Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ammattilaisen haastattelu: Franchise Manager

Julkaistu: marraskuu 2014


Franchise Manager

Nimi: Salla Orrela

Ikä: 26

Ammatti: Franchise Manager

Koulutus: International Business -koulutus (tradenomi)

Oppilaitos: Turun ammattikorkeakoulu

 


Lukion jälkeen Salla Orrela, 26, lähti opiskelemaan liiketaloutta Helsinkiin, mutta päätti vuoden kuluttua muuttaa takaisin Turkuun ja jatkaa opintojaan Turun ammattikorkeakoulussa. Nykyisessä työssään Franchise Managerina Salla nauttii monipuolisista työpäivistä ja asiakaspalvelutilanteista.

Monipuoliselle alalle ilman selkeää toiveammattia

Salla päätti lähteä opiskelemaan liiketaloutta alan laajuuden ja monien mahdollisuuksien vuoksi. Hänellä ei ollut selkeää toiveammattia ja hän toivoikin, että mielikuva tulevaisuuden ammatista hahmoittuisi paremmin opintojen aikana.

– Minulla ei oikeastaan koskaan ole ollut selkeää haaveammattia, ja jatko-opiskeluvaihtoehtoja kävin lähinnä läpi ”poissulkumetodilla”. Eli tiesin paremmin, mitä alaa en halua lähteä opiskelemaan tai millaista työtä en halua tehdä.

Opiskelupaikan Salla sai muutaman mutkan kautta. Hän haki Åbo Akademin kauppakorkeakoulun puolelle heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Sallan motivaatio pääsykoepänttäämiselle oli tuolloin kuitenkin kehno, koska todellinen toive opiskelualasta tai -paikasta ei ollut vielä selvillä. Kehnolla valmistautumisella ei opiskelupaikkaa irronnut.

– Samoin kävi sinä vuonna, kun hain samanaikaisesti Turun kauppakorkeaan sekä Turun ammattikorkeakoulun suomen- ja englanninkieliseen tradenomikoulutukseen. Kauppakorkea jäi haaveeksi vähäisen lukemisen takia – en ollut tarpeeksi varma päätöksestäni, että se olisi motivoinut lukemaan tarpeeksi. Ammattikorkeakouluun pääsin kumpaankin ohjelmaan ensi yrittämällä, tosin Turku vaihtui Helsinkiin ja Turun AMK Haaga-Heliaan.

Salla suoritti tradenomiopintonsa englanninkielisessä International Business -koulutuksessa. Opinnoista hänelle jäi päällimmäisenä mieleen useat ryhmätyöt, jotka perutuivat oikeisiin yrityksiin ja konkreettisiin tilanteisiin. Salla piti opintojen kansainvälisestä ilmapiiristä ja englannista opiskelukielenä.

– Kansainvälinen koulutus opetti mielestäni parhaiten eri kansallisuuksien kanssa toimimisesta ja yhteistyöstä. Haaga-Heliassa ainakin puolet tutkinto-opiskelijoista olivat muita kuin Suomen kansalaisia.

Englannin kieli oli ollut Sallalle aina koulussa se hankalin opiskeluaine, joten hän hyppäsi mukavuusalueensa ulkopuolella hakiessaan englanninkieliseen koulutukseen. Kielitaito ja erityisesti uskallus käyttää kieltä paranivat huimasti opintojen aikana.

Työharjoittelijasta vakituiseen työsuhteeseen

Ensimmäisen oman alansa työpaikan Salla sai opintoihin sisältyvän työharjoittelun kautta. Työnantaja huomasi nopeasti Sallan pätevyyden ja tarjosi hänelle töitä.

– Olin ehtinyt olla kuukauden harjoittelussa Kotimaailmassa, kun minulle tarjottiin vakituista työtä yhden työntekijän jäätyä äitiyslomalle. Sillä tiellä ollaan edelleen.

Sallan ura on edennyt siihen pisteeseen, että tällä hetkellä hän työskentelee huoneistomajoituspalveluja tarjoavassa Kotimaailma-ketjussa Franchise Managerina. Sallan työpäivät ovat monipuolisia:

– Suurimman osan työpäivistä olen toimistolla, jossa kehitämme yhdessä kollegani kanssa yrityksemme brändiä ja suunnittelemme ketjun markkinointia. Autan franchise-yrittäjiämme päivittäisissä haasteissa, myyntityössä ja käytännön asioissa. Vastailen myös asiakkaiden puheluihin ja sähköposteihin, jotka ohjaan sitten tarvittaessa eteenpäin oikeisiin kaupunkeihin.

Työnsä parhaimpina puolina Salla pitää juurikin monipuolisuutta ja työn tarjoamia sopivia haasteita. Lisäksi Salla pitää siitä, että pääsee usein hyödyntämään työssään asiakaspalvelutaitojaan. Haastavana Salla kokee sen, että pienessä yrityksessä ei aina ole valmiita, selkeitä toimintatapoja tiettyihin tilanteisiin. Lisäksi jokainen franchise-yrittäjä on erilainen, joten heidän kouluttamisensa ja ohjaamisensa vaatii Sallalta erilaisuuksien huomioon ottamista ja oikean käsittelytavan löytämistä.

– Työssäni tarvitaan luovuutta, joustavuutta ja hyviä verkostoitumistaitoja. Lisäksi on tärkeää tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Tulevaisuuden jatkokoulutus vielä mietinnässä

Tulevaisuuden suhteen Sallalla ei ole vielä täysin selvää kuvaa. Tällä hetkellä hän on sitä mieltä, ettei luultavasti aio jatkokouluttautua korkeakoulussa tai yliopistossa maisterivaiheeseen.

– Eniten minua kiinnostaa työn kautta saatava lyhytkestoinen koulutus tai kurssipäivät. Mikäli kuitenkin päättäisin jatkokouluttautua korkeakoulussa tai yliopistossa, lähtisin opiskelemaan jotain muuta alaa.

Salla liputtaa liiketalouden opintojen puolesta:

– Liiketalouden opinnot ovat erittäin hyvä vaihtoehto itseni kaltaiselle tulevaisuudesta tietämättömälle henkilölle, mutta toki myös sellaiselle, jota kaupallinen ala kiinnostaa – kurssivaihtoehtoja ja linjoja on paljon. Liiketalouden opinnoissa esille tulleet yrityskeissit ja käytännön tehtävät antavat hyvät eväät joko suoraan työelämään tai jatkokoulutukselle.


Tutustu liiketalouden koulutuksiin

Tutustu myös muiden ammattilaisten haastatteluihin

Viimeksi päivitetty: 13 kesä 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 13.6.2018

Ammattilaisen haastattelu: Suurtalouskokki

Sara Hayes halusi työn, jossa voi nähdä oman käden jäljen, ja jossa jokainen päivä on erilainen. Siispä keittiöala tuntui sopivalta valinnalta.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.3.2018

Näin saat kesätyöpaikan!

Kesäisin useat nuoret tekevät töitä saadakseen rahaa ja kerätäkseen tärkeää työkokemusta. Monilla yrityksillä on vuoden ensimmäisinä kuukausina kesätyöhaku käynnissä. Tiedätkö, miten saisit kesätyöpaikan?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.6.2018

Ammattilaisen haastattelu: Liikunnanopettaja

Sallamari Korpela seurasi unelmaansa ja pääsi opiskelemaan liikuntapedagogiikkaa Jyväskylän yliopistoon.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi