Opiskelu Iso-Britanniassa

02 maalis 2017
KYSYMYS
Hei!
Tytär suunnittelee yliopisto-opintoja Englannissa. Erasmus-vaihdon kuluista tietoa hakiessani löysin seuraavan vanhan vastauksen sivuiltanne.

Erasmus-stipendin avulla pääset niihin yliopistoihin, jotka ovat mukana Erasmus-ohjelmassa. Opiskelu Erasmus-ohjelman yliopistoissa on maksutonta ja asuminen järjestyy yleensä edullisesti opiskelija-asuntolassa.
Erasmus-stipendin suuruus vaihtelee vaihto-opiskelusi keston mukaan. Stipendin suuruus saattaa vaihdella myös vuosittain. Lukuvuonna 2010-2011 yhden lukukauden Erasmus-stipendin suuruus on 4-5 kuukauden opiskelulta 1000€, jos opiskelet 6 kk ulkomailla, niin stipendin suuruus on 1200€. Koko lukuvuoden stipendin suuruus on 7-8 kuukauden opinnoilta 1600€ ja 9-10 kuukaudelta 2000€. Apuraha Sveitsiin voi kuitenkin olla erisuuruinen, sillä Sveitsi ei virallisesti kuulu Erasmus-ohjelmaan.
Vaihtoon lähtevä saa lisäksi ulkomaan opintotuen, joka on 298€/kk ja asumislisän 210€/kk. Asumislisä on tosin alempi joihinkin Itäisen Euroopan alemman vuokratason maihin.

Tämä vastaus oli vajaan 10 vuoden takaa, onkohan nämä paljon muuttuneet? Eli minkälaisiin kustannuksiin joutuu varautumaan asumiskustanusten ja matkojen yms. kulujen lisäksi ja minkälaisia stipendejä/tukia voi odottaa saavansa tällä hetkellä? Tytär on tosin vasta lukion 1. luokalla, joten nämä varmaan ehtii taas jo muuttuakin, ennen kuin vaihtoon saakka pääsee.

Tytär haluaisi ensisijaisesti Oxfordin yliopistoon, mutta sinne ei taida olla vaihto-ohjelmaa mistään suomalaisesta yliopistosta? Jos hakee sinne suoraan, minkälaisia tukia on mahdollista saada? Löysin tiedon, että suomalainen joutuu maksamaan max 9000 puntaa lukukausimaksua. Onkohan tämä per koko vuosi vai esim. pelkkä syksy? Entä miten voisi valmistautua, jos hakee suoraan? Jostain luimme, että hyväntekeväisyys katsotaan eduksi..? Onko jotain muuta kuin hyvä todistus ja kielitaito, jotka auttavat sisäänpääsyssä, hyväntekeväisyys ei luultavasti meiltä onnistu?

Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

Vastaus

03 maalis 2017

Hei,

Ja kiitos viestistäsi! Mukava kuulla, että tyttäresi on kiinnostunut kansainvälisistä yliopisto-opinnoista.

Erasmus-ohjelman kautta saatavan apurahan määrä on noussut tuosta aikaisemmasta jonkun verran, ja tänä lukuvuonna sen suuruus esimerkiksi Iso-Britanniaan on 280€/kk. Tämän lisäksi suomalaiset vaihto-opiskelijat ovat oikeutettuja suomalaiseen opintotukeen, mikä koostuu tällä hetkellä 250,28€:n suuruisesta opintorahasta sekä maksimissaan 201,60€:n suuruisesta asumislisästä. Opiskelijat ovat myös oikeutettuja korotettuun opintolainaan vaihto-opintojen ajan, joka on 700€/kk. Toki nämä tosiaan voivat vielä muuttua ennen kuin tyttäresi vielä yliopisto-vaihtoon asti ennättää. Yliopistoissa voi myös usein itse järjestää oman vaihto-paikkansa, esimerkiksi juuri Oxfordiin, jolloin vaihtoon saatavia apurahoja voi tulla moneltakin eri taholta, riippuen tyttäresi opintosuunnasta, kotiyliopistosta ja opintomenestyksestä. Lisää tietoa vaihto-opiskelusta voit lukea täältä.

Jos aikoo hakea suoraan Oxfordin yliopistoon opiskelemaan, on oikeutettu täysin samoihin tukiin kun Suomesta yliopistovaihtoon lähdettäessä.  Tämän lisäksi ulkomailla opiskella on mahdollista hakea erilaisia stipendejä sekä Suomesta että kohdemaasta opintojen rahoitukseen. Niistä voit lukea lisää täältä. Ymmärtääkseni tuo Oxfordin lukuvuosi maksu on edelleen noin 9000£, eli koko kandintutkinnon suorittaminen siellä maksaa noin 31 500 € tällä hetkellä.Itse hakemiseen valmistautumista varten suosittelisin etsimään jonkun Oxfordissa jo opiskelevan suomalaisen mentoriksi jo hakuvaiheeseen.

Yleisesti Iso-Britanniassa opiskelusta ja opintojen suunnittelusta voit lukea sivostoltamme www.opiskeleulkomailla.fi

Toivottavasti tästä oli apua ja tyttäresi unelma ulkomailla opiskelusta toteutuu!

Terveisin,

Henni
Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi