä on ajasta ja paikasta riippumatonta. Ohjaus tapahtuu pääosin verkossa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) mukaan. Verkko-oppimiseen kuuluu opiskelijoiden ja...
Matkailualan perustutkinto | vastaanottovirkailija| työelämäpainotteinen | verkko- tai lähiopiskelu | oppisopimus mahdollista
Mäntän seudun koulutuskeskus
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Useita (2)
Opiskelu vastaanottovirkailijaksi verkkoympäristössä on ajasta ja paikasta riippumatonta. Ohjaus tapahtuu pääosin verkossa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) mukaan. Verkko-oppimiseen kuuluu opiskelijoiden ja...
Hotellivirkailijan ammattitutkinto
Savon ammattiopisto
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Kuopio
Hotellivirkailijan ammattitutkinnon suorittanut henkilö pystyy työskentelemään liikeidealtaan erilaisten majoitusliikkeiden vastaanoton tehtävissä sekä kokouspalvelu- ja myyntitehtävissä. Hotellivirkailijan ammattitutkinto suoritetaan osoittamalla ammattitaito...
Yrkesexamen för hotellreceptionist
Axxell
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Parainen
Ett omväxlande arbete med nya utmaningar varje dag för dig som är flexibel, utåtriktad, har språkkunskaper och har bra kommunikationsförmåga...
Yrkesexamen för servitör
Axxell
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Parainen
Det krävs allt större sakkunskap av personalen som arbetar inom restaurangbranschen som servitör. Servitör utbildningen ger dig kunskaper i försäljning...
  • = Yo-pohjaiset koulutukset
Näyttää 1-8 yhteensä 8 tulosta
 

Vastaanottovirkailijan koulutus valmistaa monipuolisiin työtehtäviin

Vastaanottovirkailija työskentelee useimmiten hotellin vastaanotossa, mutta myös esimerkiksi kylpylöissä, yritysten aula- ja kokouspalveluissa sekä kokous- ja kongressipalvelujan tarjoavissa yrityksissä. Työn perustana toimii hyvä palveluasenne, sillä vastaanottovirkailijan työ rakentuu hyvän asiakaspalvelun ympärille.

Työtehtäviä ovat mm. hotellivieraiden huonevarausten tekeminen, sisään kirjaaminen, lähtöselvitys sekä laskutus. Vastaanottotilanne on asiakkaan näkökulmasta keskeinen ja näkyvä osa hotellivierailua, joten vastaanottovirkailijan toiminta vaikuttaa merkittävästi asiakkaan kokemukseen.

Vastaanottovirkailijan työn vaatimukset

Vastaanottovirkailijan työ vaatii ennen kaikkea palveluhenkisyyttä, mutta työ vaatii hyvien asiakaspalvelutaitojen lisäksi myös  järjestelmällisyyttä ja hyvää kielitaitoa.

Kotimaisten kielten lisäksi on hallittava ainakin yksi vieraan kielen taito, koska hotellissa palvellaan eri kansallisuuksia edustavia asiakkaita.

Kiireisissä palvelutilanteissa hyvästä stressinsietokyvystä ja tilannetajusta on paljon apua. Työssä on kyettävä sopeutumaan muuttuviin työtilanteisiin, joten joustavuus on tärkeä ominaisuus.

Työ vaatii lisäksi myyntihenkisyyttä, sillä hänen työtehtäviinsä kuuluu yrityksen palvelujen esittely ja myyminen.

Lisäksi hänellä on oltava tietoa paikkakunnan ajankohtaisista tapahtumista, kulkuyhteyksistä ja nähtävyyksistä, jotta hän voi tarvittaessa opastaa asiakkaita.

Vastaanottovirkailijan koulutus eri oppilaitoksissa

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa hotelli- ja ravintola-alan perustutkinnon hotellipalveluihin suuntautuen. Tutkintonimike on tällöin vastaanottovirkailija. Opintoihin sisältyy majoitus- ja ravitsemuspalveluita, asiakaspalvelua ja myyntiä sekä vastaanoton asiakaspalvelua. Opintokokonaisuutta voi lisäksi täydentää haluamillaan lisäopinnoilla.

Lisäopintoja voivat olla esimerkiksi 

  • kokouspalvelut,
  • kahvilapalvelut,
  • tilaus- ja juhlatarjoilu tai
  • juomien myynti ja tarjoilu.

Perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona ja oppisopimuskoulutuksena, jolloin koulutus sovitetaan osaksi omaa työtä. Oppisopimusopiskelu on käytännönläheistä opetusta, jossa voit koulututtautua uuteen ammattiin tai syventää ammattitaitoasi. 

Näyttötutkintona voidaan suorittaa myös hotellivirkailijan ammattitutkinto sekä hotelli-, ravintola ja suurtalousesimiehen erikoisammattitutkinto.

Lisäksi ammattikorkeakoulussa voi suorittaa matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinnon, restonomi (AMK).

Vastaanottovirkailija työelämässä

Vastaanottovirkailijat voivat työskennellä esimerkiksi hotelleissa, matkailu-, kokous- ja kongressipalvelujan tarjoavissa yrityksissä, täysihoitoloissa, kylpylöissä ja yritysten aula- ja kokouspalveluissa.

Vastaanottovirkailijan työ on vuorotyötä, koska vastaanotto palvelee asiakkaita ympäri vuorokauden. Yövuorossa työskentely on itsenäistä ja sisältää tyypillisesti raportointiin liittyviä tehtäviä.

Vastaanottovirkailijan pääasiallinen työväline on tietokone, ja hänen on hallittava hotellin hotellijärjestelmän käyttö sekä kaikki yleisimmät ohjelmistot.

Ajoittainen kiire sekä ennakoimattomat, yllättävät tilanteet ovat työlle luonteenomaisia. Ne vaativat vastaanottovirkailijalta sopeutumis- ja reagointikykyä. Kiireajat vaihtelevat huomattavasti vuodenaikojen ja viikonpäivien mukaan.

Palaa sivun alkuun

Lähteet:  Ammattinetti.fi, Omnia.fi, Ahlman.fi