Sivuston käyttötapa: Mobiili

Usein kysytyt kysymykset

Studentum.fi: Usein kysytyt kysymykset

Studentum.fi: Usein kysytyt kysymykset

Yleistä

Mikä koulutus sopii minulle?

Harvat meistä tietää tismalleen mihin haluaa ja etenee tavoitteitaan kohti virtaviivaisesti. Studentum.fi-sivustolta löytyy kaikenlaista mukavaa tulevaisuuden suunnitelmien selvittelyn tueksi. Voit esimerkiksi perehtyä Työelämä-osiossa eri koulutusalojen työllisyysnäkymiin. Kannattaa miettiä työllistymisen kannalta esimerkiksi sitä, josko liikunnan tai käsityöt pitäisi pelkästään vapaa-ajan harrastuksina, ja vastaavasti pitäisi uravalintojen lähtökohtana vaikkapa jotakin toista lempiainetta koulussa. Voit lisäksi tehdä myös ammatinvalintatestin, joka näyttää ensin sinulle vastauksissasi painottuneet vahvuusalueet ja ehdottaa vahvimman osa-alueesi pohjalta sopivia opiskelualoja.

Miten haen koulutuksiin?

Koulutuksiin liittyvä hakuprosessi riippuu pitkälti siitä mitä alaa haluaa lähteä opiskelemaan ja minkä tasoinen koulutus on aikeissa suorittaa. Nuoret hakevat ammatillisiin koulutuksiin, lukioon ja korkeakouluihin opintopolku.fi-sivuston kautta. Erillishaussa voit hakea suoraan oppilaitokseen, jos olet jo aikaisemmin suorittanut jonkin tutkinnon. Suorahaussa haetaan esimerkiksi kansanopistojen sivistäville linjoille tai aikuiskoulutukseen. Lisäksi joissakin koulutuksissa on jatkuva haku ympäri vuoden. Lisää eri hakuprosesseista voit lukea täältä.

MITÄ TUKEA OPISKELUUN SAA?

Opiskeluun voi saada monenlaista rahoitusta, joista tyypillisin on Kelan myöntämä opintotuki tai valtion takaama opintolaina. Opintotuen saaminen ja tuen muoto riippuu hakijan elämäntilanteesta. Esimerkiksi peruskoulun jälkeisiä opintoja aloitteleville nuorille myönnetään erilaisia tukia kuin jo työelämässä toimiville. Työvoimapoliittisessa koulutuksessa rahoittajana on Työ- ja elinkeinohallinto. Opiskelun lisäksi opiskelijat voivat saada tukea myös asumiseen ja matkakuluihin kodin ja opiskelupaikan välille. Tukea saa yleensä vain päätoimisiin opintoihin.

Ulkomailla opiskelu

Miten haen opiskelemaan ulkomaille?

Ulkomaisiin koulutuksiin hakeutuminen vaihtelee usein haettavan koulutusasteen sekä kohdemaan mukaan. Eri maiden ja koulujen välillä on esimerkiksi erilaiset hakuvaatimukset, hakutavat sekä kustannukset. Suosittelemmekin sinua ensijaisesti ottamaan suoraan yhteyttä esimerkiksi koulun hakutoimistoon ja kysymään juuri sinun tilannettasi koskevaa tietoa. Voit myös lukea lisää ulkomailla opiskelusta täältä!

KUINKA PALJON ULKOMAILLA OPISKELU MAKSAA?

Poiketen Suomen koulutusjärjestelmästä, ulkomailla opiskelu on lähes aina maksullista. Lukukausimaksut voivat vaihdella muutamasta sadasta eurosta useaan tuhanteen euroon. Suomen kansalaisena olet kuitenkin edelleen oikeutettu esimerkiksi Kelan opintotukeen. Rahoituksen myöntämisen perusteet kannattaa kuitenkin aina varmistaa Kelasta. Lisäksi vaihto-opiskeluun on mahdollista saada esimerkiksi Erasmus-stipendi.

millä pohjakoulutuksella voi hakea ulkomaille opiskelemaan?

Yleensä ulkomailla opiskeluun vaaditaan suomalainen ylioppilastutkinto. Tietyissä tapauksissa on mahdollista lähteä opiskelemaan myös ammatillisella pohjakoulutuksella. Kannattaakin selvittää hyvissä ajoin ulkomaisesta koulusta onko omalla pohjakoulutuksella mahdollista hakea koulutukseen ja mitä siihen vaaditaan (arvosanat, dokumentit jne.). Suomesta löytyy lisäksi tahoja, jotka auttavat opiskelupaikan löytämisessä ulkomailla ja avustavat hakuprosessissa sekä kelpoisuusvaatimuksissa. Täältä löydät joitakin tahoja, jotka auttavat suomalaisia lähtemään opiskelemaan ulkomaille.

Aikuiskoulutus

KUKA VOI OPISKELLA AIKUISENA?

Aikuisena opiskelu sopii kaikenikäisille ja eri vaihtoehtoja on lukemattomia. Voit esimerkiksi vaihtaa kokonaan alaa, päivittää osaamista tai opiskella vain harrastusmielessä. Aikuisena on mahdollista opiskella tutkintoon niin ammatillisessa koulutuksessa, lukiossa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Voit tutustua eri koulutusvaihtoehtoihin muun muassa koulutushakumme kautta.

MITÄ TUKEA AIKUISOPISKELIJA SAA?

Aikuiskoulutus on useimmiten maksullista. Opintoihin saatava rahallinen tuki riippuu muun muassa opiskelumuodosta ja koulutuksen kestosta. Aikuiskoulutustuki on Koulutusrahaston myöntämä taloudellinen tuki, jota annetaan omaehtoiseen ammatilliseen koulutukseen joko työ- tai virkasuhteessa olevalle. Aikuiskoulutustuen saaminen edellyttää, että henkilöllä on takana kahdeksan vuotta työelämässä ja että hän on ollut nykyisen työnantajan palveluksessa vähintään yhden vuoden. Lisäksi opintoihin on tietyin ehdoin mahdollista saada Kelan myöntämää opintotukea tai työttömille korotettua päivärahaa. Tällöin opintojen on aina oltava päätoimisia.

VAATIIKO AIKUISKOULUTUS AIEMPAA KOKEMUSTA?

Jos haluat kouluttautua uuteen ammattiin, sinulta ei välttämättä vaadita yhtään aiempaa kokemusta alasta. Voit suorittaa aikuiskoulutuksena esimerkiksi perustukinnon, jolloin ei vaadita aiempaa kokemusta, vaan koulutus kouluttaa sinut ammattiin. Hyvin usein koulutus sisältää näin ollen valmistavan koulutuksen sekä aidossa työelämässä osoitetut näytöt. Oppilaitoksilla on lisäksi hyvät yhteydet työelämään, joten voit hyödyntää tätä ja saada koulutuksen jälkeen esimerkiksi työssäoppimisen kautta heti työpaikan valitsemaltasi alalta. Voit myös opiskella oppisopimuksella, jolloin hankit työpaikan ja samalla opiskelet joustavasti työn ohessa ammattiin.

Palaa sivun alkuun

Kommentteja: