Palkka ja tietoa ammatista Elementtiasentaja

Lisätietoa ammatista

Elementtiasentaja kokoaa taloja ja muita rakennuksia tehtaalla valmistetuista rakennuselementeistä. Tehtäviin voi kuulua myös kalusteiden jne. asennuksia. Elementtiasentajat työskentelevät rakennusliikkeiden ja rakennustuoteteollisuuden palveluksessa. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, tarkkuutta ja huolellisuutta sekä kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja ryhmätyöhön.

Lue lisää ammatista Elementtiasentaja

Elementtiasentaja on rakennustyöntekijä, joka kokoaa taloja ja muita rakennuksia valmiista rakennuselementeistä. Työtehtäviin kuuluu seinä-, pilari-, palkki-, välipohja- ja kattoelementtien asentamista erilaisiin rakennuksiin.

Rakennukset tehdään nykyään melkein aina valmiista elementeistä, jotka valmistetaan elementtitehtaissa. Tavanomaisimmat elementtien materiaalit ovat betoni, kevytbetoni, puu ja teräs. Valmiit elementit kuljetetaan suoraan tehtaalta rakennustyömaalle. Seinät ja kattorakenteet tulevat suurina osina, jotka siirretään nosturien avulla kuorma-autoista ja sijoitetaan paikalleen.

Myös pienemmät talot, kuten omakotitalot tuodaan tehtaalta osina paikalle. Joissakin taloissa on valmiina vain ulkoseinät, jolloin elementtiasentajat asentavat loput paikan päällä, esimerkiksi keittiökalusteet ja komerot. Toisissa taloissa on jo valmiina tapetit, keittiönsisustus ja jopa vesi- ja viemäriputket.

Elementtiasentajan työtehtäviin kuuluu myös erilaisten asiakkaan tilaamien pääasiassa puisten kalusteiden, ovien ja ikkunoiden asennus. Hän myös nikkaroi paikan päällä tarvittaessa pienempiä rakennuksen osia.

Työkohteena voivat olla pientalojen lisäksi esimerkiksi kerros- ja rivitalot, liike- ja teollisuuskiinteistöt tai uudisrakennusten yksittäiset asunnot. Työ voi olla myös korjausrakentamista, jossa vanhan asuntokannan korjaustöiden yhteydessä uusitaan myös kalusteita.

Työmailla työskennellään yhden tai useamman muun asentajan kanssa. Työvälineinä käytetään rakennustyökaluja, kuten vasaroita ja sahoja sekä erilaisia koneita, kuten naulapyssyjä ja porakoneita. Apuna käytetään myös kiinteitä rakennuselementtien asennuskoneita, nostureita ja muita apuvälineitä, jotka vähentävät työn fyysistä kuormitusta. Ammatissa toimii nykyisin myös naisia.

Elementtien asentaminen on päivätyötä, mutta tarvittaessa työskennellään myös iltaisin ja viikonloppuisin. Työ on luonteeltaan liikkuvaa, sillä elementtiasentajat siirtyvät rakennustöiden myötä työmaalta ja tarvittaessa myös paikkakunnalta toiselle.

 

Lue lisää ammatista Elementtiasentaja

Rakennusliikkeet. Rakennustuoteteollisuus.

 

Lue lisää ammatista Elementtiasentaja

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa rakennusalan perustutkinnon, jossa voi suuntautua talonrakennukseen.

Rakennusalan perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona ja oppisopimuskoulutuksena.

Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös talonrakennusalan, rakennustuotealan ja rakennustuotannon ammattitutkinnot sekä talonrakennusalan ja rakennusalan työmaapäällikön erikoisammattitutkinnot.

 




Lue lisää ammatista Elementtiasentaja
Mainokset