Työskentele opintojen ohella

Opiskelijana voi olla vaikea saada rahat riittämään, ja monet työnantajat toivovat työkokemusta vastavalmistuneiltakin. Yksityisopettajana työskentely luonnistuu opintojen ohessa.

Työskentele opintojen ohella

Oletko opiskelijana törmännyt tilanteeseen, jossa rahat eivät meinaa riittää? Monet opiskelijat päätyvät tekemään opintojen ohessa töitä esimerkiksi yksityisopettajana, mikä auttaa raha-asioiden lisäksi myös työmarkkinoilla, sillä vastavalmistuneen CV:stä odotetaan löytyvän työkokemusta.

Kuinka paljon opiskelijana saa tienata?

Opiskelijan tulot vaikuttavat siihen, kuinka paljon opintotukea voi nostaa. Jos vuositulot ylittävät asetetun vuositulorajan, Kela perii opintotukea takaisin.

Vuosituloraja lasketaan siten, että tuloja voi olla 1 040 euroa jokaista tukikuukautta kohti ja 3 120 euroa jokaista tuetonta kuukautta kohti (vuonna 2023 ja 2024). Jos siis opintotukea nostaa vuoden jokaiselta kuukaudelta, tuloraja on 12 480 euroa. Jos sitä taas nostaa yhdeksältä kuukaudelta eli syys- ja kevätlukukaudelta, tuloraja on 18 720 euroa.

Tulot lasketaan aina vuositasolla, joten opiskelijan ei tarvitse pelästyä, jos tietyssä kuussa tulee tienattua enemmän. Ainoastaan sillä on väliä, että koko vuoden tienestit eivät ylitä tulorajaa.

Opiskelijoille sopivia töitä

Opintojen oheen etsitään yleensä osa-aikatöitä, ja vaihtoehtoja on monia. Tässä muutama yleinen esimerkki:

  • osa-aikatyö kaupassa, kahvilassa, baarissa tai ravintolassa
  • asiakaspalvelutehtävät
  • kotihoidon tai kotiapulaisen tehtävät
  • yksityisopettajuus

Tasapainottelu töiden ja opintojen välillä

Opintojen, työn ja vapaa-ajan tasapainottelu voi olla vaikeaa. Siksi on hyvä pysähtyä miettimään, kuinka paljon opinnoilta kerkeää tekemään töitä.

Työn ja opintojen yhteensovittamisessa kannattaa olla alusta asti avoin ja suora työnantajan kanssa. Heti työhakemuksessa voi kertoa, kuinka paljon tavallisena viikkona pystyy tekemään töitä, ja tulevista tenttijaksoista ja muista pakollisista menoista on hyvä ilmoittaa mahdollisimman ajoissa.

Työ yksityisopettajana – aseta oma aikataulusi

Monet työt vaativat kiinteisiin työaikoihin sitoutumista, mikä voi estää tunneille pääsyn tai itsenäisen opiskelun. Superprof-yksityisopettajana pystyt itse päättämään työaikasi ja muokkaamaan aikatauluasi vapaasti.

Työskentele kotoa käsin

Jotkut osa-aikatyöt mahdollistavat etätyön kotoa käsin, kuten tietyt asiakaspalvelutehtävät tai keskustelufoorumin moderointi. Se on mahdollista myös yksityisopettajana: monet opettajat tarjoavat lähituntien lisäksi etäopetusta, joten pystyt opettamaan opiskelijoita ympäri Suomea (ja maailmaa) esimerkiksi Skypen avulla.

Yksityisopettajana työskentelyn edut

Yksityisopettajuus Superprofilla sopii loistavasti opiskelijoille. Pystyt pitämään yksityistunteja tai auttamaan oppilaita kotitehtävissä ilman muodollista opetuskokemusta tai todistuksia. Jos siis olet musiikillisesti lahjakas, hyvä kielissä tai muissa aineissa, voit tienata jakamalla tietojasi muille.

Yksityisopettajana toimiminen on myös joustavaa työtä, joten se on helppo yhdistää opintoihin. Opetusta voi tarjota esimerkiksi hyppytunneilla tai tavallisen työajan ulkopuolella, ja pystyt itse määrittämään tuntipalkkasi, mikä helpottaa tulojen laskemista ja seuraamista.

Hanki työkokemusta opiskelijana

Työkokemus yksityisopettajana myös osoittaa mahdollisille työnantajille, että olet itsenäinen ja oma-aloitteinen, sillä olet suunnitellut ja järjestänyt oppitunteja opiskelun sivussa.

Yksityisopettajana toimiminen voi auttaa myös omien opintojesi kanssa. Esimerkiksi toisen tai kolmannen vuoden opiskelijana pystyt auttamaan ensimmäisen vuoden opiskelijoita tai pääsykokeisiin valmistuvia ja vahvistamaan samalla omaa osaamistasi.

Haluatko tietää lisää Superprofista?


Mainokset