Tietotekniikka-alalla on käytössä monia eri päällikkötason tehtävänimikkeitä. Päälliköt toimivat esimies- ja johtotehtävissä vastaten esimerkiksi projekteista tai järjestelmistä. Työpaikkoja on tietotekniikan tuotteita ja palveluita tuottavissa yrityksissä sekä niitä käyttävissä yrityksissä ja organisaatioissa. Päällikkötason tehtävissä vaaditaan halua
Palkka ja tietoa ammatista Päälliköt, tietotekniikka
Tietotekniikka-alalla on käytössä monia eri päällikkötason tehtävänimikkeitä. Päälliköt toimivat esimies- ja johtotehtävissä vastaten esimerkiksi projekteista tai järjestelmistä. Työpaikkoja on tietotekniikan tuotteita ja palveluita tuottavissa yrityksissä sekä niitä käyttävissä yrityksissä ja organisaatioissa. Päällikkötason tehtävissä vaaditaan halua johtaa sekä vastuunottokykyä ja tulossuuntautuneisuutta. Oman vastuu- tai sovellusalueen teknisen osaamisen lisäksi työssä tarvitaan mm. esimiesosaamista ja organisointikykyä.
Tietotekniikan (IT) ammattilaisista noin 20 prosenttia toimii esimiestehtävissä ja 5 prosenttia johtotehtävissä. Tietotekniikan päälliköt toimivat mm. tietohallinnon ja tietoturvallisuuden johtotehtävissä, projekti- ja järjestelmävastuussa sekä kehitystehtävissä.
Tietotekniikka-alalla on käytössä monia eri päällikkötason nimikkeitä. Nimikkeet vaihtelevat
Tietotekniikan (IT) ammattilaisista noin 20 prosenttia toimii esimiestehtävissä ja 5 prosenttia johtotehtävissä. Tietotekniikan päälliköt toimivat mm. tietohallinnon ja tietoturvallisuuden johtotehtävissä, projekti- ja järjestelmävastuussa sekä kehitystehtävissä.
Tietotekniikka-alalla on käytössä monia eri päällikkötason nimikkeitä. Nimikkeet vaihtelevat paitsi vastuualueen, myös sen mukaan työskennelläänkö tuottaja- vai käyttäjäorganisaatiossa, yksityisellä vai julkisella sektorilla sekä yrityksen tai organisaation koon, kulttuurin ja kansainvälisyyden mukaan.
Seuraavassa esitellään joitakin yleisimpiä tietotekniikan päällikkötason tehtävänimikkeitä vastuualueittain:
Tietohallintopäällikkö
Tietohallintopäällikkö johtaa organisaation tai yrityksen tietohallintoa. Hän vastaa talossa käytettävästä tietotekniikasta, laitteistoista, ohjelmistoista ja tietoverkoista. Tavoitteena on saada tietotekniikka palvelemaan parhaalla mahdollisella tavalla organisaation toimintaa.
Tietohallintopäällikkö koordinoi atk-toimintaa talon sisällä. Työtehtäviin kuuluvat hankinnat, teknisen kehityksen seuraaminen, käyttäjäkoulutuksen järjestäminen, budjetin laatiminen tietotekniikan osalta sekä erilaisten projektien kuten esimerkiksi tietojärjestelmien kehittämisen käynnistäminen ja valvominen. Lisäksi hän hoitaa yhteyksiä ulospäin.
Riippuen työpaikasta näitä tehtäviä saatetaan hoitaa myös nimikkeillä tietojärjestelmäpäällikkö, Information Systems Manager, IT-johtaja tai IT Manager. Suuressa organisaatiossa tai konsernissa titteli voi olla tietohallintojohtaja (Chief Information Officer, CIO). ATK-päällikkö puolestaan vastaa tavallisesti atk-yksikön operatiivisesta toiminnasta.
Tietohallintopäällikön tai vastaavan alaisuudessa toimii joukko muita päälliköitä, jotka vastaavat kukin omasta teknologia- tai sovellussektoristaan.
Järjestelmäpäällikkö
Järjestelmäpäällikkö tai sovelluspäällikkö toimii esimiestehtävissä atk-päällikön tai vastaavan alaisuudessa. Suurimmissa organisaatioissa voi olla useampia järjestelmäpäälliköitä, jotka ovat erikoistuneita johonkin tietotekniikan osa-alueeseen, esimerkiksi tietoliikenteeseen.
Tietotekniikan palveluyrityksissä (atk-taloissa) järjestelmäpäällikkö vastaa tietyn alueen järjestelmien kehittämisestä. Tehtäviin kuuluu jakaa työtehtävät ja hoitaa yhteydenpito tuotteen tilanneeseen asiakkaaseen.
Järjestelmien kehittämistyössä järjestelmäpäällikkö on mukana lähinnä tukihenkilönä, joka hoitaa resurssien koordinoimista laajassa mittakaavassa. Hänellä voi olla tärkeä rooli myös uusia kehittämiskohteita etsittäessä ja myytäessä.
Tietotekniikan käyttäjäorganisaatiossa järjestelmäpäällikön vastuualueeseen voivat kuulua esimerkiksi ylläpito, mikrotuki, verkot, tietokannat tai tietojärjestelmät.
Järjestelmäpäällikkö vastaa jollakin järjestelmällä hoidettavasta toiminnasta sekä sen ylläpidosta ja jatkokehityksestä apunaan atk-yksikön tai vastaavan osaston toimintaryhmä. Järjestelmäpäällikkö huolehtii myös yhteydenpidosta järjestelmän toteuttaneeseen atk- taloon.
Tietoturvapäällikkö
Tietoturvapäällikkö vastaa organisaation tai yrityksen tietoturvasta. Hänen päätehtävänsä on valvoa tietoturvan toteutumista ja toteuttamista. Työtehtäviin kuuluvat mm. tietoturvapolitiikan laadinta, tietoturvakoulutus ja huolehtiminen siitä, että käyttäjät noudattavat annettuja ohjeita. Myös tietosuojakysymykset kuuluvat enenevässä määrin tehtäviin.
Erilaiset tietoturvauhat kuten hakkerointi eli tietojärjestelmiin murtautuminen, vakoiluohjelmat ja virushyökkäykset sekä myös roskaposti ovat lisääntyneet viime vuosina. Tietoturvapäällikkö laatii ratkaisuja tietojärjestelmien turvallisuustason parantamiseksi, jotta organisaation toiminta tai yrityksen liiketoiminta ei vaarantuisi. Virustorjunta, käyttöoikeusluokitukset, koodijärjestelmät ja salasanat kuuluvat työn arkeen.
Tietoturvapäällikön esimies on tietohallintojohtaja tai vastaava. Apunaan tehtävien hoidossa tietoturvapäälliköllä on tarvittaessa koko tietotekniikkaosaston henkilökunta. Pienemmissä yrityksissä on yleensä tietoturvasta vastuussa oleva henkilö, joka saattaa hoitaa tehtäviä myös oman toimensa ohella. Tehtäviä voidaan hoitaa myös nimikkeellä IT Security Manager.
Projektipäällikkö
Projektipäällikkö vetää jotakin projektia varten muodostettua suunnittelu- tai tuotantotiimiä. Projektipäällikön tehtävä on periaatteessa tilapäinen, yhden projektin aikainen tehtävä. Yrityksissä, joissa kehitetään jatkuvasti projektimuotoisesti atk-järjestelmiä, käytetään myös vakituista projektipäällikkö-nimikettä.
Lopputuote riippuu asiakkaan tilauksesta sekä projektin toteuttavan yrityksen toimialasta. Ohjelmistotuotannossa tuote voi olla uusi tietojärjestelmä, esimerkiksi paikanvarausjärjestelmä. Uusmedia-alalla tai sisällöntuotannossa valmis tuote voi olla vaikkapa markkinointitarkoituksiin tehdyt internetsivut.
Projektipäällikkö selvittää asiakkaalle projektin laajuuden, valmistamiskustannukset ja toteutusaikataulut. Hän huolehtii projektin toteuttavien ihmisten valinnasta, materiaalin hankinnasta sekä yhteydenpidosta asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja tuotantotiimin välillä.
Projektipäällikkö vastaa aikatauluissa ja budjetin raameissa pysymisestä, riskien hallinnasta, muutoksista ja viime kädessä myös lopputuotteen laadusta. Projektin vetäminen tapahtuu asiakkaan tilauksen mukaisesti.
Käyttötoiminnoissa projektipäällikkö saattaa vastata esimerkiksi laitteistokannan uusimisesta tai suurehkosta ohjelmistopäivityksestä. Projektipäällikkö toimii tyypillisesti tietohallintopäällikön tai järjestelmäpäällikön alaisena. Projektipäällikön englanninkielinen nimike on Project Manager.
Muita tietotekniikan päällikkönimikkeitä
Tietotekniikka-alalla käytetään myös seuraavia nimikkeitä, jotka sijoittuvat tyypillisesti organisaatiossa tietohallintopäällikön tai vastaavan alaisuuteen: tietoliikennepäällikkö, suunnittelupäällikkö, käyttöpäällikkö, ylläpitopäällikkö, menetelmäpäällikkö, laatupäällikkö ja teknologiapäällikkö. Käytössä on myös lukuisia englanninkielisiä nimikkeitä.
IT-alan yrityksissä työskentelee päälliköitä myös myynnin, markkinoinnin, viestinnän, asiakaspalvelun ja hallinnon tehtävissä.
Työ tehdään usein tiimissä, joiden esimiehinä päälliköt toimivat, mutta myös itsenäistä työskentelyä on paljon. Alaisten määrä on työpaikkakohtaista. Tehtävätasosta riippuen päälliköt työskentelevät oman sovellusalueensa johdon alaisuudessa.
Työympäristö on tyypillisesti toimisto, ja työaika päivätyö- tai virastotyöaika. Työssä käytetään apuna tietotekniikkaa. Projektiluonteisissa tehtävissä työajoista saattaa joutua joustamaan. Työhön voi kuulua matkustamista esimerkiksi asiakastapaamisiin ja tuote-esittelyihin.
Tietotekniikan palvelutuotantoyritykset.
Teleoperaattorit. Tietoliikenneoperaattorit.
Käyttöpuolella työllistävät yritysten ja organisaatioiden omat atk-osastot, tietotekniikkakeskukset, IT-osastot ja vastaavat.
Tietotekniikan palvelutuotantoyritykset.
Teleoperaattorit. Tietoliikenneoperaattorit.
Käyttöpuolella työllistävät yritysten ja organisaatioiden omat atk-osastot, tietotekniikkakeskukset, IT-osastot ja vastaavat.
Tietotekniikan päälliköillä on yleensä ylempi tai alempi korkeakoulututkinto tietotekniikan alalta.
Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK) ohjelmistotekniikkaan, tietotekniikkaan tai mediatekniikkaan suuntautuen.
Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa myös liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon tradenomi
Tietotekniikan päälliköillä on yleensä ylempi tai alempi korkeakoulututkinto tietotekniikan alalta.
Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK) ohjelmistotekniikkaan, tietotekniikkaan tai mediatekniikkaan suuntautuen.
Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa myös liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon tradenomi (AMK) tietojenkäsittelyyn suuntautuen.
Yliopistojen teknillistieteellisellä koulutusalalla voi opiskella teknisiä tieteitä. Ylempi korkeakoulututkinto on diplomi-insinööri, alempi tekniikan kandidaatti. Koulutusalalla voi suuntautua esimerkiksi tietotekniikkaan ja tietoliikennetekniikkaan.
Yliopistojen luonnontieteellisellä koulutusalalla voi opiskella tietojenkäsittelytiedettä ja tietotekniikkaa, jolloin ylempi korkeakoulututkinto on filosofian maisteri, alempi luonnontieteiden kandidaatti.
Yliopistojen kauppatieteellisellä koulutusalalla voi opiskella tietohallintoa ja tietojohtamista. Alempi korkeakoulututkinto on kauppatieteiden kandidaatti, ylempi kauppatieteiden maisteri.