ICT-tukihenkilöt työskentelevät yleisimmin tietotekniikan laitteiden, ohjelmistojen ja verkkojen tukitehtävissä yrityksissä ja organisaatioissa. Työssä keskeisintä on käyttäjien opastaminen ja vikatilanteiden selvittäminen. Ammatti edellyttää tietoteknistä osaamista, oma-aloitteisuutta, ongelmanratkaisukykyä ja palveluhenkisyyttä.
ICT-tukihenkilön tehtävissä tekninen osaaminen, ongelmanratkaisutaidot, paveluhenkisyys ja yhteistyötaidot ovat keskeisessä roolissa. Ammatissa tarvitaan myös laitteistojen, ohjelmistojen ja tietoliikenneverkkojen tuntemusta. Vaikka ryhmässä työskentely on mahdollista, on ICT-tukihenkilöllä oltava valmiudet työskennellä myös itsenäisesti ja oma-aloitteisesti. Laitteistojen ja ohjelmistojen sekä tietoliikenneverkkojen tuntemusta tarvitaan työssä laajasti.
ICT-tukihenkilön on osattava englantia sujuvasti, sillä monet järjestelmät ovat englanniksi. Tietotekniikka kehittyy nopeasti, joten ICT-tukihenkilön on pidettävä omat tietonsa ja taitonsa ajan tasalla.
Työpaikasta riippuen ICT-tukihenkilön työ voi olla hyvinkin kiireistä. Työtehtäviä tulee eteen vaihtelevalla tahdilla ja ne on usein suoritettava nopeasti etenkin silloin, jos kyse on ongelmatilanteesta. ICT-tukihenkilön on osattava selittää ongelmat ja opastettava laitteiden kätyössä asiakkaita tai kollegoja.
ICT-tukihenkilöitä työskentelee eri toimialojen yrityksissä, valtion ja kuntien organisaatioissa tai järjestöissä. Työpaikka voi löytyä myös tietotekniikan palvelutuotantoyrityksistä, jotka tarjoavat tukipalveluita asiakkailleen.
ICT-tukihenkilöiden koulutustaustat vaihtelevat. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon (datanomi). Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa myös tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnon (ICT-asentaja, elektroniikka-asentaja tai hyvinvointiteknologia-asentaja).
Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tieto- ja viestintätekniikan ammattitutkinto, tieto- ja tietoliikennetekniikan ammattitutkinto, tieto- ja viestintätekniikan erikoisammattitutkinto sekä tieto- ja tietoliikennetekniikan erikoisammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.
Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK) tietotekniikkaan suuntautuen. Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa myös liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon tradenomi (AMK) tietojenkäsittelyyn suuntautuen.
Palkkatilastot
-
2 753 EUR
-
2 739 EUR
-
2 757 EUR
-
2 753 EUR
-
3 198 EUR
-
2 739 EUR
-
2 757 EUR