Euroopan edullisimmat opiskelumaat

Haaveiletko muualla Euroopassa opiskelusta? Et ole yksin, sillä moni muukin pohjoismainen opiskelija haaveilee samasta.

Ihminen laskemassa rahaa

Miljoonat opiskelijat päättävät lähteä opiskelemaan ulkomaille korkeamman koulutuksen ja uusien kokemuksien toivossa. Laadukas opetus, rikas kulttuuri ja moderni opiskeluympäristö houkuttelevat opiskelijoita ympäri maailmaa.

Kohdemaata valitessa opiskelijoiden keskeisin valintakriteeri on usein maan edullisuus. Siksi olemme laatineet listan Euroopan edullisimmista opiskelumaista!

Lista perustuu näihin viiteen tekijään:

  • Lukukausimaksut EU/ETA ja Sveitsin kansalaisille
  • Lukukausimaksut EU/ETA/Sveitsin ulkopuolelta tuleville
  • Elinkustannukset (asuminen, ruoka, liikkuminen jne.)
  • Mahdollisuus stipendeihin, lainoihin ja valtion avustuksiin
  • Opiskelukokemus

Euroopan edullisimmat opiskelumaat:

Yleisesti: Slovenia (matalimmat elinkustannukset) ja Saksa (parhaat työ- ja opiskelumahdollisuudet)

Alemman korkeakoulututkinnon opiskelijalle: Saksa ja Portugali

Ylemmän korkeakoulututkinnon opiskelijalle: Kreikka ja Puola

Tohtoriopiskelijalle: Viro ja Puola

EU/ETA/Sveitsin kansalaiselle: Slovenia ja Kreikka

EU/ETA/Sveitsin alueen ulkopuolelta tuleville: Saksa, Kreikka ja Slovenia

Jos puhut maan kieltä: Saksa, Viro ja Puola


Haluatko opiskella ulkomailla entistä edullisemmin?

Hae kansainvälisten opiskelijoiden stipendejä!

Tutustu stipendeihin

 

Huomioithan, että tämä artikkeli perustuu keskiarvoihin. Omat kokemuksesi ja maksamasi hinnat saattavat poiketa näistä keskiarvoista, ja rahankulutukseen vaikuttavat myös elämäntyylisi ja tekemäsi valinnat. Onnella on myös osuutta asiaan, esimerkiksi edullisen asunnon löytämisessä tai hyvän työpaikan saamisessa. Kannattaa pitää silmät auki! Suosittelemme joka tapauksessa, että tutkit kohdemaata, kaupunkia ja yliopistoa monelta eri kantilta ennen kuin teet valinnan lopullisesta kohdemaasta.


 Euroopan edullisimmat opiskelumaat

Saksa

Saksa

💸

Ilmainen koulutus kaikille riippumatta kotimaasta

📝

Tarjolla useita stipendejä sekä hyvät mahdollisuudet työskentelyyn opintojen ohella

🔎

Rikas kulttuuri ja perinteet

Kulttuurista ja historiasta maailmankuuluihin yliopistoihin, Saksalla on opiskelijalle paljon tarjottavaa. Saksa on suosituslistallamme ykkösenä monestakin syystä.

Suurin osa julkisista yliopistoista on täysin maksuttomia, lukuun ottamatta pientä opiskelijajärjestön lukukausimaksua, joka kattaa yliopiston palveluita.

Saksassa on myös laaja kansainvälisten opiskelijoiden yhteisö, joten yliopistoissa on tarjolla useita englanninkielisiä koulutusohjelmia. Useimmat saksalaiset yliopistot tarjoavat myös saksan kielen kursseja niille, jotka ovat kiinnostuneet kielen oppimisesta.

Saksassa on tarjolla useita erilaisia stipendejä ja apurahoja opiskelijoille, ja lisäksi työllistymismahdollisuudet ovat hyvät. Kaikilla EU-jäsenmaiden kansalaisilla on mahdollisuus hakea Saksan valtion opiskelijarahoitusohjelmaan, joka tarjoaa erilaisia avustuksia ja korottomia lainoja.

Saksa tarjoaa myös mahdollisuuden työskentelyyn opintojen ohella. Opiskelijat, jotka ovat EU- tai ETA-alueelta saavat työskennellä jopa 20 tuntia viikossa opintojen ohella. Opiskelijat, jotka tulevat muualta, saavat työskennellä 120 päivää vuodesta.

Saksalla on erittäin pitkä ja rikas historia yhtenä Euroopan koulutuksen, kulttuurin ja teknologian keskuksista. Et saa vain laadukasta opetusta, vaan pääset myös näkemään historiallisia maamerkkejä ja kokemaan monia tapahtumia.


Lukukausimaksut EU/ETA/Sveitsin kansalaisille

0 €

Lukukausimaksut EU/ETA/Sveitsin ulkopuolelta tuleville opiskelijoille

0 €

Huomioi: Yksityiset yliopistot ovat maksullisia

Elinkustannukset kuukaudessa

800–1000 €

Tutustu tarkemmin Saksassa opiskelun kustannuksiin 

Löydä koulutusohjelmia Saksasta


Slovenia

Slovenia

💸

Ei lainkaan tai matalat lukukausimaksut riippuen kansallisuudesta

💰

Matalat elinkustannukset

🍲

Upea luonto ja ruokakulttuuri

Slovenia sijaitsee Etelä-Euroopassa ja on tunnettu kauniista luonnosta, hyvästä ruuasta sekä mukavista paikallisista. Sloveniassa on mahdollista saada erinomainen koulutus edullisemmin kuin muualta Euroopasta.

Sloveniassa ei ole lukukausimaksuja Slovenialaisille, EU/ETA/Sveitsin alueiden kansalaisille sekä muutamille muille euroopan maan kansalaisille. Tämän takia Slovenia on yksi Euroopan halvimmista opiskelumaista. Myös Euroopan ulkopuolelta tulevat opiskelijat opiskelevat Sloveniassa huomattavasti edullisemmin kuin muualla Euroopassa.

Kustannuksien kattamiseksi Sloveniassa on monia apurahamahdollisuuksia, jotka on suunnattu kansainvälisille opiskelijoille, kuten Ljubljanan yliopiston Zois-apuraha, Ad futura -apuraha ulkomailla opiskelua varten ja lukuisia muita apurahoja, jotka perustuvat Slovenian ja muiden maiden välisiin sopimuksiin.

Matalat elinkustannukset tekevät Sloveniasta edullisen paikan asua, sillä Sloveniassa asuminen on 30–50 % edullisempaa kuin esimerkiksi Ranskassa ja 20–50 % edullisempaa kuin Saksassa. Sloveniassa saat rahallasi enemmän kuin muualla Länsi-Euroopassa.

Ulkomaalaiset opiskelijat voivat löytää osa-aikaisia töitä opiskeluiden ohelle opiskelupalveluiden kautta. Sloveniassa osa-aikaisista töistä voit ansaita kuukaudessa keskimäärin noin 350–500 euroa.


Lukukausimaksut EU/ETA/Sveitsin kansalaisille

0 €

Lukukausimaksut EU/ETA/Sveitsin ulkopuolelta tuleville

0–6000 € riippuen kansalaisuudesta

Elinkustannukset kuukaudessa

400–700 €

Löydä koulutusohjelmia Sloveniasta


Kreikka

Kreikka

💸

Ei lukukausimaksuja

💶

Edullista turistialueiden ulkopuolella

🏖️

Kaunis luonto, paljon nähtävää ja koettavaa

Kreikka on tunnettu kuvankauniista rannoistaan, lämpimästä säästään ja herkullisesta välimerellisestä ruuasta. Kreikka houkutteleekin monia kansainvälisiä opiskelijoita.

Kreikassa ei ole lukukausimaksuja EU/ETA/Sveitsin kansalaisille. Monet yliopistot tarjoavat kursseja ja koulutusohjelmia englanniksi, mutta kielitaitoaan pääsee harjoittamaan kreikan kielen alkeiskursseilla.

Kansainväliset opiskelijat voivat työskennellä lukukauden aikana 20 tuntia viikossa ja loma-aikoina 40 tuntia viikossa. Keskimääräinen kuukausipalkka on 500–700 euroa riippuen työstä ja kaupungista.

Kreikassa on tarjolla useita eri apurahamahdollisuuksia, joista osa on valtakunnallisia (kuten Kreikan valtion apurahasäätiön tarjoamat apurahat) ja osa tulee tietyiltä yliopistoilta. Esimerkiksi Ateenan kansallis- ja kapodistrialainen yliopisto tarjoaa jopa 10 000 euron apurahoja. 

Eläminen Kreikassa voi olla hyvinkin edullista, jos asuu suurimpien turistialueiden ulkopuolella. Keskimäärin elinkustannuksiin menee 450–750 euroa kuukaudessa.


Lukukausimaksut EU/ETA/Sveitsin kansalaisille

0 €

Lukukausimaksut EU/ETA/Sveitsin ulkopuolelta tuleville opiskelijoille

noin 1500–3000 € vuodessa

Elinkustannukset kuukaudessa 

400–750 € 

Tutustu tarkemmin Kreikassa opiskelun kustannuksiin 

Löydä koulutusohjelmia Kreikasta


Viro

Viro

💸

Ei lukukausimaksuja vironkielisiin opintoihin

💼

Hyvät mahdollisuudet yhdistää työ ja opiskelu

💶

Matalat elinkustannukset

Viro on Euroopan piilotettu helmi. Yhä useammat kansainväliset opiskelijat ovat suunnanneet Viroon opiskelemaan edullisen koulutuksen houkuttelemana.

Virossa englanninkieliset koulutukset maksavat noin 1600–7500 euroa vuodessa, ja viron kielellä voi opiskella täysin ilmaiseksi. Virossa on myös tarjolla lukuisia apurahoja sekä lainamahdollisuuksia.

Viro on täydellinen vaihtoehto opiskelijoille, jotka haluavat uran tekniikan alalla – Maa on tunnettu vahvasta teknologisesta kehityksestä ja startup-henkisyydestä. Yrittäjyyttä ja kehitystä helpottaa vähäinen byrokratia, jonka takia Viroa kutsutaan “hallinnolliseksi paratiisiksi”.

Elinkustannukset ovat Virossa matalammat kuin suurimassa osassa Eurooppaa.  Tämän lisäksi kansainväliset opiskelijat eivät tarvitse minkäänlaisia työlupia työskennellessään Virossa. Työtunteja saa tehdä niin paljon kuin haluaa, kunhan työnteko ei haittaa opiskeluja. Keskimäärin opiskelijat tienaavat kuukaudessa 550–1500 euroa.


Lukukausimaksut EU/ETA/Sveitsin kansalaisille

0 €

Lukukausimaksut EU/ETA/Sveitsin ulkopuolelta tuleville opiskelijoille

0 €

Elinkustannukset kuukaudessa 

800–1000 € 

Tutustu tarkemmin Virossa opiskelun kustannuksiin 

Löydä koulutusohjelmia Virosta


Puola

Puola

💸

Ei lukukausimaksuja puolaksi opiskeltaviin tohtoriohjelmiin

💶

Matalat elinkustannukset

🧭

Rikas kulttuuri ja historia

Puola on erinomainen kohde kansainvälisille opiskelijoille, jotka haluavat tutustua rikkaaseen kulttuuriin samalla edullisesti opiskellen.

Opiskelu on ilmaista Puolassa riippumatta kansalaisuudesta, jos opiskelee puolan kielellä. Suurin osa tohtoriohjelmista on myös ilmaisia. Englanninkieliset ohjelmat kustantavat muutama tuhat euroa vuodessa riippuen yliopistosta ja koulutusohjelmasta. Opiskeluun on mahdollista saada tukea, sillä Puolassa opiskelijoille on tarjolla useita stipendejä ja lainamahdollisuuksia.

Puolan hintataso on yksi Euroopan edullisimmista ja opiskelijat voivat työskennellä 20 tuntia viikossa opiskeluiden ohella. Kesälomalla on mahdollista työskennellä täysipäiväisesti. Keskimäärin kuukaudessa elinkustannuksiin kuluu Puolassa noin 300–700 euroa.


Lukukausimaksut, jos opiskelet puolan kielellä

0 € 

Lukukausimaksut, jos opiskelet englanniksi

Alempi korkeakoulututkinto: 2000–3000 € vuodessa
Ylempi korkeakoulututkinto: noin 3500 € vuodessa (MBA tutkinnot 8000–12000 € vuodessa)

Tohtoriopinnot: 0 €

Elinkustannukset kuuakudessa

400–700 € 

Tutustu tarkemmin Puolassa opiskelun kustannuksiin 

Löydä koulutusohjelmia Puolasta


Portugali

Portugali

💸

Edulliset lukukausimaksut

💶

Matalat elinkustannukset

☀️

Lämmin sää, kaunis luonto ja mukavat paikalliset

Portugali on erinomainen ja edullinen opiskelukohde opiskelijoille, jotka haluavat sukeltaa lämpimään ja vieraanvaraiseen kulttuuriin.

Lukukausimaksut Portugalissa ovat noin 550–3000 euroa EU/ETA/Sveitsin kansalaisille ja 3000–7000 euroa EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.

EU/ETA/Sveitsin ulkopuolelta tulevat opiskelijat saavat työskennellä opiskelujen ohella 20 tuntia viikossa ja lomakausina 40 tuntia.

Kansainvälisille opiskelijoille on tarjolla useita stipendimahdollisuuksia. Osa stipendeistä pohjautuu arvosanoihin, osa on suunnattu tietyn alan opiskelijoille ja osaa voivat hakea vain tietyn yliopiston opiskelijat.

Parasta Portugalissa on, että eläminen on kohtalaisen edullista verrattuna muuhun Länsi-Eurooppaan. Elinkustannukset ovat noin 500–800 euroa kuussa.

Näistä syistä Portugali on yksi Euroopan halvimmista paikoista opiskella. Saat erinomaisen koulutuksen edullisemmin kuin muualta Länsi-Euroopasta nauttien samalla lämpimästä säästä ja rikkaasta kulttuurista.


Lukukausimaksut EU/ETA/Sveitsin kansalaisille

Alempi korkeakoulututkinto: 550–1050 € vuodessa

Ylempi korkeakoulututkinto: 550–2500 € vuodessa

Lukukausimaksut EU/ETA/Sveitsin ulkopuolelta tuleville opiskelijoille

3500–7000 €

Elinkustannukset kuukaudessa

400–700 €

Tutustu tarkemmin Portugalissa opiskelun kustannuksiin 

Löydä koulutusohjelmia PortugalissaMainokset