Sivuston käyttötapa: Mobiili

Vinkit oikeaan opiskelutekniikkaan

Haluatko parantaa opiskelutekniikkaasi?

Haluatko parantaa opiskelutekniikkaasi?

On olemassa monia vinkkejä siihen, miten voit menestyä vielä paremmin eri opintoaineissa. Nämä sopivat erityisesti sinulle, jos esimerkiksi usein stressaat tulevista kokeista tai läksyistä. On hyvin tärkeää huomioida suunnittelu ja löytää sopivat opiskelutekniikat, jotka sopivat juuri sinulle. Studentum.fi opastaa kuinka sinustakin voi tulla tehokkaampi oppija!

Oletko yksi niistä, jotka jättävät lukemisen viime tinkaan ennen kokeita ja lukevat paineen alla koko viimeisen yön? Tai onko sinulla vaikeuksia löytää tasapaino opintojen ja vapaa-ajan välillä? Olitpa sitten yksi tehokkaimmista oppijoista tai se, joka aina kamppailee opintojen kanssa, on hyödyllistä tutustua eri opiskelutekniikoihin.

Studentum.fi antaa sinulle joitakin helppoja käytännön ohjeita, joilla voit helpottaa opintojasi. Tutustumme lähemmin neljään tärkeään asiaan, joita tulisi pohtia:

  1. Aloita ajoissa
  2. Suunnittele
  3. Löydä opiskelutekniikkasi
  4. Ymmärrä kokonaisuus

1. Aloita ajoissa

Aloita heti tehtävien parissa, kun saat ne. Kun aloitat liian myöhässä, tulet stressaantuneeksi, joka haittaa asioiden sisäistämistä. Tällöin et kykene yhdistämään asioita toisiinsa ja unohdat nopeasti juuri oppimasi asian.

Jotta opit perusteellisesti, sinun täytyy nähdä asiayhteydet oikeassa kontekstissa. Jos olet jo oppinut asiasta jotain, yritä liittää uudelleen oppimasi aiempaan. Aiheiden liittäminen toisiinsa auttaa luomaan paremman kokonaiskuvan ja muistamaan ne paremmin.

Pidä taukoja! Sen sijaan, että luet useamman tunnin putkeen kunnes silmäsi eivät pysy enää auki, on paljon hyödyllisempää lukea esimerkiksi vain yksi tunti ja pitää tämän jälkeen tauko. Aivot tarvitsevat aikaa asioiden sulattelemiseen, jotta ne kykenevät jälleen imemään lisää tietoa. Hyvä vinkki on pitää lyhyitä taukoja usein.

2. Suunnittele ja jaa tehtävät osiin

Isojen tehtävien sivuuttaminen on helppoa, mutta välitavoitteita asettamalla ei mistään kokeesta tai tehtävästä tule liian suuri. Jaa siis tehtävät osiin ja luo yksinkertaisia rutiineja. Voit esimerkiksi lukea ennalta sopimaasi sivumäärään asti tai  palkita itsesi oikein ratkaistusta tehtävästä. Mieti itsellesi sopiva palkinto, joka voi olla esimerkiksi hyvä välipala, sosiaalisen median tarkastaminen tai ystävän kanssa jutustelu.

Voit myös käydä esimerkiksi kirjastossa, koululla tai kahvilassa tekemässä annetut koulutehtävät, mikä tuo hieman vaihtelua asioiden oppimisympäristöön.

Hyvä suunnitelma, joka sopii sinulle ja tavoitteillesi

Tee suunnitelma päivittäin tai viikoittain ja merkitse ylös koepäivät ja tehtävät, jotta ne tulevat tehtyä ajoissa.

Hyvä idea on myös hyödyntää ystävää, joka lukee samoja aineita kuin sinä. Keskustelemalla aiheesta ystäväsi tai opiskelutovereiden kanssa saat uusia näkökulmia ja lähestymistapoja aiheeseen. Ehkä näin saat vastauksen asiaan, joka itsellesi on täyttä hepreaa.

3. Luo tai löydä opiskelutekniikka, joka sopii juuri sinulle

Kaikki oppivat eri tavoin. Joillekin jotkin toiset opiskelutekniikat toimivat paremmin kuin toisille. Esimerkiksi muistiinpanojen tekemiseen on monia tapoja: voit valita tykkäätkö kirjoittaa tietokoneella, käsin, liitutaululle tai äänittää muistiinpanot. Muistiinpanoja tehdessäsi kiinnitä huomiota avainsanoihin, matemaattisiin kaavoihin ja tärkeisiin lauseisiin. Ota tavaksi puhtaaksi kirjoittaminen ja jäsentele muistiinpanot mahdollisimman pian ennen kuin unohdat ne.

Korosta tärkeät lauseet kirjoista tai testaa kirjoittaa teksti omin sanoin. Tämä auttaa sinua muistamaan ja ymmärtämään paremmin! Palaa oppimaasi asiaan ja varmista, että olet ymmärtänyt sen oikein ja ettet ole jättänyt huomioimatta mitään tärkeää. Kun sinulla on hyvät muistiinpanot, voit helposti palata niihin kokeisiin lukiessasi.

Voit myös yrittää kerrata jollekin toiselle mitä olet oppinut esimerkiksi lukemalla tai selittämällä ratkaisun tehtävään. Kun kerrot ääneen mitä olet oppinut, auttaa se muistamaan asian paremmin ja erottamaan tärkeät asiat.

PYYDÄ APUA

Pyydä apua opettajaltasi tai käytä hyödyksesi koulun muita resursseja tarvittaessa. Oletko esimerkiksi jäljessä matematiikassa – Kysy matematiikan tukiopetusta! Jos et ymmärrä jotain asiaa, niin voit aina kysyä apua. Luokassa on varmasti useampi muu, joka ei välttämättä myöskään ymmärrä kyseistä asiaa.

4. Motivaatio

Ajattele positiivisesti! Yritä nähdä koulutyöt, tulevaisuutesi, itsesi ja elämäsi positiivisessa valossa. Positiviisella ajattelulla saat lisää energiaa ja näin parempia tuloksia opiskelussasi. Opiskeluissa menestyminen edellyttää hyvää motivaatiotasoa ja mielenkiintoa opintoihin. Tiedätkö jo esimerkiksi mitä alaa haluat opiskella tai millä alalla haluat työskennellä tulevaisuudessa? Keskity tavoitteeseesi, niin myös opinnoissa edistyminen tuntuu mielenkiintoisemmalta.

Kaipaatko apua tai tukea opiskeluusi? Olemme koonneet myös tietopankin erilaisista opiskelua tukevista palveluista, joista voit lukea täältä.

Kommentteja: