Sivuston käyttötapa: Mobiili

Näppärät säästövinkit opiskelijalompakkoon

Näppärät säästövinkit opiskelijalle

Miten pitää matti poissa kukkarosta, kun käytössä on pieni opiskelijabudjetti?

Opiskelijaelämä on monen nuoren parasta aikaa, kun viikot täyttyvät monista uusista asioista sekä hauskoista menoista ja tapahtumista. Samaan aikaan arkielämään ilmestyy kuitenkin myös uudenlaisia velvollisuuksia ja itsenäisen elämän pulmia. Yksi suuri huolen- ja stressinaihe opiskelijaelämää viettävillä on usein raha ja toimeentulo. Moni joutuu pohtimaan tahoillaan, kuinka selvitä vuokramenoista, vapaa-ajan riennoista ja ruokalaskuista kunnialla ilman, että matti kukkarossa paisuu liian suureksi.

Kesätöillä pääsee onneksi jo melko pitkälle, mutta myös monilla pienillä arjen teoilla voi olla suuri merkitys! Keräsimme yhteen yhdeksän hyvää ja helposti toteutettavaa säästövinkkiä, jotka voivat hieman helpottaa arjen taloushuolia.

1. Kerää tyhjät panttipullot ja tölkit

Onko kaappien nurkkiin jäänyt pyörimään vanhoja tyhjiä pulloja ja tölkkejä? Ehkä tiedät jonkun sukulaisen, jolle on käynyt samalla tavalla, ja joka kaipaisi apua kaappiensa tyhjentämiseen? Kerää panttipullot yhteen ja vie ne kaupan keräyspisteeseen. Koti tyhjenee roskasta, luonto kiittää kierrätyksestä ja samalla saat ekstrakolikoita taskuusi!

2. Myy vanhat koulu- ja kurssikirjat

Koulun päättyessä tuppaavat vanhat kurssikirjat usein unohtua laatikkoon pölyttymään. Monet koulukirjat ovat kuitenkin käyttökelpoisia, vaikka et itse niitä enää tarvitsisikaan. Laita siis tieto kiertämään ja myy kirjat toisille niitä tarvitseville opiskelijoille. Esimerkiksi Jamera ottaa vastaan yleisesti käytettyjä oppikirjoja suomenkielisistä lukiokirjoista, ammattioppikirjoista ja pääsykoekirjoista.

Näppärät säästövinkit opiskelijalle

3. Mielipiteet rahaksi

Osa erilaisisten yritysten tutkimuksista ja mielipidemittauksista tarjoavat osallistumista vastaan pienen korvauksen. Yritys saa mielipiteesi – ja sinä taas taskurahaa!

4. Siivoa, tyhjennä ja myy

Lähes kaikilta meiltä löytyy niin tavaraa, kosmetiikkaa ja vaatteita, jotka lojuvat kaappien perällä käyttämättöminä – joskus jopa vuosia. Unohda tekosyyt ja kerää reippaasti käyttämättömät kimpsut ja kampsut kasaan myytäväksi. Voit myydä niitä esimerkiksi kirpputoreilla, netissä tai vaikka järjestää omat myyjäiset ystäväporukan kesken.

5. Osta edullista

Lompakko tyhjenee ruokaostoksilla helposti kuin puolivahingossa. Huolehdi, että et mene kauppaan nälkäisenä ja pyri tekemään kauppalista aina valmiiksi. Näin vältät kalliit nälän sanelemat ja ruokaideoiden puutteessa tehdyt heräteostokset. Monet ruokakaupat myyvät myös alennettuja tuotteita, ja parhaimpien alelappujen etsimisestä voikin tehdä hauskan harrastuksen tai kilpailun – vaikka yhdessä ystävän kanssa! Päivämäärältään lähellä olevia aletuotteita kannattaa myös laittaa pakkaseen varastoon.

Näppärät säästövinkit opiskelijalle

6. Käytä käteistä

Toisinaan pankkikorttia tulee vingutettua vähän turhankin helposti, varsinkin iltamenoissa. Pikkutunneilla johdonmukaisuus helposti unohtuu ja aamulla matti kukkarossa onkin aiottua suurempi. Jätä siis pankkikortti kotiin ja täytä lompakko vain käteisellä. Näin tulet asettaneeksi itsellesi valmiin käyttöbudjetin, ja pysyt tarkemmin kärryillä siitä paljonko kulutat.

7. Säästä johonkin erityiseen

Säästäminen motivoi paremmin, kun tietää, miksi säästää. Joskus jokin konkreettinen kohde tekee säästämisestä hauskempaa ja auttaa pääsemään paremmin haluttuun tulokseen. Haaveenasi saattaa olla oma asunto, lomamatka tai uudet kengät. Mieti tarkasti, miksi juuri sinä säästät ja mikä on tavoitteesi? Myös erillinen säästötili, jonka saldoa voi seurata ja josta rahoja ei saa ihan heti itse siirrettyä käyttötilille, on hyvä idea.

Näppärät säästövinkit opiskelijalle

8. Hyödynnä opiskelijaedut

Monet yritykset ja palveluntuottajat tarjoavat hyödyllisiä etuja ja alennuksia opiskelijoille. Opiskelijastatuksesta kannattaakin ottaa hyöty irti, kun siihen on mahdollisuus. Muista siis vilauttaa opiskelijakorttia tai kysyä kassalta alennusmahdollisuudesta, mikäli sitä ei erikseen mainita!

9. Marjasta ja sienestä

Tämä vinkki on ajankohtainen etenkin kesä- ja syyskausina. Luonto pursuaa tällöin maukkaita ja terveellisiä marjoja ja sieniä joita ei kannata jättää välistä! Lähde metsään ystävän tai vaikka isovanhemman kanssa, ja kerää satoa talteen tulevan talven varalle. Pakkasessa marjat ja sienet säilyvät pitkäänkin, ja niistä on hyvä tankata vitamiineja pitkin pimeää talvea! Samalla tulee säästäneeksi pitkän pennin kun kaupasta ei tarvitse ostaa erikseen hintavia marjapusseja.

Lue lisää säästövinkkejä!

Viimeksi päivitetty: 02 loka 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 19.3.2019

Pääsykokeet

Pääsykokeisiin valmistautuminen on monille ensimmäinen askel kohti opiskelijaelämää. Oikealla asenteella kokeisiin voi valmistautua aivan tavallisen päivärytmin puitteissa. Lue lisää pääsykokeista!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2018

Liikenne- ja kuljetusala

Hyvät liikenneyhteydet ja tehokkaat kuljetukset ovat tärkeitä yhteiskunnan toimivuuden kannalta. Tutustu liikenne- ja kuljetusalan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 25.7.2019

Mikä on avoin yliopisto?

Avoin yliopisto on kaikille avointa joustavaa opiskeluja, jonka voi aloittaa, kun itselle sopii.

Lue lisää
Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.
Koulutus.fi