Opiskelija, mieti tarkkaan lemmikin hankintaa!

Erityisesti opiskelijan on tärkeää harkita lemmikin hankintaa tarkkaan ja miettiä, riittävätkö rahat sekä aika lemmikkiä varten.

Juttu julkaistu 3.5.2011

Haluaisitko ottaa oman lemmikin?

Opiskelija, mieti tarkkaan lemmikin hankintaa!

Lemmikkejä otetaan paljon, mutta niitä myös jätetään heitteille sosiaalisten syiden takia yhä enemmän. Erityisesti opiskelijan on tärkeää harkita lemmikin hankintaa tarkkaan ja miettiä riittävätkö rahat sekä aika lemmikkiä varten. Myös opiskelija-asuntoloiden säännöt saattavat rajoittaa lemmikin ottamista. TaSa selvitti opiskelijan ja lemmikin yhteiselämän sujuvuutta.

– Jos en olisi ottanut kissaa jo ennen opiskeluja, en varmaankaan olisi hankkinut lemmikkiä opiskelujen aikana ollenkaan, kertoo 21-vuotias opiskelija Kati Hyvönen.

Hyvönen asuu 25-neliöisessä yksiössä Helsingissä nelivuotiaan Ilmari-kissansa kanssa. Hyvönen opiskelee insinööriksi ammattikorkeakoulu Metropoliassa ja työskentelee osa-aikaisesti tavaratalossa. Aikaa ei siis jää paljon lemmikin hoitoon, ja Ilmari joutuukin välillä olemaan yksin jopa 12 tuntia.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry otti vuonna 2010 hoitoonsa 489 avun tarpeessa olevaa lemmikkieläintä. Sosiaalitapausten määrä lähti jyrkkään kasvuun laman myötä kun määrä oli vuonna 2010 jo reilu kolmannes kaikista hylkäämistapauksista.

Vastuuta ja rahanmenoa

– Eläimen omistaminen merkitsee suurta vastuuta. Tämän takia eläin ei saa olla koskaan heräteostos. Talouteen on otettava sellainen eläin, jonka jaksaa ja osaa hoitaa, neuvoo HESY ry:n tiedottaja Erja Veivo.

Opiskelijan tulee varautua lemmikin päivittäisten ruoka- ja hoitokulujen sekä varusteiden hankinnan lisäksi myös lemmikin säännöllisiin rokotus- ja eläinlääkärikuluihin.

Hyvönen kertoo, että Ilmari-kissan ruokaan ja hoitoon menee kuussa rahaa ainakin 60 euroa. Eläinlääkärillä kuluu kerran vuodessa rokotuksiin noin 70 euroa ja lisäksi aina on varauduttava ikäviin yllätyksiin. Hyvösen mielestä opiskelija pystyy omistamaan lemmikin ja silti selviämään taloudellisesti. Tällöin voi tosin joutua vähentämään kuluja muista menoista.

Lemmikkiin on sitouduttava koko sen eliniän ajaksi. HESY:n Veivon mukaan lemmikin hankintaa pohtiessa on tärkeää miettiä omaa elämää eteenpäin esimerkiksi opiskelijavaihdon tai työsuunnitelmien suhteen

Asunnon hankkiminen hankalaa

– Asunnon hankkiminen on todella vaikeaa, jos omistaa lemmikin. On tajuttoman työlästä löytää hyvähintaista asuntoa. Jos omistat lemmikin, esimerkiksi Hoas sulkee solut heti pois, suree Hyvönen.

Hoasin eli Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtaja Heikki Valkjärvi kertoo säätiön asuntopolitiikan pääsäännön sanovan, että soluasunnossa lemmikin pito ei ole sallittua, mutta muissa asuntotyypeissä löytyy myös lemmikin omistajille vaihtoehtoja.

Myöskään Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö Koas ei yleensä salli lemmikkejä soluasunnoissaan. Koasin asukasisännöitsijä Anita Vahteri kertoo kuitenkin, että soluasunnossakin voi pitää lemmikkiä jos kanssa-asujat sen hyväksyvät.

Nyt Hyvönen asuu kalliissa yksityisen omistajan vuokraamassa yksiössä ja maksaa huomattavasti korkeampaa vuokraa kuin opiskelija-asunnoissa asuvat. Tässäkin asunnossa lemmikkiä saa pitää ”vain sopimuksen mukaan”, ja monet vuokranantajat kieltävät lemmikit heti kättelyssä.

Kokonaisuus ratkaisee

Veivo ei tyrmää opiskelijaelämän ja lemmikin pitämisen yhdistämistä. Opiskelijan tulee kuitenkin puntaroida tarkkaan, mihin oma aika riittää ja miten hyvät olot eläimelle on mahdollista tarjota. Esimerkiksi rauhallisen kissa, akvaario sekä hamsteri sopivat hyvin opiskelijayksiöön.

On oman lemmikin omistamisessa myös hyvä puolensa. Hyvösen mukaan perinteisten plussapuolien lisäksi lemmikki tuo myös lisää vastuuntuntoa, sillä elämää ei voi vetää ihan ranttaliksi, vaikka opiskeleekin, kun on kissa huolehdittavana.

Lähde: TaSa 3.5.2011


Mainokset